« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-19 14:10:35
Temat: Soczyste steki - jak?Drodzy grupowicze,
Po pierwsze - chcę się przywitać z Wszystkimi. Czytam sobie grupę, ale do
tej pory się nie udzielałam :) Oczywiście nie omieszkam tego zrobić i
przedstawić parę propozycji kuchennych, a że specjalizacja moich studiów
(już po) to język włoski, więc o moich upodobaniach nie muszę już mówić :)
Mam do Was pytanko: jak przyrządzić steki takie fajne grubsze i przde
wszystkim soczyste! Jakie mięso najlepiej i jakie przyprawy i wogóle jak :)
Będę bardzo wdzięczna za pomoc :)
Pozdrawiam serdecznie
Miriam
P.S. Przejrzałam już archiwum i nie mogę nic znaleźć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-19 21:50:34
Temat: Re: Soczyste steki - jak?Obywatel Miriam napisał na grupę pl.rec.kuchnia następujące rzeczy:
(...)
> Mam do Was pytanko: jak przyrządzić steki takie fajne grubsze i przde
> wszystkim soczyste! Jakie mięso najlepiej i jakie przyprawy i wogóle jak :)
Polędwica. Świeża, pachnąca. Pokroić ją w grube plastry (tak, żeby były
"fajne grubsze").
+ patelnia, rozgrzana tak, że już bardziej nie można.
+ trochę tłuszczu na tą patelnię.
+ steki na tę patelnię.
Najpierw smażyć z jednej a potem z drugiej strony. Żeby w środku było
krwiste - soczyste (miaaammmm...), a z wierzchu usmażone - chrupiące.
+ sól, pieprz na te steki (ale nie za dużo!) po zdjęciu z patelni.
Z poważaniem
PZ
--
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-20 00:14:32
Temat: Re: Soczyste steki - jak?From: "Piotr Zawadzki" <p...@f...pl>
> Obywatel Miriam napisał na grupę pl.rec.kuchnia następujące rzeczy:
>
> (...)
>> Mam do Was pytanko: jak przyrządzić steki takie fajne grubsze i przde
>> wszystkim soczyste! Jakie mięso najlepiej i jakie przyprawy i wogóle
>> jak :)
>
> Polędwica. Świeża, pachnąca. Pokroić ją w grube plastry (tak, żeby
> były
> "fajne grubsze").
> + patelnia, rozgrzana tak, że już bardziej nie można.
> + trochę tłuszczu na tą patelnię.
> + steki na tę patelnię.
> Najpierw smażyć z jednej a potem z drugiej strony. Żeby w środku było
> krwiste - soczyste (miaaammmm...), a z wierzchu usmażone - chrupiące.
> + sól, pieprz na te steki (ale nie za dużo!) po zdjęciu z patelni.
> Z poważaniem
> PZ
Zapomniales dodac, ze jako dodatek jest obowiazkowy starty chrzan, doprawiony gesta
smietana, sola i cukrem.
Wowczas dopiero jest to P Y C H A !
acha, no i jeszcze po skrawku masla na wierzch kazdego steku :-)
smacznego :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.456 / Virus Database: 256 - Release Date: 2003.02.19
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-20 04:09:24
Temat: Re: Soczyste steki - jak?"Miriam" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:b303j3$gjg$1@news.onet.pl...
> Drodzy grupowicze,
>
> Po pierwsze - chcę się przywitać z Wszystkimi. Czytam sobie grupę, ale do
> tej pory się nie udzielałam :) Oczywiście nie omieszkam tego zrobić i
> przedstawić parę propozycji kuchennych, a że specjalizacja moich studiów
> (już po) to język włoski, więc o moich upodobaniach nie muszę już mówić :)
>
> Mam do Was pytanko: jak przyrządzić steki takie fajne grubsze i przde
> wszystkim soczyste! Jakie mięso najlepiej i jakie przyprawy i wogóle jak
:)
>
> Będę bardzo wdzięczna za pomoc :)
> Pozdrawiam serdecznie
>
> Miriam
>
> P.S. Przejrzałam już archiwum i nie mogę nic znaleźć.
Witam i pozdrawiam z Teksasu. Bardzo mi sie wasza grupa podoba , pozwole
sobie przekazac moje skromne doswiadczenia kulinarne.
Jest wiele szkol na dobrego " steka ", ale moim zdaniem najwazniejsza
sprawa to marynowanie i sposob smazenia.
Oczywiscie niektorzy twierdza ze tylko mieso typu Angus moze dac dobry
wynik, ale ja uwazam ze z kazdego porzadniejszego kawalka wolowiny mozna
zrobic wspanialego steka .
Sadze ze srodkowa czesc poledwicy przycieta w poprzek wlokien grubosci okolo
2 cm bedzie OK. Nalezy ponakluwac widelcem przygotowane kawalki miesa i
wlozyc do worka typu Ziplock z uprzednio przygotowana marynata. Ja lubie
marynate gotowa (A1 Steak Sauce), ale mozna zrobic samemu: oliwka, sok z
lime, ketchup, czosnek utarty z sola, pieprz .
Zostawic w lodowce na pare godzin lub przez noc. Wyrzucic marynate .
Jezeli robimy na grilu, na silnym ogniu okolo 12 min ( po 6 na stronie ). W
piekarniku 15-18 minut . Ja dodaje masla czosnkowego , ktore topiac sie daje
wspanialy smak. ( 3 lyzki masla w temp. pokojowej zmieszane z 2 zabkami
posiekanego czosnku i po uformowaniu kulek zamrozone ) .
Smacznego,
Maciek
>
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-20 07:48:49
Temat: Re: Soczyste steki - jak?
> Witam i pozdrawiam z Teksasu. Bardzo mi sie wasza grupa podoba , pozwole
> sobie przekazac moje skromne doswiadczenia kulinarne.
> Jest wiele szkol na dobrego " steka ", ale moim zdaniem najwazniejsza
> sprawa to marynowanie i sposob smazenia.
.........................
> Smacznego,
> Maciek
Przepraszam Cie bardzo, ale czy nie o to chodzi w stekach, aby one byly
szybko smazone na silnym ogniu?????
My w domu tylko w taki sposob robimy steki (dokladnie jak PZ)....bo o innym
wykorzystaniu poledwicy nie mowie
pozdr. ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-20 11:23:22
Temat: Re: Soczyste steki - jak?Obywatel Barbara Czaplicka napisał na grupę pl.rec.kuchnia następujące rzeczy:
> Zapomniales dodac, ze jako dodatek jest obowiazkowy starty chrzan,
> doprawiony gesta smietana, sola i cukrem.
> Wowczas dopiero jest to P Y C H A !
> acha, no i jeszcze po skrawku masla na wierzch kazdego steku :-)
> smacznego :-)
Daj spokój, już i tak dostałem ślinotoku... ;-D A z chrzanem, tak jak
to opisujesz, jeszcze nie próbowałem, wolę steki saute, tylko z odrobiną
soli i pieprzu, lekko różowe w środku, żebym dobrze czuł smak mięsa. Ale
nie omieszkam spróbować przy okazji.
Z poważaniem
PZ
--
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-20 12:01:50
Temat: Re: Soczyste steki - jak?From: "Piotr Zawadzki" <p...@f...pl>
>
> Daj spokój, już i tak dostałem ślinotoku... ;-D A z chrzanem, tak
> jak
> to opisujesz, jeszcze nie próbowałem, wolę steki saute, tylko z
> odrobiną
> soli i pieprzu, lekko różowe w środku, żebym dobrze czuł smak mięsa.
> Ale
> nie omieszkam spróbować przy okazji.
>
Piotr, dobrze piszesz, dokladnie tak...saute... a ten chrzan to obok...
Podobnie jadam rybke - wlasnie z takim chrzanem :-)
Smacznego :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.456 / Virus Database: 256 - Release Date: 2003.02.18
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-20 14:53:41
Temat: Re: Soczyste steki - jak?Obywatel Barbara Czaplicka napisał na grupę pl.rec.kuchnia następujące rzeczy:
> Piotr, dobrze piszesz, dokladnie tak...saute... a ten chrzan to obok...
> Podobnie jadam rybke - wlasnie z takim chrzanem :-)
Aaa, teraz już wiem! :-) Oki, ale ja nie przepadam za chrzanem ze
śmietaną, wolę czysty, ostry chrzan. Tym niemniej dzięki za radę, może
kiedyś jednak się przemogę.
> Smacznego :-)
Dzięki, dzięki, tylko niech klawiaturę oczyszczę ;-)
Z poważaniem
PZ
--
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-20 21:30:51
Temat: Re: Soczyste steki - jak?
"efa" <p...@m...pl> wrote in message
news:b3219n$kbp$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>
> > Witam i pozdrawiam z Teksasu. Bardzo mi sie wasza grupa podoba , pozwole
> > sobie przekazac moje skromne doswiadczenia kulinarne.
> > Jest wiele szkol na dobrego " steka ", ale moim zdaniem najwazniejsza
> > sprawa to marynowanie i sposob smazenia.
> .........................
> > Smacznego,
> > Maciek
>
> Przepraszam Cie bardzo, ale czy nie o to chodzi w stekach, aby one byly
> szybko smazone na silnym ogniu?????
Dokladnie o to chodzi , bardzo wysoka temperatura jakby "zamyka" soki w
srodku i powoduje ze mieso jest soczyste. Wprawdzie tradycyjnie uzywa sie
( przynajmniej tutaj)
grila, w porzadnych restauracjach serwujacych dobre steki ( Ruth's
Steakhouse, Carrabas)
po zanurzeniu uprzednio marynowanego miesa w oliwce , kladzie sie je na
rozgrzanym w piecu zeliwnym naczyniu i obraca raz (lacznie 8 min - medium
rare ).
Sluze odnosnikami do stron , na ktorych milosnicy jedzenia wymieniaja sie
opiniami.
> My w domu tylko w taki sposob robimy steki (dokladnie jak PZ)....bo o
innym
> wykorzystaniu poledwicy nie mowie
>
> pozdr. ewa
>
>
Pozdrawiam ,
Maciek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |