Data: 2005-10-04 05:09:28
Temat: Re: Sokownik
Od: "mirzan" <l...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Widzę "po drodze" 2 słoiczki. W drugim jest zdaje się jedna śliwka,
> żeby to śliwowica była / bo miałeś trochę tylko śliwek/, a po co ten
> pierwszy?
> Pozdrawiam, Barbara
Prawdziwa góralska śliwowica robiona jest ze spadów węgierek.
Sypie się je do beczek i fermentuje bez cukru i wody.
Destyluje się taką berbeluchę i otrzymuje arcydzieło ludowe.
Destylują prawdopodobnie z parą wodną, bo taka zupa kipi mocno
i przypala się.
W beczce gotowana jest woda,gorąca para wpuszczana jest do beki
ze śliwkami,dopiero z tej beki jest wyjście do chłodnicy.
Dobra śliwowica górali niskopiennych wyjdzie, robiąc wino ze śliwek
i destylując jak normalny samogon.
Pozdrawiam.Mirzan
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|