Data: 2006-05-24 07:08:35
Temat: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonych
Od: "Mizar" <m...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kinga 'Słowotok'" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:e4voic$ilt$1@inews.gazeta.pl...
> Witam i pytam,
>
> Chcę zrobić coś takiego jak tu:
> http://www.winiary.pl/produkt.aspx?id=26&idp=246
> I teraz mam pytanie: jak zrobić taki sos pomidorowo - śmietanowy, a nawet
> bardziej i sam pomidorowy, żeby polać / umoczyć w nim kotlety, wstawić do
> piekarnika i żeby nie wysechł? czy to mają być podduszone pomidory, czy to
> ma być zagęszczone, czy jak? Dysponuję pomidorami zwykłymi (suszonymi też,
> do smaku), przecierem pomidorowym (takim z kartonika, pulpa pomidorowa
> lekko lejąca się), pomidorami w puszce i sosem pomidorowym "z papierka".
> Po drugie, jeśli do takich kotletów pieczonych chcę dodać pieczarek, to
> czy powinnam je poddusić, czy dodać surowe?
> A w ogóle to mam problem z nazewnictwem, bo z mięsa mielonego smażone to
> są kotlety, duszone pulpety, a pieczone co? :))
>
>
> --
> pzdr
>
> K
>
> "Całe życie z wariatami"
> [by Pogodno]
smażysz cebulke pokrojoną w kosteczkę (cebulki jak kto lubi) a w garku obok
zozrabiasz 2 sosoy napoli z winiar, koniecznie z winiar, do sosu dodoajesz
usmazoną cebulkę, troszeczkę pora i zarabiasz na koniec śmietaną luksusową
18 % (całe opakowanie to "małe" ok. 180ml).
Usmażone mielone ułuż w żaroodpornym naczyniu i zalej wszystko uprzednio
zrobinym sosem (najlepiej jak sos przykryje mielone) piekarnik ustaw na 180
stopni i wstaw naczynie do piekarnika na 15min (maks 20min) bardzo fajnie
się góra sosu zapiecza , smakuje ekstra!!!
smacz\nego
|