Data: 2007-09-01 09:48:33
Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński
Od: G...@S...Janoszka.pl (Grzegorz Janoszka)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Fri, 31 Aug 2007 23:09:27 +0200 I had a dream that Jacek Ostaszewski
<p...@o...pl> wrote:
>No to się podziel kompoozycją, skorzystam chęTnie, bo trochę już mam
>dość gniotów... MOże lepiej, że mało chleba tego jem, ale jak jeść mało,
>to może przynajmniej dobry?..
Najprostszy chlebek:
- 400 ml mleka
- 750 g mąki (ja daję 1/3 z tego razowej)
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
- 20g drożdży (1/5 dużej kostki lub połowa małej)
- rozkruszona tabletka witaminy C
- można dodać troszkę otrębów, ziaranek, rodzynek itp
I to wystarczy. Pamiętaj, że chleb rośnie w zasadzie tylko z mąki pszennej,
wszysttkie inne - żytnia, orkiszowa, kukurydziana itp - mogą być tylko
dodatkami. I co najważniejsze - najlepsza jest mąka najtańsza :) Każda mąka
ma "typ" określający sposób produkcji. Nie kupuj tortowej (typ 450) i
podobnych, w najgorszym razie weź mąkę typ 550, a ja np. piekę na mące
Tesco, która jest typu 650. Oczywiście numerki dotyczą tylko mąki białej,
razowa może mieć typ około 2000.
Oczywiście każda maszyna jest inna. Każda ma troszkę inaczej zdefiniowany
program - inaczej grzeje itp. Możesz próbować eksperymentować z ilością
płynu, drożdży itp.
--
Grzegorz Janoszka
|