Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!orion.cs
t.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia,pl.hum.polszczyzna
Subject: Re: Ser LICHDAMMER
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Message-ID: <1efg2gv.d5irjt1lvl92yN%wlos@tele.com.pl>
References: <3...@g...net.nz> <sLgm5.21942$FO3.537968@news.tpnet.pl>
<3...@c...at>
Organization: Telezynski i Syn
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 143 days)
Lines: 32
Date: Wed, 16 Aug 2000 05:00:21 GMT
NNTP-Posting-Host: 213.76.110.3
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 966402021 213.76.110.3 (Wed, 16 Aug 2000 07:00:21 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 16 Aug 2000 07:00:21 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:32416 pl.hum.polszczyzna:11033
Ukryj nagłówki
pk <p...@c...at> wrote:
> SevenOfNine wrote:
> >
> > Gdyby ten ser nazywal sie LICHTDAMMER, to kojarzylby mi sie z czyms lekkim i
> > niekalorycznym.
> > 7/9
>
> A to niby dlaczego? Wg tzw. zrodloslowu ma prawo kojarzyc sie jedynie
> z zaciemnieniem ;-)))
> Nie bardzo rozumiem zreszta, jak znakomitej wiekszosci rodakow
> ma sie to kojarzyc z czymkolwiek. Najpierw musieliby sie przeciez
> dowiedziec, z jakimi jezykami powiazac taki zlepek, by nastepnie
> marszczyc czolo wpatrujac sie w drobna czcionke slownika i
> wymyslac asocjacje.
> Co bardziej blyskotliwi moga skojarzyc jeszcze z serem edamskim,
> nie zrobi im jednak specjalnej roznicy, czy ten ser bedzie nazywal
> sie Xdammer czy Ydammer, bo rdzen "dammer" potraktuja jako czlon
> wymienny na "ser", a wtedy "Xser" lub "Yser" bedzie im sie kojarzyl
> rownie intensywnie, co "Lichser" albo "Lichtser"; ba, dziwic sie
> beda, jesli lichdammer nie bedzie przypominal w smaku edammera ;-)
>
A skad to podwojne "m" w nazwie? Jest edamer, nie edammer. Jest to ser
robiony w holendeskim miescie Edam, a czastka "dam" w nazwie znaczy
"grobla".
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
mailto:w...@t...com.pl
|