Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Samosy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Samosy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-07-02 13:41:08

Temat: Samosy
Od: "karolina" <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy zna ktoś przepis na ciasto na samosy??? Nie chcę kupować gotowego.
Dziękuję!!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-07-02 18:38:59

Temat: Re: Samosy
Od: "cherokee" <c...@n...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "karolina" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:da65hf$sme$1@pepin.polanet.pl...
> Czy zna ktoś przepis na ciasto na samosy???

Nie łaska poszukać w sieci?
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,55741,580614.html

pozdr

cherokee


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-07-02 19:36:05

Temat: Re: Samosy
Od: "karolina" <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pewnie że łaska :). Ale jakoś większe zaufanie mam do opinii użytkowników
grupy... Może ktoś póbował jakiś z przepisów i wie, że jest dobry! :)
Pozdrawiam!

Użytkownik "cherokee" <c...@n...o2.pl> napisał w wiadomości
news:da6n9v$akt$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "karolina" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
> news:da65hf$sme$1@pepin.polanet.pl...
> > Czy zna ktoś przepis na ciasto na samosy???
>
> Nie łaska poszukać w sieci?
> http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,55741,580614.html
>
> pozdr
>
> cherokee
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-07-02 21:10:55

Temat: Re: Samosy
Od: "cherokee" <c...@n...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "karolina" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:da6qb2$gip$1@pepin.polanet.pl...
> Pewnie że łaska :). Ale jakoś większe zaufanie mam do opinii użytkowników
> grupy... Może ktoś póbował jakiś z przepisów i wie, że jest dobry! :)

Ja robiłam z tego przepisu nie raz, piekłam w piekarniku i wychodza
rzeczywiście przepyszne.
Polecam jako farsz pieczarki z cebulka i curry.

pozdr

cherokee


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-07-04 08:14:19

Temat: Re: Samosy
Od: "Jini" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

a mnie zawsze zastanawiało jak robić te wzorki w zakończeniu pierogów...
czasem zdarza mi się jadać w różnego rodzaju restauracjach i zawsze
podziwiam te wzorki, fale i falbanki...
trafił może ktoś na jakiegos ciekawego linka z opisem jak ładnie "zakańczać"
pierogi?

mi niestety takie ładne nigdy nie wychodzą, mimo tego że ładnych parę lat
już lepię...
moze mało uzdolniona jestem ;-)

Pozdrawiam.

Jini - anioł kobieta ;-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-07-04 08:44:54

Temat: Re: Samosy
Od: "cherokee" <c...@n...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jini" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:daarel$emv$1@nemesis.news.tpi.pl...
> mi niestety takie ładne nigdy nie wychodzą, mimo tego że ładnych parę lat
> już lepię...
> moze mało uzdolniona jestem ;-)

E tam. Jeśli chodzi o samosy - falbanki wychodzą bez problemu. Natomiast
przy ruskich sekret leży w cieście, w moim prtzypadku idealne jest ciasto wg
Kota - takie silikonowe w dotyku - łatwo sie nadziewa i łatwo zakleja, a
falbanki wychodzą same.

pozdr

cherokee


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-07-04 09:59:32

Temat: Re: Samosy
Od: "Marek W." <U...@U...UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "cherokee" <c...@n...o2.pl> napisał w wiadomości
news:daatfh$qmi$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Jini" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:daarel$emv$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > mi niestety takie ładne nigdy nie wychodzą, mimo tego że ładnych parę
lat
> > już lepię...
> > moze mało uzdolniona jestem ;-)
>
> E tam. Jeśli chodzi o samosy - falbanki wychodzą bez problemu. Natomiast
> przy ruskich sekret leży w cieście, w moim prtzypadku idealne jest ciasto
wg
> Kota - takie silikonowe w dotyku - łatwo sie nadziewa i łatwo zakleja, a
> falbanki wychodzą same.
>
> pozdr
>
> cherokee
>
>

Woda+Mąka i to wszystko..cały sekret...

tyleże potem to juz schody...

bo mozna zastosować ciepłą albo zimna wode...
mozna mleko..a mozna pół na pół z woda...

mozna dodac dodatkowo białko z jajek - to jak sie zmaży pierogi wychodzą
fajne babelki na skórce...

wszystko zależy od rodzaju nadzienia zastosowanego do pierogów

a co do wzorków na brzegach...cóz okazuje sie ze to wymaga ćwiczeń
niektórzy ćwiczą od dziecka takie ruchy łyżeczką

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-07-04 13:50:31

Temat: Re: Samosy
Od: "cherokee" <c...@n...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marek W." <U...@U...UnosUpamU.UonUetU.UplU
>
napisał w wiadomości news:dab1mj$4p9$1@news.lublin.pl...
> Woda+Mąka i to wszystko..cały sekret...
>
> tyleże potem to juz schody...

Żadne schody! Z przepisu kota ciasto wychodzi takie, ze nie trzeba mąką
podsypywać w czasie wałkowania!
"Ciasto na pierogi jest bardzo proste do wykonania: 3 szklanki maki
zalewamy szklanka wrzatku, dodajemy lyzke masla i szczypte soli, siekamy
nozem do momentu, kiedy przestanie parzyc lape, wtedy wyrabiamy recznie
do uzyskania elastycznej kuli. Proporcje przecwiczone, wychodza
idealnie. Z tej ilosci otrzymamy okolo 20 sporych pierogow" by Kot

pozdr

cherokee


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kuchnia molekularna
Sklep internetowy
kulebiak
W-Z
Potrawa z kwaśnego mleka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »