Data: 2006-05-24 09:26:24
Temat: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonych
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Mizar" <m...@q...pl> wrote in message
news:e510o5$59c$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Kinga 'Słowotok'" <k...@b...gazeta.pl> napisał
> w wiadomości news:e4voic$ilt$1@inews.gazeta.pl...
>> Witam i pytam,
>>
>> Chcę zrobić coś takiego jak tu:
>> http://www.winiary.pl/produkt.aspx?id=26&idp=246
>> I teraz mam pytanie: jak zrobić taki sos pomidorowo - śmietanowy, a nawet
>> bardziej i sam pomidorowy, żeby polać / umoczyć w nim kotlety, wstawić do
>> piekarnika i żeby nie wysechł? czy to mają być podduszone pomidory, czy
>> to ma być zagęszczone, czy jak? Dysponuję pomidorami zwykłymi (suszonymi
>> też, do smaku), przecierem pomidorowym (takim z kartonika, pulpa
>> pomidorowa lekko lejąca się), pomidorami w puszce i sosem pomidorowym "z
>> papierka".
>> Po drugie, jeśli do takich kotletów pieczonych chcę dodać pieczarek, to
>> czy powinnam je poddusić, czy dodać surowe?
>> A w ogóle to mam problem z nazewnictwem, bo z mięsa mielonego smażone to
>> są kotlety, duszone pulpety, a pieczone co? :))
Pieczona jest pieczeń rzymska.
A sos proponuję taki: drobno posiekaną cebulę rozgotowac w odrobinie oleju i
wody, zmiksować, dodać zasmażony na odrobinie oleju lub smalcu koncentrat
pomidorowy i sporą ilość papryki mielonej słodkiej (paprykę wrzucamy na
tłuszcz - najlepszy smalec i powoli ogrzewamy, aż tłuszcz nabierze koloru
paryki - nie przesadzić, bo skarmelizuje (zbrązowieje i zgorzknieje)
dodajemy koncetrat i zasmażamy, szybko mieszając aby nie skarmelizować, gdy
gotowe dodajemy cebulę lub do cebuli wlewamy i mieszamy, teraz dodajemy
świeżą czerwoną paprykę, ale może być marynowana (zasada taka - koncentrat
pomidorowy kwaśny - papryka słodka, koncetrat pomidorowy słodki (np.
grecki) - papryka marynowana lub odrobine octu winnego. Ja stosuję
koncentrat grecki więc dodaję drobno posiekaną paprykę marynowaną (domowego
wyrobu) w zalewie octowo-olejowej, podduszamy do gotowości (wlewam zalewę z
papryki). Na koniec dodaję siekany czosnek (może być z praski) i zioła
(oregano, tymianek, majeranek). Można zabielić bardzo dobrą śmietaną -
słodką gdy sos zbyt kwaśny, kwaśną, gdy słodki.
Ten sos po dodaniu przesmażonego na tłuszczu mięsa mielonego jest
doskonały do makaronów, zwłaszcza spagetti, jako sos a la bolonaise
(bolognese)...
|