Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński

Grupy

Szukaj w grupach

 

Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 20


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-08-31 13:06:02

Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński
Od: G...@S...Janoszka.pl (Grzegorz Janoszka) szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 31 Aug 2007 12:38:32 +0200 I had a dream that Jacek Ostaszewski
<p...@o...pl> wrote:
>Dokładnie to oserwuję i ja. Nie udało mi się upiec chleba o normalnym
>przekroju "ceownika z wypukłym daszkiem", zawsze jest zapadlisko... I
>to, jak pisałem, w tej maszynie, na tych samych mieszankach, które
>stosowałem wcześniej. I polskie, i niemieckie dawały ładne bochenki,
>teraz - nie dają. Z wodą eksperymentuję cały czas, z cukrem i drożdżami
>nie mogę - jest tyle w mieszance ile jest...

Mi mieszanki zawsze upadają. Pieczę tylko swoje chlebki ze składników
i wychodzą ładne, Niektóre pięknie urastają i mają ślicznie popękaną
i chrupiącą skórkę.
Spróbuj dodać jedną-dwie pokruszone tabletki witaminy C i nie zapominaj
o soli, jest ona bardzo ważnym składnikiem chleba.
A drożdże jakie masz? W proszku czy w błotku?

--
Grzegorz Janoszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-08-31 16:40:57

Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński
Od: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Grzegorz Janoszka napisał(a):
>
> Mi mieszanki zawsze upadają. Pieczę tylko swoje chlebki ze składników
> i wychodzą ładne, Niektóre pięknie urastają i mają ślicznie popękaną
> i chrupiącą skórkę.
> Spróbuj dodać jedną-dwie pokruszone tabletki witaminy C i nie zapominaj
> o soli, jest ona bardzo ważnym składnikiem chleba.
> A drożdże jakie masz? W proszku czy w błotku?
>

WIt. C i sól... MOże to i...Wypróbuję. Drożdże - sypkie, one są w
komplecie z mieszanką, albo - raz taką kupiłem polską - wręcz już w mące.

--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2007-08-31 19:02:41

Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński
Od: G...@S...Janoszka.pl (Grzegorz Janoszka) szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 31 Aug 2007 18:40:57 +0200 I had a dream that Jacek Ostaszewski
<p...@o...pl> wrote:
>WIt. C i sól... MOże to i...Wypróbuję. Drożdże - sypkie, one są w
>komplecie z mieszanką, albo - raz taką kupiłem polską - wręcz już w mące.

Jak używasz mieszanek, to pewnie już jest tam sól :)
Mi gotowe mieszanki nigdy nie wyrastają ładnie, zawsze są cegłówkami.
Na drożdżach w proszku wychodzą beznadziejne chleby. Sam komponuję
składniki i używam drożdży żywych. Pewnie znajdzie się ktoś, kto ma
dokładnie przeciwne doświadczenia, ale być może masz podobny typ maszyny
jak ja i będziesz osiągał podobne efekty.

--
Grzegorz Janoszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2007-08-31 21:09:27

Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński
Od: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Grzegorz Janoszka napisał(a):
...Sam komponuję składniki i używam drożdży żywych. Pewnie znajdzie się
ktoś, kto ma
> dokładnie przeciwne doświadczenia, ale być może masz podobny typ maszyny
> jak ja i będziesz osiągał podobne efekty.
>

No to się podziel kompoozycją, skorzystam chęTnie, bo trochę już mam
dość gniotów... MOże lepiej, że mało chleba tego jem, ale jak jeść mało,
to może przynajmniej dobry?..

--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2007-09-01 09:48:33

Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński
Od: G...@S...Janoszka.pl (Grzegorz Janoszka) szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 31 Aug 2007 23:09:27 +0200 I had a dream that Jacek Ostaszewski
<p...@o...pl> wrote:
>No to się podziel kompoozycją, skorzystam chęTnie, bo trochę już mam
>dość gniotów... MOże lepiej, że mało chleba tego jem, ale jak jeść mało,
>to może przynajmniej dobry?..

Najprostszy chlebek:
- 400 ml mleka
- 750 g mąki (ja daję 1/3 z tego razowej)
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
- 20g drożdży (1/5 dużej kostki lub połowa małej)
- rozkruszona tabletka witaminy C
- można dodać troszkę otrębów, ziaranek, rodzynek itp

I to wystarczy. Pamiętaj, że chleb rośnie w zasadzie tylko z mąki pszennej,
wszysttkie inne - żytnia, orkiszowa, kukurydziana itp - mogą być tylko
dodatkami. I co najważniejsze - najlepsza jest mąka najtańsza :) Każda mąka
ma "typ" określający sposób produkcji. Nie kupuj tortowej (typ 450) i
podobnych, w najgorszym razie weź mąkę typ 550, a ja np. piekę na mące
Tesco, która jest typu 650. Oczywiście numerki dotyczą tylko mąki białej,
razowa może mieć typ około 2000.

Oczywiście każda maszyna jest inna. Każda ma troszkę inaczej zdefiniowany
program - inaczej grzeje itp. Możesz próbować eksperymentować z ilością
płynu, drożdży itp.

--
Grzegorz Janoszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2007-09-02 04:00:09

Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński
Od: "(Na)Leśnik" <n...@n...lubi.spamu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jacek Ostaszewski pisze:

>
> Rośnie intensywnie, potem - klapa. Zostaje na ściankach i wypieka się
> korona, taka na 3, czasem nawet 4 cm. A chleb - mieszanka gotowa,
> niemiecka, zawsze wychodziła. Zawsze w innej maszynie...
>
Bądź patriotą (w ramach pewnych rządów jest to nawet modne:D), ja
kupiłem niemiecką maszynę z dwoma mieszadłami, ale kupuję polskie
mieszanki i na razie nie wychodzi mi tylko ten jeden chleb. Nie ma
takich objawów jak u Ciebie, u mnie tylko się zapada.

--

Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
------------------------------------------
RLU:304850
------------------------------------------
Jak rząd mówi, że zabierze, to na pewno zabierze.
Jak rząd mówi, że da, to... mówi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2007-09-02 04:01:27

Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński
Od: "(Na)Leśnik" <n...@n...lubi.spamu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista pisze:

> W instrukcjach są pokazane wady i opis czym spowodowane.
> Z mojej receptury nie zapadają się.
> Prawdopodobnie za dużo drożdży lub wody lub cukru, za mało lub brak soli .
>
>
Spróbuję w takim razie z mniejszą ilością drożdży...

--

Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
------------------------------------------
RLU:304850
------------------------------------------
Jak rząd mówi, że zabierze, to na pewno zabierze.
Jak rząd mówi, że da, to... mówi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2007-09-02 04:02:41

Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński
Od: "(Na)Leśnik" <n...@n...lubi.spamu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jacek Ostaszewski pisze:
> (Na)Leśnik napisał(a):
>> U mnie rośnie... hmm... normalnie. Dopiero pod sam koniec pieczenia góra
>> zapada się do środka. Po wyjęciu górna część chleba przypomina literę
>> "u".
>>
>
> Dokładnie to oserwuję i ja. Nie udało mi się upiec chleba o normalnym
> przekroju "ceownika z wypukłym daszkiem", zawsze jest zapadlisko... I
> to, jak pisałem, w tej maszynie, na tych samych mieszankach, które
> stosowałem wcześniej. I polskie, i niemieckie dawały ładne bochenki,
> teraz - nie dają. Z wodą eksperymentuję cały czas, z cukrem i drożdżami
> nie mogę - jest tyle w mieszance ile jest...
>
Drożdże w mieszance?? Takiej mieszanki jeszcze nie spotkałem. Dp tej
pory zawsze dodawałem. Zwykle suszone.

--

Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
------------------------------------------
RLU:304850
------------------------------------------
Jak rząd mówi, że zabierze, to na pewno zabierze.
Jak rząd mówi, że da, to... mówi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2007-09-02 08:40:37

Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński
Od: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

(Na)Leśnik napisał(a):
...u mnie tylko się zapada.
>

Tylko? Dziękuję!

--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2007-09-07 00:46:01

Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński
Od: "mirek777" <k...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Czee!!

Użytkownik ""(Na)Leśnik""
> Witam.
> Kupiłem chleb pieniński pszenno-żytni z orkiszem.
> Piekę go w maszynie do pieczenia chleba. Niestety za każdym razem zapada
> się i jest bardzo mocno wilgotny w środku. Próbowałem programu do chleba
> normalnego, do pszennego, wydłużałem czas, niestety nic nie pomogło.
> Co może być przyczyną czegoś takiego?

Juz to mam za soba..:) Maszyna z jednym mieszadlem: na pol kilo maki nie
wiecej niz 300ml wody i uwaga:)) plaska mala lyzeczka drozdzy suchych, jak
ich jest za duza to chleb przerasta a potem sie zapada. W opisie na
opakowaniu drozdzy podaja, ze paczka na pol kilo, mi z paczki wychodzi kilka
pysznych chlebow.
pozdrawiam
mirek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

potrawy z cieleciny - wino
Surówka z kapusty - taka słodko-kwaśna
Pora na pora (prośba o pomoc)
Re: ryby-ale jak?
Cześć

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »