Data: 2006-05-23 19:55:01
Temat: Re: Sos do pieczonych kotletów mielonych
Od: "kasia maruda" <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kinga 'Słowotok'" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:e4voic$ilt$1@inews.gazeta.pl...
> Witam i pytam,
>
> Chcę zrobić coś takiego jak tu:
http://www.winiary.pl/produkt.aspx?id=26&idp=246
> I teraz mam pytanie: jak zrobić taki sos pomidorowo - śmietanowy, a nawet
> bardziej i sam pomidorowy, żeby polać / umoczyć w nim kotlety, wstawić do
> piekarnika i żeby nie wysechł? czy to mają być podduszone pomidory, czy to
ma
> być zagęszczone, czy jak? Dysponuję pomidorami zwykłymi (suszonymi też, do
> smaku), przecierem pomidorowym (takim z kartonika, pulpa pomidorowa lekko
lejąca
> się), pomidorami w puszce i sosem pomidorowym "z papierka".
> Po drugie, jeśli do takich kotletów pieczonych chcę dodać pieczarek, to
czy
> powinnam je poddusić, czy dodać surowe?
> A w ogóle to mam problem z nazewnictwem, bo z mięsa mielonego smażone to
są
> kotlety, duszone pulpety, a pieczone co? :))
Mając takie składniki chyba wybrałabym "lejącą się pulpę" ;o) plus kawałki
pomidorów z puszki z tłustą śmietaną i przyprawami.
Pieczarki trzeba koniecznie poddusić lub podsmażyć, żeby nie puściły soku w
trakcie zapiekania, bo pulpety zrobią się wodniste.
- -
pzdr
kasia maruda
|