| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-07-02 13:41:08
Temat: SamosyCzy zna ktoś przepis na ciasto na samosy??? Nie chcę kupować gotowego.
Dziękuję!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-07-02 18:38:59
Temat: Re: Samosy
Użytkownik "karolina" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:da65hf$sme$1@pepin.polanet.pl...
> Czy zna ktoś przepis na ciasto na samosy???
Nie łaska poszukać w sieci?
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,55741,580614.html
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-07-02 19:36:05
Temat: Re: SamosyPewnie że łaska :). Ale jakoś większe zaufanie mam do opinii użytkowników
grupy... Może ktoś póbował jakiś z przepisów i wie, że jest dobry! :)
Pozdrawiam!
Użytkownik "cherokee" <c...@n...o2.pl> napisał w wiadomości
news:da6n9v$akt$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "karolina" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
> news:da65hf$sme$1@pepin.polanet.pl...
> > Czy zna ktoś przepis na ciasto na samosy???
>
> Nie łaska poszukać w sieci?
> http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,55741,580614.html
>
> pozdr
>
> cherokee
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-07-02 21:10:55
Temat: Re: Samosy
Użytkownik "karolina" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:da6qb2$gip$1@pepin.polanet.pl...
> Pewnie że łaska :). Ale jakoś większe zaufanie mam do opinii użytkowników
> grupy... Może ktoś póbował jakiś z przepisów i wie, że jest dobry! :)
Ja robiłam z tego przepisu nie raz, piekłam w piekarniku i wychodza
rzeczywiście przepyszne.
Polecam jako farsz pieczarki z cebulka i curry.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-07-04 08:14:19
Temat: Re: Samosya mnie zawsze zastanawiało jak robić te wzorki w zakończeniu pierogów...
czasem zdarza mi się jadać w różnego rodzaju restauracjach i zawsze
podziwiam te wzorki, fale i falbanki...
trafił może ktoś na jakiegos ciekawego linka z opisem jak ładnie "zakańczać"
pierogi?
mi niestety takie ładne nigdy nie wychodzą, mimo tego że ładnych parę lat
już lepię...
moze mało uzdolniona jestem ;-)
Pozdrawiam.
Jini - anioł kobieta ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-07-04 08:44:54
Temat: Re: Samosy
Użytkownik "Jini" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:daarel$emv$1@nemesis.news.tpi.pl...
> mi niestety takie ładne nigdy nie wychodzą, mimo tego że ładnych parę lat
> już lepię...
> moze mało uzdolniona jestem ;-)
E tam. Jeśli chodzi o samosy - falbanki wychodzą bez problemu. Natomiast
przy ruskich sekret leży w cieście, w moim prtzypadku idealne jest ciasto wg
Kota - takie silikonowe w dotyku - łatwo sie nadziewa i łatwo zakleja, a
falbanki wychodzą same.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-07-04 09:59:32
Temat: Re: Samosy
Użytkownik "cherokee" <c...@n...o2.pl> napisał w wiadomości
news:daatfh$qmi$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Jini" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:daarel$emv$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > mi niestety takie ładne nigdy nie wychodzą, mimo tego że ładnych parę
lat
> > już lepię...
> > moze mało uzdolniona jestem ;-)
>
> E tam. Jeśli chodzi o samosy - falbanki wychodzą bez problemu. Natomiast
> przy ruskich sekret leży w cieście, w moim prtzypadku idealne jest ciasto
wg
> Kota - takie silikonowe w dotyku - łatwo sie nadziewa i łatwo zakleja, a
> falbanki wychodzą same.
>
> pozdr
>
> cherokee
>
>
Woda+Mąka i to wszystko..cały sekret...
tyleże potem to juz schody...
bo mozna zastosować ciepłą albo zimna wode...
mozna mleko..a mozna pół na pół z woda...
mozna dodac dodatkowo białko z jajek - to jak sie zmaży pierogi wychodzą
fajne babelki na skórce...
wszystko zależy od rodzaju nadzienia zastosowanego do pierogów
a co do wzorków na brzegach...cóz okazuje sie ze to wymaga ćwiczeń
niektórzy ćwiczą od dziecka takie ruchy łyżeczką
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-07-04 13:50:31
Temat: Re: Samosy
Użytkownik "Marek W." <U...@U...UnosUpamU.UonUetU.UplU
>
napisał w wiadomości news:dab1mj$4p9$1@news.lublin.pl...
> Woda+Mąka i to wszystko..cały sekret...
>
> tyleże potem to juz schody...
Żadne schody! Z przepisu kota ciasto wychodzi takie, ze nie trzeba mąką
podsypywać w czasie wałkowania!
"Ciasto na pierogi jest bardzo proste do wykonania: 3 szklanki maki
zalewamy szklanka wrzatku, dodajemy lyzke masla i szczypte soli, siekamy
nozem do momentu, kiedy przestanie parzyc lape, wtedy wyrabiamy recznie
do uzyskania elastycznej kuli. Proporcje przecwiczone, wychodza
idealnie. Z tej ilosci otrzymamy okolo 20 sporych pierogow" by Kot
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |