Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!not-for-mail
From: Paulinka <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sernik z Marsa
Date: Sun, 19 Dec 2010 20:37:49 +0100
Organization: ATMAN
Lines: 38
Message-ID: <ielmuk$sd$1@node1.news.atman.pl>
References: <iejdeq$fv1$2@node1.news.atman.pl> <iekam2$3n8$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: nat3.finemedia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1292787476 909 188.122.20.27 (19 Dec 2010 19:37:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 19 Dec 2010 19:37:56 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
In-Reply-To: <iekam2$3n8$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:332409
Ukryj nagłówki
Qrczak pisze:
> IMO zepsuć się nie da, aczkolwiek trochę za słodkie jak dla mnie.
Ja lubię takie słodkie ciasta, uwielbiam krówkę (przekładaniec miodowy z
masą karpatkową i warstwą orzechów w karmelu).
Jak im strzelę tortownicę takiego sernika, to się wszyscy zasłodzą
dokumentnie i o to chodzi :)
>> Wykonanie niby proste, ale czy może mnie tutaj coś zaskoczyć? Np czy
>> żelatyna po rozpuszczeniu musi być zimna, podobnie czekolada?
>
> Żelatynę dodawaj zimną, ja bym wtedy traktowała masę mikserem, a dopiero
> potem dodaj tę ubitą śmietanę.
Ok.
> > Jak ubić
>> tę cholerną bitą śmietanę, żeby na pewno była sztywna (ostatnia moja
>> próba skończyła się jakąś rzadką breją...)?
>
> To zależy od śmietany. Zawsze ubijam śmietankę, kiedy jest zimna, nigdy
> mikserem.
Musiałabym nabyć trzepaczkę, bo nie posiadam. Śmietankę mam 30%, chłodzi
się w lodówce.
> Powodzenia
Dzięki. Przyda się.
Ostatnio robiłam kopiec kreta Oetkera, ułożyłam piękny kopczyk, tylko
coś mi się za niski wydawał. Jeden rzut oka na blat i oczywiście,
zapomniałam dać na spód połówki bananów...
--
Paulinka
|