Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ser LICHDAMMER

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ser LICHDAMMER

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-08-14 11:25:31

Temat: Ser LICHDAMMER
Od: Marcin Frankowski <a...@a...spam.com> szukaj wiadomości tego autora

Witam szanownych grupowiczów,

Dostałem następujące pytania odnośnie tego sera, a właściwie jego nazwy:

1. Czy ta nazwa budzi jakieś pozytywne bądź negatywne skojarzenia?
2. Czy w Polsce na rynku są inne produkty o podobnej nazwie?
3. Jak ta nazwa nadaje się na nazwę sera?

Mi osobiście w pierwszym odruchu ta nazwa miała wydźwięk neutralny, w
drugim - raczej negatywny (człon ,,lich-'' - skojarzył mi się z czymś
lichym, albo z lichą - co raczej jest kiepskim skojarzeniem w przypadku
sera).

Prosiłbym o szerokie wypowiadanie się w tej sprawie i liczę na dyskusję.
Przepraszam za crosspost, ale zależy mi na dotarciu z pytaniem do możliwie
dużej ilości osób, które mogą coś mądrego powiedzieć.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

--
___
|\ /| | Marcin Frankowski
| \/ | |-- marcinf -at- globe.net.nz
| | | http://www.redrival.com/marcin81/
strona antyspamowa: http://www.redrival.com/marcin81/abuse.html
(uwaga: adres w nagłówku jest antyspamowy, poprawny jest w podpisie)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-08-14 12:06:06

Temat: Re: Ser LICHDAMMER
Od: "Tomasz Wrona" <t...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Patrząc pod kątem użycia nazwy jako handlowej pierwsze skojarzenie buduje
jakość i jednoznacznie cenę, a bardzo łatwo kojarzy się z drogimi wyrobami
czekoladowymi znanej firmy. Łatwo wpada w ucho i myślę że, jest proste do
wypromowania.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-14 20:32:16

Temat: Re: Ser LICHDAMMER
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Marcin Frankowski <a...@a...spam.com> wrote:

> Witam szanownych grupowiczów,
>
> Dosta"em następujące pytania odnośnie tego sera, a w"aściwie jego nazwy:
>
> 1. Czy ta nazwa budzi jakieś pozytywne bądź negatywne skojarzenia?
> 2. Czy w Polsce na rynku są inne produkty o podobnej nazwie?
> 3. Jak ta nazwa nadaje się na nazwę sera?
>
> Mi osobiście w pierwszym odruchu ta nazwa mia"a wydźwięk neutralny, w
> drugim - raczej negatywny (cz"on ,,lich-'' - skojarzy" mi się z czymś
> lichym, albo z lichą - co raczej jest kiepskim skojarzeniem w przypadku
> sera).
>
> Prosi"bym o szerokie wypowiadanie się w tej sprawie i liczę na dyskusję.
> Przepraszam za crosspost, ale zależy mi na dotarciu z pytaniem do możliwie
> dużej ilości osób, które mogą coś mądrego powiedzieć.
>
> Z góry dziękuję i pozdrawiam,
>
> --
> ___
> |\ /| | Marcin Frankowski
> | \/ | |-- marcinf -at- globe.net.nz
> | | | http://www.redrival.com/marcin81/
> strona antyspamowa: http://www.redrival.com/marcin81/abuse.html
> (uwaga: adres w nag"ówku jest antyspamowy, poprawny jest w podpisie)

Skoro sam tak unikasz spamu, czemu innych nim dreczysz?

Wladyslaw


--
Wladyslaw Los
mailto:w...@t...com.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-15 08:22:39

Temat: Re: Ser LICHDAMMER
Od: Marcin Frankowski <a...@a...spam.com> szukaj wiadomości tego autora

Cześć,

Tomasz Wrona wrote:
> [...]

Bardzo dziękuję za uwagi - przydały się :-)

Pozdrawiam,

--
___
|\ /| | Marcin Frankowski
| \/ | |-- marcinf -at- globe.net.nz
| | | http://www.redrival.com/marcin81/
strona antyspamowa: http://www.redrival.com/marcin81/abuse.html
(uwaga: adres w nagłówku jest antyspamowy, poprawny jest w podpisie)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-15 19:22:00

Temat: Re: Ser LICHDAMMER
Od: "SevenOfNine" <S...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Gdyby ten ser nazywal sie LICHTDAMMER, to kojarzylby mi sie z czyms lekkim i
niekalorycznym.
7/9


Marcin Frankowski <a...@a...spam.com> wrote in message
news:3997D72B.9A833EF2@globe.net.nz...
> Witam szanownych grupowiczów,
>
> Dostałem następujące pytania odnośnie tego sera, a właściwie jego nazwy:
>
> 1. Czy ta nazwa budzi jakieś pozytywne bądź negatywne skojarzenia?
> 2. Czy w Polsce na rynku są inne produkty o podobnej nazwie?
> 3. Jak ta nazwa nadaje się na nazwę sera?
>
> Mi osobiście w pierwszym odruchu ta nazwa miała wydźwięk neutralny, w
> drugim - raczej negatywny (człon ,,lich-'' - skojarzył mi się z czymś
> lichym, albo z lichą - co raczej jest kiepskim skojarzeniem w przypadku
> sera).
>
> Prosiłbym o szerokie wypowiadanie się w tej sprawie i liczę na dyskusję.
> Przepraszam za crosspost, ale zależy mi na dotarciu z pytaniem do możliwie
> dużej ilości osób, które mogą coś mądrego powiedzieć.
>
> Z góry dziękuję i pozdrawiam,
>
> --
> ___
> |\ /| | Marcin Frankowski
> | \/ | |-- marcinf -at- globe.net.nz
> | | | http://www.redrival.com/marcin81/
> strona antyspamowa: http://www.redrival.com/marcin81/abuse.html
> (uwaga: adres w nagłówku jest antyspamowy, poprawny jest w podpisie)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-15 23:59:57

Temat: Re: Ser LICHDAMMER
Od: pk <p...@c...at> szukaj wiadomości tego autora



SevenOfNine wrote:
>
> Gdyby ten ser nazywal sie LICHTDAMMER, to kojarzylby mi sie z czyms lekkim i
> niekalorycznym.
> 7/9

A to niby dlaczego? Wg tzw. zrodloslowu ma prawo kojarzyc sie jedynie
z zaciemnieniem ;-)))
Nie bardzo rozumiem zreszta, jak znakomitej wiekszosci rodakow
ma sie to kojarzyc z czymkolwiek. Najpierw musieliby sie przeciez
dowiedziec, z jakimi jezykami powiazac taki zlepek, by nastepnie
marszczyc czolo wpatrujac sie w drobna czcionke slownika i
wymyslac asocjacje.
Co bardziej blyskotliwi moga skojarzyc jeszcze z serem edamskim,
nie zrobi im jednak specjalnej roznicy, czy ten ser bedzie nazywal
sie Xdammer czy Ydammer, bo rdzen "dammer" potraktuja jako czlon
wymienny na "ser", a wtedy "Xser" lub "Yser" bedzie im sie kojarzyl
rownie intensywnie, co "Lichser" albo "Lichtser"; ba, dziwic sie
beda, jesli lichdammer nie bedzie przypominal w smaku edammera ;-)


> Marcin Frankowski <a...@a...spam.com> wrote in message
> news:3997D72B.9A833EF2@globe.net.nz...
> > Witam szanownych grupowiczów,
> >
> > Dostałem następujące pytania odnośnie tego sera, a właściwie jego nazwy:
> >
> > 1. Czy ta nazwa budzi jakieś pozytywne bądź negatywne skojarzenia?
> > 2. Czy w Polsce na rynku są inne produkty o podobnej nazwie?
> > 3. Jak ta nazwa nadaje się na nazwę sera?
> >
> > Mi osobiście w pierwszym odruchu ta nazwa miała wydźwięk neutralny, w
> > drugim - raczej negatywny (człon ,,lich-'' - skojarzył mi się z czymś
> > lichym, albo z lichą - co raczej jest kiepskim skojarzeniem w przypadku
> > sera).
...

--
pk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-16 05:00:21

Temat: Re: Ser LICHDAMMER
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

pk <p...@c...at> wrote:

> SevenOfNine wrote:
> >
> > Gdyby ten ser nazywal sie LICHTDAMMER, to kojarzylby mi sie z czyms lekkim i
> > niekalorycznym.
> > 7/9
>
> A to niby dlaczego? Wg tzw. zrodloslowu ma prawo kojarzyc sie jedynie
> z zaciemnieniem ;-)))
> Nie bardzo rozumiem zreszta, jak znakomitej wiekszosci rodakow
> ma sie to kojarzyc z czymkolwiek. Najpierw musieliby sie przeciez
> dowiedziec, z jakimi jezykami powiazac taki zlepek, by nastepnie
> marszczyc czolo wpatrujac sie w drobna czcionke slownika i
> wymyslac asocjacje.
> Co bardziej blyskotliwi moga skojarzyc jeszcze z serem edamskim,
> nie zrobi im jednak specjalnej roznicy, czy ten ser bedzie nazywal
> sie Xdammer czy Ydammer, bo rdzen "dammer" potraktuja jako czlon
> wymienny na "ser", a wtedy "Xser" lub "Yser" bedzie im sie kojarzyl
> rownie intensywnie, co "Lichser" albo "Lichtser"; ba, dziwic sie
> beda, jesli lichdammer nie bedzie przypominal w smaku edammera ;-)
>

A skad to podwojne "m" w nazwie? Jest edamer, nie edammer. Jest to ser
robiony w holendeskim miescie Edam, a czastka "dam" w nazwie znaczy
"grobla".

Wladyslaw

--
Wladyslaw Los
mailto:w...@t...com.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-16 09:34:07

Temat: Re: Ser LICHDAMMER
Od: pk <p...@c...com> szukaj wiadomości tego autora



Wladyslaw Los schrieb:
>
> pk <p...@c...at> wrote:
>
> > SevenOfNine wrote:
> > >
> > > Gdyby ten ser nazywal sie LICHTDAMMER, to kojarzylby mi sie z czyms lekkim i
> > > niekalorycznym.
> > > 7/9
> >
> > A to niby dlaczego? Wg tzw. zrodloslowu ma prawo kojarzyc sie jedynie
> > z zaciemnieniem ;-)))
> > Nie bardzo rozumiem zreszta, jak znakomitej wiekszosci rodakow
> > ma sie to kojarzyc z czymkolwiek. Najpierw musieliby sie przeciez
> > dowiedziec, z jakimi jezykami powiazac taki zlepek, by nastepnie
> > marszczyc czolo wpatrujac sie w drobna czcionke slownika i
> > wymyslac asocjacje.
> > Co bardziej blyskotliwi moga skojarzyc jeszcze z serem edamskim,
> > nie zrobi im jednak specjalnej roznicy, czy ten ser bedzie nazywal
> > sie Xdammer czy Ydammer, bo rdzen "dammer" potraktuja jako czlon
> > wymienny na "ser", a wtedy "Xser" lub "Yser" bedzie im sie kojarzyl
> > rownie intensywnie, co "Lichser" albo "Lichtser"; ba, dziwic sie
> > beda, jesli lichdammer nie bedzie przypominal w smaku edammera ;-)
> >
>
> A skad to podwojne "m" w nazwie? Jest edamer, nie edammer. Jest to ser
> robiony w holendeskim miescie Edam, a czastka "dam" w nazwie znaczy
> "grobla".

Jak to skad? Na bazie skojarzenia z Lichtdammerem i kontynuacji watku
;-)
nie uszczuplajac ani o milimetr Twojej bezspornej racji :-)
Dla niewtajemniczonych, choc nie sadze, bys do nich nalezal:
(niem) Licht = swiatlo, Dämmer = zmierzch, Dämmerlicht = mrok, brzask,
swit
(ale Damm = grobla, jak w holenderskim).
Nic dziwnego, ze mozna szukac zrodloslowu w niemczyznie.

> Wladyslaw

pozdrawia
--
pk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-16 18:12:30

Temat: Re: Ser LICHDAMMER
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

pk <p...@c...com> wrote:


> >
> > A skad to podwojne "m" w nazwie? Jest edamer, nie edammer. Jest to ser
> > robiony w holendeskim miescie Edam, a czastka "dam" w nazwie znaczy
> > "grobla".
>
> Jak to skad? Na bazie skojarzenia z Lichtdammerem i kontynuacji watku
> ;-)


Wlasnie, pomysl nazwania sera lichdammerem wydaje sie pretensjonalny i
idiotyczny. Ma wywolywac skojarzenia z serami holenderskimi, a zawiera
ewidentny blad ortograficzny. Natomiast bez tego bledu, gdyby
potraktowac go jak takie nazwy jak edamer, amsterdamer czy maasdamer, to
znaczyloby ze pochodzi z miejscowosci lezacej przy grobli przez rzeke
Lich.

Wladyslaw

--
Wladyslaw Los
mailto:w...@t...com.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-17 08:15:59

Temat: Re: Ser LICHDAMMER
Od: anna kononow <a...@S...COM> szukaj wiadomości tego autora

Otoz,

Kolega nie popelnil zadnego bledu ortograficznego. W jezyku holenderskim
wyrazy w liczbie pojedynczej zakonczone sylaba ktora zamyka jedna
spolgloska przy zamianie w liczbe mnoga lub w forme czasownika podwajaja
owa spolgloske czyli dam-dammer i pot-potten, amsterdam-amsterdammer,
edam-edammer etc. Jest to bardziej skomplikowane w wypadku gdy przed
spolgloska sa dwie samogloski a nie jedna no ale to juz inna historia.
Nazwa jest o tyle niefortunna ze moze sie kojazyc z istniejacy juz
sertem zwanym Leerdammer.

Ania z miasta Gouda :)






> pk <p...@c...com> wrote:
>
> > >
> > > A skad to podwojne "m" w nazwie? Jest edamer, nie edammer. Jest to ser
> > > robiony w holendeskim miescie Edam, a czastka "dam" w nazwie znaczy
> > > "grobla".
> >
> > Jak to skad? Na bazie skojarzenia z Lichtdammerem i kontynuacji watku
> > ;-)
>
> Wlasnie, pomysl nazwania sera lichdammerem wydaje sie pretensjonalny i
> idiotyczny. Ma wywolywac skojarzenia z serami holenderskimi, a zawiera
> ewidentny blad ortograficzny. Natomiast bez tego bledu, gdyby
> potraktowac go jak takie nazwy jak edamer, amsterdamer czy maasdamer, to
> znaczyloby ze pochodzi z miejscowosci lezacej przy grobli przez rzeke
> Lich.
>
> Wladyslaw
>
> --
> Wladyslaw Los
> mailto:w...@t...com.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

tescik
zdun
Wloskie jedzenie
Serwis Makaron i kolejne nowości
proste dania

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »