« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-05-23 19:42:04
Temat: Sos do pieczonych kotletów mielonychWitam i pytam,
Chcę zrobić coś takiego jak tu: http://www.winiary.pl/produkt.aspx?id=26&idp=246
I teraz mam pytanie: jak zrobić taki sos pomidorowo - śmietanowy, a nawet
bardziej i sam pomidorowy, żeby polać / umoczyć w nim kotlety, wstawić do
piekarnika i żeby nie wysechł? czy to mają być podduszone pomidory, czy to ma
być zagęszczone, czy jak? Dysponuję pomidorami zwykłymi (suszonymi też, do
smaku), przecierem pomidorowym (takim z kartonika, pulpa pomidorowa lekko lejąca
się), pomidorami w puszce i sosem pomidorowym "z papierka".
Po drugie, jeśli do takich kotletów pieczonych chcę dodać pieczarek, to czy
powinnam je poddusić, czy dodać surowe?
A w ogóle to mam problem z nazewnictwem, bo z mięsa mielonego smażone to są
kotlety, duszone pulpety, a pieczone co? :))
--
pzdr
K
"Całe życie z wariatami"
[by Pogodno]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-05-23 19:50:12
Temat: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonychUżytkownik "Kinga 'Słowotok'" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:e4voic$ilt$1@inews.gazeta.pl...
> Witam i pytam,
>
> Chcę zrobić coś takiego jak tu:
> http://www.winiary.pl/produkt.aspx?id=26&idp=246
> I teraz mam pytanie: jak zrobić taki sos pomidorowo - śmietanowy, a nawet
> bardziej i sam pomidorowy, żeby polać / umoczyć w nim kotlety, wstawić do
> piekarnika i żeby nie wysechł? czy to mają być podduszone pomidory, czy to
> ma być zagęszczone, czy jak?
Ja to bym zrobiła pomidorowy jak do bolognese
> Dysponuję pomidorami zwykłymi (suszonymi też, do smaku), przecierem
> pomidorowym (takim z kartonika, pulpa pomidorowa lekko lejąca się),
> pomidorami w puszce i sosem pomidorowym "z papierka".
> Po drugie, jeśli do takich kotletów pieczonych chcę dodać pieczarek, to
> czy powinnam je poddusić, czy dodać surowe?
Ja bym chwilę podusiła na masełku
> A w ogóle to mam problem z nazewnictwem, bo z mięsa mielonego smażone to
> są kotlety, duszone pulpety, a pieczone co? :))
Pieczety ;-)
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-05-23 19:55:01
Temat: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonych
Użytkownik "Kinga 'Słowotok'" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:e4voic$ilt$1@inews.gazeta.pl...
> Witam i pytam,
>
> Chcę zrobić coś takiego jak tu:
http://www.winiary.pl/produkt.aspx?id=26&idp=246
> I teraz mam pytanie: jak zrobić taki sos pomidorowo - śmietanowy, a nawet
> bardziej i sam pomidorowy, żeby polać / umoczyć w nim kotlety, wstawić do
> piekarnika i żeby nie wysechł? czy to mają być podduszone pomidory, czy to
ma
> być zagęszczone, czy jak? Dysponuję pomidorami zwykłymi (suszonymi też, do
> smaku), przecierem pomidorowym (takim z kartonika, pulpa pomidorowa lekko
lejąca
> się), pomidorami w puszce i sosem pomidorowym "z papierka".
> Po drugie, jeśli do takich kotletów pieczonych chcę dodać pieczarek, to
czy
> powinnam je poddusić, czy dodać surowe?
> A w ogóle to mam problem z nazewnictwem, bo z mięsa mielonego smażone to
są
> kotlety, duszone pulpety, a pieczone co? :))
Mając takie składniki chyba wybrałabym "lejącą się pulpę" ;o) plus kawałki
pomidorów z puszki z tłustą śmietaną i przyprawami.
Pieczarki trzeba koniecznie poddusić lub podsmażyć, żeby nie puściły soku w
trakcie zapiekania, bo pulpety zrobią się wodniste.
- -
pzdr
kasia maruda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-05-23 19:56:19
Temat: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonychUżytkownik "kasia maruda" napisał w wiadomości
news:e4vp7p$ik2$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Mając takie składniki chyba wybrałabym "lejącą się pulpę" ;o) plus kawałki
> pomidorów z puszki z tłustą śmietaną i przyprawami.
> Pieczarki trzeba koniecznie poddusić lub podsmażyć, żeby nie puściły soku w
> trakcie zapiekania, bo pulpety zrobią się wodniste.
>
Dziękuję wszystkim za pomoc, chyba z pulpy będzie szybciej, dam jutro znać, co
mi wyszło i czy miałam jeszcze siłę stac przy pieczarkach :)
--
pozdrawiam
K
"Odzyskamy tę figurkę. Nie wiem, jak i czy ją odzyskamy, ale odzyskamy tę
figurkę"
[Chłopaki nie płaczą]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-05-23 20:39:34
Temat: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonych
Użytkownik "Kinga 'Słowotok'" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:e4voic$ilt$1@inews.gazeta.pl...
> Witam i pytam,
>
> Chcę zrobić coś takiego jak tu:
http://www.winiary.pl/produkt.aspx?id=26&idp=246
>
--------
> A w ogóle to mam problem z nazewnictwem, bo z mięsa mielonego smażone to
są
> kotlety, duszone pulpety, a pieczone co? :))
>
Witam
Z nazewnictwem faktycznie jest problem, bo w linku ktory podalas nie ma mowy
o pieczeniu tylko o zapiekaniu. Wiec moglyby to byc kotlety zapiekane
(jezeli sa panierowane) lub pulpety zapiekane, jezeli sa to "pulpety(wł) -
knedelki wielkosci orzecha wloskiego przyrzadzone z miesa ...itp." Czyli jak
to nazwac, zalezy od wielkosci.
Pozdrawiam
maf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-05-24 07:08:35
Temat: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonych
Użytkownik "Kinga 'Słowotok'" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:e4voic$ilt$1@inews.gazeta.pl...
> Witam i pytam,
>
> Chcę zrobić coś takiego jak tu:
> http://www.winiary.pl/produkt.aspx?id=26&idp=246
> I teraz mam pytanie: jak zrobić taki sos pomidorowo - śmietanowy, a nawet
> bardziej i sam pomidorowy, żeby polać / umoczyć w nim kotlety, wstawić do
> piekarnika i żeby nie wysechł? czy to mają być podduszone pomidory, czy to
> ma być zagęszczone, czy jak? Dysponuję pomidorami zwykłymi (suszonymi też,
> do smaku), przecierem pomidorowym (takim z kartonika, pulpa pomidorowa
> lekko lejąca się), pomidorami w puszce i sosem pomidorowym "z papierka".
> Po drugie, jeśli do takich kotletów pieczonych chcę dodać pieczarek, to
> czy powinnam je poddusić, czy dodać surowe?
> A w ogóle to mam problem z nazewnictwem, bo z mięsa mielonego smażone to
> są kotlety, duszone pulpety, a pieczone co? :))
>
>
> --
> pzdr
>
> K
>
> "Całe życie z wariatami"
> [by Pogodno]
smażysz cebulke pokrojoną w kosteczkę (cebulki jak kto lubi) a w garku obok
zozrabiasz 2 sosoy napoli z winiar, koniecznie z winiar, do sosu dodoajesz
usmazoną cebulkę, troszeczkę pora i zarabiasz na koniec śmietaną luksusową
18 % (całe opakowanie to "małe" ok. 180ml).
Usmażone mielone ułuż w żaroodpornym naczyniu i zalej wszystko uprzednio
zrobinym sosem (najlepiej jak sos przykryje mielone) piekarnik ustaw na 180
stopni i wstaw naczynie do piekarnika na 15min (maks 20min) bardzo fajnie
się góra sosu zapiecza , smakuje ekstra!!!
smacz\nego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-05-24 07:34:28
Temat: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonychUżytkownik "Kinga 'Słowotok'" napisał w wiadomości
news:e4voic$ilt$1@inews.gazeta.pl...
> A w ogóle to mam problem z nazewnictwem, bo z mięsa mielonego smażone to
są
> kotlety, duszone pulpety, a pieczone co? :))
Klops. Pieczony jest klops, ale to jest taka większa porcja mięsa w foremce
jak do ciasta :)
Na temat nazewnictwa potraw z mięsa mielonego prowadzę ciągłe dyskusje z
moim mężem, bo on twierdzi, że wszystko to są pulpety, tylko niektóre są
smażone, a niektóre duszone w sosie ;)
Pozdrawiam
--
Magda-
----------------------------------------------------
----------
klient - klientom, użytkownik - użytkownikom
wziąć, korzystać, bieżący, konto, ściągnąć, zażądać
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-05-24 09:26:24
Temat: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonych
"Mizar" <m...@q...pl> wrote in message
news:e510o5$59c$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Kinga 'Słowotok'" <k...@b...gazeta.pl> napisał
> w wiadomości news:e4voic$ilt$1@inews.gazeta.pl...
>> Witam i pytam,
>>
>> Chcę zrobić coś takiego jak tu:
>> http://www.winiary.pl/produkt.aspx?id=26&idp=246
>> I teraz mam pytanie: jak zrobić taki sos pomidorowo - śmietanowy, a nawet
>> bardziej i sam pomidorowy, żeby polać / umoczyć w nim kotlety, wstawić do
>> piekarnika i żeby nie wysechł? czy to mają być podduszone pomidory, czy
>> to ma być zagęszczone, czy jak? Dysponuję pomidorami zwykłymi (suszonymi
>> też, do smaku), przecierem pomidorowym (takim z kartonika, pulpa
>> pomidorowa lekko lejąca się), pomidorami w puszce i sosem pomidorowym "z
>> papierka".
>> Po drugie, jeśli do takich kotletów pieczonych chcę dodać pieczarek, to
>> czy powinnam je poddusić, czy dodać surowe?
>> A w ogóle to mam problem z nazewnictwem, bo z mięsa mielonego smażone to
>> są kotlety, duszone pulpety, a pieczone co? :))
Pieczona jest pieczeń rzymska.
A sos proponuję taki: drobno posiekaną cebulę rozgotowac w odrobinie oleju i
wody, zmiksować, dodać zasmażony na odrobinie oleju lub smalcu koncentrat
pomidorowy i sporą ilość papryki mielonej słodkiej (paprykę wrzucamy na
tłuszcz - najlepszy smalec i powoli ogrzewamy, aż tłuszcz nabierze koloru
paryki - nie przesadzić, bo skarmelizuje (zbrązowieje i zgorzknieje)
dodajemy koncetrat i zasmażamy, szybko mieszając aby nie skarmelizować, gdy
gotowe dodajemy cebulę lub do cebuli wlewamy i mieszamy, teraz dodajemy
świeżą czerwoną paprykę, ale może być marynowana (zasada taka - koncentrat
pomidorowy kwaśny - papryka słodka, koncetrat pomidorowy słodki (np.
grecki) - papryka marynowana lub odrobine octu winnego. Ja stosuję
koncentrat grecki więc dodaję drobno posiekaną paprykę marynowaną (domowego
wyrobu) w zalewie octowo-olejowej, podduszamy do gotowości (wlewam zalewę z
papryki). Na koniec dodaję siekany czosnek (może być z praski) i zioła
(oregano, tymianek, majeranek). Można zabielić bardzo dobrą śmietaną -
słodką gdy sos zbyt kwaśny, kwaśną, gdy słodki.
Ten sos po dodaniu przesmażonego na tłuszczu mięsa mielonego jest
doskonały do makaronów, zwłaszcza spagetti, jako sos a la bolonaise
(bolognese)...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-05-24 09:29:46
Temat: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonych
"Magdalena Pucia" <magda.list> wrote in message
news:44740c73$1@news.home.net.pl...
> Użytkownik "Kinga 'Słowotok'" napisał w wiadomości
> news:e4voic$ilt$1@inews.gazeta.pl...
>> A w ogóle to mam problem z nazewnictwem, bo z mięsa mielonego smażone to
> są
>> kotlety, duszone pulpety, a pieczone co? :))
>
> Klops. Pieczony jest klops, ale to jest taka większa porcja mięsa w
> foremce
> jak do ciasta :)
> Na temat nazewnictwa potraw z mięsa mielonego prowadzę ciągłe dyskusje z
> moim mężem, bo on twierdzi, że wszystko to są pulpety, tylko niektóre są
> smażone, a niektóre duszone w sosie ;)
>
> Pozdrawiam
> --
> Magda-
Zrób mu klopsiki - kulki z mięsa mielonego w sosie.
Chociaż polecałbym pieczeń rzymską z płatami boczku, słoniny, jajkami na
twardo - do jedzenia na gorąco (w sosie lub bez), jak i na zimno. Też
upieczona w keksówce - krojona w plastry...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-05-24 09:52:06
Temat: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonychA jak się robi klopsiki?????
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |