Data: 2000-08-15 23:59:57
Temat: Re: Ser LICHDAMMER
Od: pk <p...@c...at>
Pokaż wszystkie nagłówki
SevenOfNine wrote:
>
> Gdyby ten ser nazywal sie LICHTDAMMER, to kojarzylby mi sie z czyms lekkim i
> niekalorycznym.
> 7/9
A to niby dlaczego? Wg tzw. zrodloslowu ma prawo kojarzyc sie jedynie
z zaciemnieniem ;-)))
Nie bardzo rozumiem zreszta, jak znakomitej wiekszosci rodakow
ma sie to kojarzyc z czymkolwiek. Najpierw musieliby sie przeciez
dowiedziec, z jakimi jezykami powiazac taki zlepek, by nastepnie
marszczyc czolo wpatrujac sie w drobna czcionke slownika i
wymyslac asocjacje.
Co bardziej blyskotliwi moga skojarzyc jeszcze z serem edamskim,
nie zrobi im jednak specjalnej roznicy, czy ten ser bedzie nazywal
sie Xdammer czy Ydammer, bo rdzen "dammer" potraktuja jako czlon
wymienny na "ser", a wtedy "Xser" lub "Yser" bedzie im sie kojarzyl
rownie intensywnie, co "Lichser" albo "Lichtser"; ba, dziwic sie
beda, jesli lichdammer nie bedzie przypominal w smaku edammera ;-)
> Marcin Frankowski <a...@a...spam.com> wrote in message
> news:3997D72B.9A833EF2@globe.net.nz...
> > Witam szanownych grupowiczów,
> >
> > Dostałem następujące pytania odnośnie tego sera, a właściwie jego nazwy:
> >
> > 1. Czy ta nazwa budzi jakieś pozytywne bądź negatywne skojarzenia?
> > 2. Czy w Polsce na rynku są inne produkty o podobnej nazwie?
> > 3. Jak ta nazwa nadaje się na nazwę sera?
> >
> > Mi osobiście w pierwszym odruchu ta nazwa miała wydźwięk neutralny, w
> > drugim - raczej negatywny (człon ,,lich-'' - skojarzył mi się z czymś
> > lichym, albo z lichą - co raczej jest kiepskim skojarzeniem w przypadku
> > sera).
...
--
pk
|