Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu
.pl!Grzegorz
From: G...@S...Janoszka.pl (Grzegorz Janoszka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński
Date: Sat, 1 Sep 2007 09:48:33 +0000 (UTC)
Organization: AGH
Lines: 29
Message-ID: <s...@g...agh.edu.pl>
References: <fb5mcl$o6m$1@news.onet.pl> <fb5rkf$le3$1@news.dialog.net.pl>
<s...@g...agh.edu.pl> <fb8gjg$p1k$2@news.onet.pl>
<fb8r37$g47$1@news.dialog.net.pl>
<s...@g...agh.edu.pl>
<fb9gan$ufv$2@news.dialog.net.pl>
<s...@g...agh.edu.pl>
<fba027$85l$1@news.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: galaxy.agh.edu.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.agh.edu.pl 1188640113 2393 149.156.96.9 (1 Sep 2007 09:48:33 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 1 Sep 2007 09:48:33 +0000 (UTC)
User-Agent: slrn/0.9.6.2 (SunOS)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301270
Ukryj nagłówki

On Fri, 31 Aug 2007 23:09:27 +0200 I had a dream that Jacek Ostaszewski
<p...@o...pl> wrote:
>No to się podziel kompoozycją, skorzystam chęTnie, bo trochę już mam
>dość gniotów... MOże lepiej, że mało chleba tego jem, ale jak jeść mało,
>to może przynajmniej dobry?..

Najprostszy chlebek:
- 400 ml mleka
- 750 g mąki (ja daję 1/3 z tego razowej)
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
- 20g drożdży (1/5 dużej kostki lub połowa małej)
- rozkruszona tabletka witaminy C
- można dodać troszkę otrębów, ziaranek, rodzynek itp

I to wystarczy. Pamiętaj, że chleb rośnie w zasadzie tylko z mąki pszennej,
wszysttkie inne - żytnia, orkiszowa, kukurydziana itp - mogą być tylko
dodatkami. I co najważniejsze - najlepsza jest mąka najtańsza :) Każda mąka
ma "typ" określający sposób produkcji. Nie kupuj tortowej (typ 450) i
podobnych, w najgorszym razie weź mąkę typ 550, a ja np. piekę na mące
Tesco, która jest typu 650. Oczywiście numerki dotyczą tylko mąki białej,
razowa może mieć typ około 2000.

Oczywiście każda maszyna jest inna. Każda ma troszkę inaczej zdefiniowany
program - inaczej grzeje itp. Możesz próbować eksperymentować z ilością
płynu, drożdży itp.

--
Grzegorz Janoszka

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
02.09 (Na)Leśnik
02.09 (Na)Leśnik
02.09 (Na)Leśnik
02.09 Jacek Ostaszewski
07.09 mirek777
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6