« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-08-29 04:20:10
Temat: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pienińskiWitam.
Kupiłem chleb pieniński pszenno-żytni z orkiszem.
Piekę go w maszynie do pieczenia chleba. Niestety za każdym razem zapada
się i jest bardzo mocno wilgotny w środku. Próbowałem programu do chleba
normalnego, do pszennego, wydłużałem czas, niestety nic nie pomogło.
Co może być przyczyną czegoś takiego?
--
Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
------------------------------------------
RLU:304850
------------------------------------------
Jak rząd mówi, że zabierze, to na pewno zabierze.
Jak rząd mówi, że da, to... mówi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-08-30 07:29:23
Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński(Na)Leśnik napisał(a):
> Witam.
> Kupiłem chleb pieniński pszenno-żytni z orkiszem.
> Piekę go w maszynie do pieczenia chleba. Niestety za każdym razem zapada
> się i jest bardzo mocno wilgotny w środku. Próbowałem programu do chleba
> normalnego, do pszennego, wydłużałem czas, niestety nic nie pomogło.
> Co może być przyczyną czegoś takiego?
NIe mam odpowiedzi, mam więcej problemów podobnych. Od czasu kiedy padła
poprzednia maszyna i zanabyłem drogą kupna inną, z podwójnymi
mieszadłami, zapada się każdy chleb. Eksperymenty z wodą, czasem i czym
tam się jeszcez da - nie przyniosły pożądanych rezultatów. W wyniku
czego maszyna do pieczenia chleba stała się
maszyną-do-awaryjnego-pieczenia-niezbyt-dobrego-chle
ba-ale-lepszego-niż-żaden-gdy
-sie-nie-chce-iść-do-sklepu...
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-08-30 10:26:08
Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński
"Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> wrote in message
news:fb5rkf$le3$1@news.dialog.net.pl...
> czego maszyna do pieczenia chleba stała się
>
maszyną-do-awaryjnego-pieczenia-niezbyt-dobrego-chle
ba-ale-lepszego-niż-żade
n-gdy
> -sie-nie-chce-iść-do-sklepu...
Na dwa mieszadła - do piekarnika z jednym mieszadłem - połowę dawki
400ml wody (albo mleka, ale nie na timer)
5dag tłuszczu - ja daję olej
80 dag mąki pszennej
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki soli
przyprawy - kminek - nie więcej niż 5 dag
2,5 dag - drożdże świeże (1/4 paczki)
1) Nalać olej - włączyć na ciasto na kluski (Teig - jezeli opis jest
niemiecki) po paru obrotach wyłączyć.
2) Wlać wodę.
3) Wsypać mąkę wcześniej wymieszaną z solą, cukrem i przyprawami na misce.
4) pokruszyć drożdze i rozsypać je na mące.
Ponownie uruchomić na w/w pozycji (Teig) - po wyrobieniu ciasta (czasem
trzeba pomóc z początku mieszając łyżką) włączyć na chleb biały - pozycja
pierwsza. Po 3,5 godzinie sygnał końca - pozostawić chleb jeszcze pół
godziny w piekarniku - następnie wyjąć i wytrzepać na stół - usunąć
mieszadła, spryskać wodą (do tego dobry jest mały opryskiwacz ciśnieniowy do
kwiatów) pozostawić do ostygnięcia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-08-30 18:43:45
Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pienińskiOn Thu, 30 Aug 2007 09:29:23 +0200 I had a dream that Jacek Ostaszewski
<p...@o...pl> wrote:
>> Kupiłem chleb pieniński pszenno-żytni z orkiszem.
>> Piekę go w maszynie do pieczenia chleba. Niestety za każdym razem zapada
>> się i jest bardzo mocno wilgotny w środku. Próbowałem programu do chleba
>> normalnego, do pszennego, wydłużałem czas, niestety nic nie pomogło.
>> Co może być przyczyną czegoś takiego?
>NIe mam odpowiedzi, mam więcej problemów podobnych. Od czasu kiedy padła
>poprzednia maszyna i zanabyłem drogą kupna inną, z podwójnymi
>mieszadłami, zapada się każdy chleb. Eksperymenty z wodą, czasem i czym
>tam się jeszcez da - nie przyniosły pożądanych rezultatów. W wyniku
>czego maszyna do pieczenia chleba stała się
>maszyną-do-awaryjnego-pieczenia-niezbyt-dobrego-chl
eba-ale-lepszego-niż-żaden-gdy
>-sie-nie-chce-iść-do-sklepu...
Może za dużo drożdży? Chleb się może zapadać z różnych przyczyn. A w ogóle
rośnie przed tym padnięciem? Bardzo?
--
Grzegorz Janoszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-08-30 19:55:09
Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pienińskiGrzegorz Janoszka napisał(a):
> On Thu, 30 Aug 2007 09:29:23 +0200 I had a dream that Jacek Ostaszewski
<p...@o...pl> wrote:
>
>>>Kupiłem chleb pieniński pszenno-żytni z orkiszem.
>>>Piekę go w maszynie do pieczenia chleba. Niestety za każdym razem zapada
>>>się i jest bardzo mocno wilgotny w środku. Próbowałem programu do chleba
>>>normalnego, do pszennego, wydłużałem czas, niestety nic nie pomogło.
>>>Co może być przyczyną czegoś takiego?
>>
>>NIe mam odpowiedzi, mam więcej problemów podobnych. Od czasu kiedy padła
>>poprzednia maszyna i zanabyłem drogą kupna inną, z podwójnymi
>>mieszadłami, zapada się każdy chleb. Eksperymenty z wodą, czasem i czym
>>tam się jeszcez da - nie przyniosły pożądanych rezultatów. W wyniku
>>czego maszyna do pieczenia chleba stała się
>>maszyną-do-awaryjnego-pieczenia-niezbyt-dobrego-ch
leba-ale-lepszego-niż-żaden-gdy
>>-sie-nie-chce-iść-do-sklepu...
>
>
> Może za dużo drożdży? Chleb się może zapadać z różnych przyczyn. A w ogóle
> rośnie przed tym padnięciem? Bardzo?
>
Rośnie intensywnie, potem - klapa. Zostaje na ściankach i wypieka się
korona, taka na 3, czasem nawet 4 cm. A chleb - mieszanka gotowa,
niemiecka, zawsze wychodziła. Zawsze w innej maszynie...
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-08-31 07:37:17
Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pienińskiJacek Ostaszewski pisze:
>
> NIe mam odpowiedzi, mam więcej problemów podobnych. Od czasu kiedy padła
> poprzednia maszyna i zanabyłem drogą kupna inną, z podwójnymi
> mieszadłami, zapada się każdy chleb. Eksperymenty z wodą, czasem i czym
> tam się jeszcez da - nie przyniosły pożądanych rezultatów. W wyniku
> czego maszyna do pieczenia chleba stała się
> maszyną-do-awaryjnego-pieczenia-niezbyt-dobrego-chle
ba-ale-lepszego-niż-żaden-gdy
> -sie-nie-chce-iść-do-sklepu...
>
Ja mam maszynę do pieczenia chleba z dwoma mieszadłami. Mieszanki kupuję
w Polsce i jestem bardzo zadowolony. Jedyny problem, to zapadanie chleba
wymienionego w temacie.
--
Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
------------------------------------------
RLU:304850
------------------------------------------
Jak rząd mówi, że zabierze, to na pewno zabierze.
Jak rząd mówi, że da, to... mówi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-08-31 07:39:40
Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pienińskiGrzegorz Janoszka pisze:
>
> Może za dużo drożdży? Chleb się może zapadać z różnych przyczyn. A w ogóle
> rośnie przed tym padnięciem? Bardzo?
>
U mnie rośnie... hmm... normalnie. Dopiero pod sam koniec pieczenia góra
zapada się do środka. Po wyjęciu górna część chleba przypomina literę "u".
--
Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
------------------------------------------
RLU:304850
------------------------------------------
Jak rząd mówi, że zabierze, to na pewno zabierze.
Jak rząd mówi, że da, to... mówi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-08-31 08:13:34
Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński
"(Na)Leśnik" <n...@n...lubi.spamu.pl> wrote in message
news:fb8gjg$p1k$2@news.onet.pl...
> Grzegorz Janoszka pisze:
>
> >
> > Może za dużo drożdży? Chleb się może zapadać z różnych przyczyn. A w
ogóle
> > rośnie przed tym padnięciem? Bardzo?
> >
> U mnie rośnie... hmm... normalnie. Dopiero pod sam koniec pieczenia góra
> zapada się do środka. Po wyjęciu górna część chleba przypomina literę "u".
W instrukcjach są pokazane wady i opis czym spowodowane.
Z mojej receptury nie zapadają się.
Prawdopodobnie za dużo drożdży lub wody lub cukru, za mało lub brak soli .
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-08-31 09:48:44
Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pienińskiOn Thu, 30 Aug 2007 21:55:09 +0200 I had a dream that Jacek Ostaszewski
<p...@o...pl> wrote:
>> Może za dużo drożdży? Chleb się może zapadać z różnych przyczyn. A w ogóle
>> rośnie przed tym padnięciem? Bardzo?
>Rośnie intensywnie, potem - klapa. Zostaje na ściankach i wypieka się
>korona, taka na 3, czasem nawet 4 cm. A chleb - mieszanka gotowa,
>niemiecka, zawsze wychodziła. Zawsze w innej maszynie...
>JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
Typowe, też tak kiedyś miałem. Kiedyś, gdy wytrząsałem chleb z foremki,
to mi wyleciała taka mokra klucha ze środka :)
Daj mniej drożdży albo mniej cukru albo nie podgrzewaj składników albo
mniej płynów.
--
Grzegorz Janoszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-08-31 10:38:32
Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński(Na)Leśnik napisał(a):
> U mnie rośnie... hmm... normalnie. Dopiero pod sam koniec pieczenia góra
> zapada się do środka. Po wyjęciu górna część chleba przypomina literę "u".
>
Dokładnie to oserwuję i ja. Nie udało mi się upiec chleba o normalnym
przekroju "ceownika z wypukłym daszkiem", zawsze jest zapadlisko... I
to, jak pisałem, w tej maszynie, na tych samych mieszankach, które
stosowałem wcześniej. I polskie, i niemieckie dawały ładne bochenki,
teraz - nie dają. Z wodą eksperymentuję cały czas, z cukrem i drożdżami
nie mogę - jest tyle w mieszance ile jest...
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |