Data: 2000-08-16 05:00:21
Temat: Re: Ser LICHDAMMER
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
pk <p...@c...at> wrote:
> SevenOfNine wrote:
> >
> > Gdyby ten ser nazywal sie LICHTDAMMER, to kojarzylby mi sie z czyms lekkim i
> > niekalorycznym.
> > 7/9
>
> A to niby dlaczego? Wg tzw. zrodloslowu ma prawo kojarzyc sie jedynie
> z zaciemnieniem ;-)))
> Nie bardzo rozumiem zreszta, jak znakomitej wiekszosci rodakow
> ma sie to kojarzyc z czymkolwiek. Najpierw musieliby sie przeciez
> dowiedziec, z jakimi jezykami powiazac taki zlepek, by nastepnie
> marszczyc czolo wpatrujac sie w drobna czcionke slownika i
> wymyslac asocjacje.
> Co bardziej blyskotliwi moga skojarzyc jeszcze z serem edamskim,
> nie zrobi im jednak specjalnej roznicy, czy ten ser bedzie nazywal
> sie Xdammer czy Ydammer, bo rdzen "dammer" potraktuja jako czlon
> wymienny na "ser", a wtedy "Xser" lub "Yser" bedzie im sie kojarzyl
> rownie intensywnie, co "Lichser" albo "Lichtser"; ba, dziwic sie
> beda, jesli lichdammer nie bedzie przypominal w smaku edammera ;-)
>
A skad to podwojne "m" w nazwie? Jest edamer, nie edammer. Jest to ser
robiony w holendeskim miescie Edam, a czastka "dam" w nazwie znaczy
"grobla".
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
mailto:w...@t...com.pl
|