Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonych
Date: Wed, 24 May 2006 11:26:24 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <e518so$itc$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e4voic$ilt$1@inews.gazeta.pl> <e510o5$59c$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abbf204.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1148462808 19372 83.6.195.204 (24 May 2006 09:26:48
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 24 May 2006 09:26:48 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0621-2, 2006-05-23), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:269347
Ukryj nagłówki
"Mizar" <m...@q...pl> wrote in message
news:e510o5$59c$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Kinga 'Słowotok'" <k...@b...gazeta.pl> napisał
> w wiadomości news:e4voic$ilt$1@inews.gazeta.pl...
>> Witam i pytam,
>>
>> Chcę zrobić coś takiego jak tu:
>> http://www.winiary.pl/produkt.aspx?id=26&idp=246
>> I teraz mam pytanie: jak zrobić taki sos pomidorowo - śmietanowy, a nawet
>> bardziej i sam pomidorowy, żeby polać / umoczyć w nim kotlety, wstawić do
>> piekarnika i żeby nie wysechł? czy to mają być podduszone pomidory, czy
>> to ma być zagęszczone, czy jak? Dysponuję pomidorami zwykłymi (suszonymi
>> też, do smaku), przecierem pomidorowym (takim z kartonika, pulpa
>> pomidorowa lekko lejąca się), pomidorami w puszce i sosem pomidorowym "z
>> papierka".
>> Po drugie, jeśli do takich kotletów pieczonych chcę dodać pieczarek, to
>> czy powinnam je poddusić, czy dodać surowe?
>> A w ogóle to mam problem z nazewnictwem, bo z mięsa mielonego smażone to
>> są kotlety, duszone pulpety, a pieczone co? :))
Pieczona jest pieczeń rzymska.
A sos proponuję taki: drobno posiekaną cebulę rozgotowac w odrobinie oleju i
wody, zmiksować, dodać zasmażony na odrobinie oleju lub smalcu koncentrat
pomidorowy i sporą ilość papryki mielonej słodkiej (paprykę wrzucamy na
tłuszcz - najlepszy smalec i powoli ogrzewamy, aż tłuszcz nabierze koloru
paryki - nie przesadzić, bo skarmelizuje (zbrązowieje i zgorzknieje)
dodajemy koncetrat i zasmażamy, szybko mieszając aby nie skarmelizować, gdy
gotowe dodajemy cebulę lub do cebuli wlewamy i mieszamy, teraz dodajemy
świeżą czerwoną paprykę, ale może być marynowana (zasada taka - koncentrat
pomidorowy kwaśny - papryka słodka, koncetrat pomidorowy słodki (np.
grecki) - papryka marynowana lub odrobine octu winnego. Ja stosuję
koncentrat grecki więc dodaję drobno posiekaną paprykę marynowaną (domowego
wyrobu) w zalewie octowo-olejowej, podduszamy do gotowości (wlewam zalewę z
papryki). Na koniec dodaję siekany czosnek (może być z praski) i zioła
(oregano, tymianek, majeranek). Można zabielić bardzo dobrą śmietaną -
słodką gdy sos zbyt kwaśny, kwaśną, gdy słodki.
Ten sos po dodaniu przesmażonego na tłuszczu mięsa mielonego jest
doskonały do makaronów, zwłaszcza spagetti, jako sos a la bolonaise
(bolognese)...
|