Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!n
ews.tpi.pl!not-for-mail
From: "kasia maruda" <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonych
Date: Tue, 23 May 2006 21:55:01 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <e4vp7p$ik2$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e4voic$ilt$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.50.252.50
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1148414009 19074 80.50.252.50 (23 May 2006 19:53:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 23 May 2006 19:53:29 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:269317
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kinga 'Słowotok'" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:e4voic$ilt$1@inews.gazeta.pl...
> Witam i pytam,
>
> Chcę zrobić coś takiego jak tu:
http://www.winiary.pl/produkt.aspx?id=26&idp=246
> I teraz mam pytanie: jak zrobić taki sos pomidorowo - śmietanowy, a nawet
> bardziej i sam pomidorowy, żeby polać / umoczyć w nim kotlety, wstawić do
> piekarnika i żeby nie wysechł? czy to mają być podduszone pomidory, czy to
ma
> być zagęszczone, czy jak? Dysponuję pomidorami zwykłymi (suszonymi też, do
> smaku), przecierem pomidorowym (takim z kartonika, pulpa pomidorowa lekko
lejąca
> się), pomidorami w puszce i sosem pomidorowym "z papierka".
> Po drugie, jeśli do takich kotletów pieczonych chcę dodać pieczarek, to
czy
> powinnam je poddusić, czy dodać surowe?
> A w ogóle to mam problem z nazewnictwem, bo z mięsa mielonego smażone to
są
> kotlety, duszone pulpety, a pieczone co? :))
Mając takie składniki chyba wybrałabym "lejącą się pulpę" ;o) plus kawałki
pomidorów z puszki z tłustą śmietaną i przyprawami.
Pieczarki trzeba koniecznie poddusić lub podsmażyć, żeby nie puściły soku w
trakcie zapiekania, bo pulpety zrobią się wodniste.
- -
pzdr
kasia maruda
|