Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sernik z Marsa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sernik z Marsa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 216


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2010-12-19 19:02:33

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Ciastka rozgniatamy w misce na proszek (ja znęcałam się nad nimi
> tłuczkiem :)) po czym dodajemy do nich roztopione masło i taką masą
> wykładamy tortownicę na dnie i po bokach. Wkładamy do lodówki.
Roztopione masło do ciasta na zimno?
Nie znam się, ale mi to nie pasuje. Może miało być miękkie?

Wogule całości bym się nie podjeła.

--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2010-12-19 19:14:32

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Aicha wrote:

> W dniu 2010-12-19 19:48, krys pisze:
>
>>> Ja piszę o wszystkich serach tzw. sernikowych, czyli mielonych,
>>> sprzedawanych w kubeczkach. Wypróbowałam różne rodzaje i każdy przy
>>> miksowaniu mikserem robi się rzadki.
>>
>> Aha. To ja takich nie nabywam.
>
> Ja też nie. Widziałam, z czego się je robi.

Ja nie widziałam, ja czytam składy. Niedługo zostanę Amishem przez to.
J.
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2010-12-19 19:17:39

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-19 19:55, Aicha pisze:
> W dniu 2010-12-19 19:48, krys pisze:
>
>>> Ja piszę o wszystkich serach tzw. sernikowych, czyli mielonych,
>>> sprzedawanych w kubeczkach. Wypróbowałam różne rodzaje i każdy przy
>>> miksowaniu mikserem robi się rzadki.
>>
>> Aha. To ja takich nie nabywam.
>
> Ja też nie. Widziałam, z czego się je robi.

Z?

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2010-12-19 19:19:39

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-19 20:14, krys pisze:
> Aicha wrote:
>
>> W dniu 2010-12-19 19:48, krys pisze:
>>
>>>> Ja piszę o wszystkich serach tzw. sernikowych, czyli mielonych,
>>>> sprzedawanych w kubeczkach. Wypróbowałam różne rodzaje i każdy przy
>>>> miksowaniu mikserem robi się rzadki.
>>>
>>> Aha. To ja takich nie nabywam.
>>
>> Ja też nie. Widziałam, z czego się je robi.
>
> Ja nie widziałam, ja czytam składy. Niedługo zostanę Amishem przez to.

Sęk w tym, że na składzie jest przeważnie podane: ser, serwatka, ew.
śmietana albo masło.

Ale ja też się już wycofuję z kupowania tego, przynajmniej w celach
wypiekowych. Na jakieś pasty się nadaje, chociaż też już coraz rzadziej
korzystam. O wiele lepiej kupić zwykły biały ser i samemu rozdrobnić.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2010-12-19 19:25:07

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-19 20:17, medea pisze:

>>>> Ja piszę o wszystkich serach tzw. sernikowych, czyli mielonych,
>>>> sprzedawanych w kubeczkach. Wypróbowałam różne rodzaje i każdy przy
>>>> miksowaniu mikserem robi się rzadki.
>>>
>>> Aha. To ja takich nie nabywam.
>>
>> Ja też nie. Widziałam, z czego się je robi.
>
> Z?

Resztek po pakowaniu twarogu w kostki. Niekoniecznie zaraz po zapakowaniu.

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2010-12-19 19:33:24

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

medea wrote:

> W dniu 2010-12-19 20:14, krys pisze:
>> Aicha wrote:
>>
>>> W dniu 2010-12-19 19:48, krys pisze:
>>>
>>>>> Ja piszę o wszystkich serach tzw. sernikowych, czyli mielonych,
>>>>> sprzedawanych w kubeczkach. Wypróbowałam różne rodzaje i każdy przy
>>>>> miksowaniu mikserem robi się rzadki.
>>>>
>>>> Aha. To ja takich nie nabywam.
>>>
>>> Ja też nie. Widziałam, z czego się je robi.
>>
>> Ja nie widziałam, ja czytam składy. Niedługo zostanę Amishem przez to.
>
> Sęk w tym, że na składzie jest przeważnie podane: ser, serwatka, ew.
> śmietana albo masło.

To masz farta, bo te, co ja oglądałam, to miały dosyć długi skład. I były w
nim rózne dziwne rzeczy.

> O wiele lepiej kupić zwykły biały ser i samemu rozdrobnić.

Ten, co mi smakowo i składowo pasuje, występuje jako normalny twaróg i jako
"trzykrotnie mielony". Czasem z lenistwa kupuję, chociaz mam podejrzenie
graniczace z pewnoscia, że jest w nim więcej serwatki, niż w tym
niemielonym.
J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2010-12-19 19:37:49

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak pisze:

> IMO zepsuć się nie da, aczkolwiek trochę za słodkie jak dla mnie.

Ja lubię takie słodkie ciasta, uwielbiam krówkę (przekładaniec miodowy z
masą karpatkową i warstwą orzechów w karmelu).
Jak im strzelę tortownicę takiego sernika, to się wszyscy zasłodzą
dokumentnie i o to chodzi :)

>> Wykonanie niby proste, ale czy może mnie tutaj coś zaskoczyć? Np czy
>> żelatyna po rozpuszczeniu musi być zimna, podobnie czekolada?
>
> Żelatynę dodawaj zimną, ja bym wtedy traktowała masę mikserem, a dopiero
> potem dodaj tę ubitą śmietanę.

Ok.

> > Jak ubić
>> tę cholerną bitą śmietanę, żeby na pewno była sztywna (ostatnia moja
>> próba skończyła się jakąś rzadką breją...)?
>
> To zależy od śmietany. Zawsze ubijam śmietankę, kiedy jest zimna, nigdy
> mikserem.

Musiałabym nabyć trzepaczkę, bo nie posiadam. Śmietankę mam 30%, chłodzi
się w lodówce.

> Powodzenia

Dzięki. Przyda się.
Ostatnio robiłam kopiec kreta Oetkera, ułożyłam piękny kopczyk, tylko
coś mi się za niski wydawał. Jeden rzut oka na blat i oczywiście,
zapomniałam dać na spód połówki bananów...


--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2010-12-19 19:38:59

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

medea pisze:

> Ja ubijam mikserem, specjalną końcówką, ale śmietana musi być PORZĄDNIE
> schłodzona (minimum 12 godzin wcześniej w lodówce, najlepiej kupić już z
> lodówki) i 36% koniecznie. Inna się nie ubija, przynajmniej u mnie.

A naczynie, w którym się ubija śmietankę może mieć znaczenie? Ja
ostatnio ubijałam w metalowej misce, no i wyszła breja.

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2010-12-19 19:43:00

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

medea pisze:
> W dniu 2010-12-19 20:14, krys pisze:
>> Aicha wrote:
>>
>>> W dniu 2010-12-19 19:48, krys pisze:
>>>
>>>>> Ja piszę o wszystkich serach tzw. sernikowych, czyli mielonych,
>>>>> sprzedawanych w kubeczkach. Wypróbowałam różne rodzaje i każdy przy
>>>>> miksowaniu mikserem robi się rzadki.
>>>>
>>>> Aha. To ja takich nie nabywam.
>>>
>>> Ja też nie. Widziałam, z czego się je robi.
>>
>> Ja nie widziałam, ja czytam składy. Niedługo zostanę Amishem przez to.
>
> Sęk w tym, że na składzie jest przeważnie podane: ser, serwatka, ew.
> śmietana albo masło.
>
> Ale ja też się już wycofuję z kupowania tego, przynajmniej w celach
> wypiekowych. Na jakieś pasty się nadaje, chociaż też już coraz rzadziej
> korzystam. O wiele lepiej kupić zwykły biały ser i samemu rozdrobnić.

Już zdążyłam kupić taki w kubełku, nic to, najwyżej zużyję do przystawki.
Na blogu naszej koleżanki z p.s.d. Lii kiedyś znalazłam fajny przepis.
Placki tortilli smaruje się serkiem homogenizowanym, na to kładzie się
wędzone plastry łososia i zielony ogórek. Wszystko się razem zawija,
tnie tak jak kopytka i przekłuwa wykałaczką. Proste i pyszne.

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2010-12-19 20:11:17

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-19 20:43, Paulinka pisze:

> Już zdążyłam kupić taki w kubełku, nic to, najwyżej zużyję do przystawki.

Nie musisz rezygnować, może się uda, tylko nie radzę miksować, a raczej
delikatnie wymieszać.

> Na blogu naszej koleżanki z p.s.d. Lii kiedyś znalazłam fajny przepis.
> Placki tortilli smaruje się serkiem homogenizowanym, na to kładzie się
> wędzone plastry łososia i zielony ogórek. Wszystko się razem zawija,
> tnie tak jak kopytka i przekłuwa wykałaczką. Proste i pyszne.

O, ciekawe, może też skorzystam.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 10 ... 20 ... 22


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Borowiki i maślaki suszone: gramy na szklanki - ile?
Zaczytane z newsletter'a
Szczyt perwersji !
mąka pytlowa
kapusta z grochem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »