Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sos do spaghetti

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sos do spaghetti

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 29


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2005-09-19 09:35:11

Temat: Re: Sos do spaghetti
Od: Lia <L...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2005-09-19 11:27:24 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Tatiana* skreślił te oto słowa:


>> Bo za chwilę będzie święta wojna czy smazyć na kujawskim czy na
>> winogronowym...
>
> Przydało by się, bo nudą zawiewa. Aż p.s.d. muszę czytać, żeby się rozerwać
>:>

Eeee, ostatnio z niemym zchwytem podziwiam wyczyny niejakiej strokrotki na
grupie pl.praca.dyskusje, to jest dopiero umysłowy hard core ;]

--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org

*psy mają właścicieli, koty mają służących*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2005-09-19 10:19:05

Temat: Re: Sos do spaghetti
Od: "Marcin" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Przynajmniej mam satysfakcje i ktos mi przyznal racje. Naprawde sprobujcie
przyrzadzac lekkie sosy na bazie oliwy EV - to niepowtarzalny smak i aromat,
mimo ze moze traci jakies tam wlasciwosci. W krajach srodziemnomorskich nie
spotkalem sie,zeby ktos takie lekkie rzeczy robil na innej oliwie lub - nie
daj Boze - zwyklym oleju. Ja nie mialem na mysli smazenia miesa lub robienia
tempury na glebokim tluszczu, tylko lekkich sosow do pasty. Chociaz mieso
zdarza mi sie podsmazyc na EV (krwista wolowine) i tez ma swietny aromat.
Marcin


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2005-09-19 16:19:07

Temat: Re: Sos do spaghetti
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le lundi 19 septembre 2005 ŕ 11:01:05, dans <2...@i...from.poznan> vous
écriviez :

> Dnia 2005-09-19 01:25:17 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
> przyrody grupowicz *Ewa (siostra Ani) N.* skreślił te oto słowa:

>> rada : smaz na zwyklej oliwie (nie extra virgine), kiedy skonczysz
>> smazenie to troche pokrop extra virgine : efekt gwarantowany. no i nie
>> bedziesz musial kilku litrow / miesiac kupowac, troche szacunku dla
>> produktu :)

> No i po co ten ton rozkazujący?

??


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2005-09-19 17:19:15

Temat: Re: Sos do spaghetti
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le lundi 19 septembre 2005 ŕ 11:01:05, dans <2...@i...from.poznan> vous
écriviez :

> Niech smaży na EV, skoro lubi, stać go, i widzi sens przy lekkich sosach do
> makaronów.
> Naprawde nikomu krzywdy nie robi uzywając EV, więc ten "najazd" nie ma
> najmniejszego sensu.

kazdy robi jak chce... u siebie w domu.

natomiast jezeli cos publicznie zaleca na newsach to akurat nie moze
sie dziwic ze wywoluje reakcje, nie ?

i czy naprawde nie czyni nikomu krzywdy ? np osobom ubozszym ktore, w
swietle jego wskazowek beda sie szarpac na extra virgine aby w koncu
miec taki sam efekt jak z olejem rzepakowym ?

> Masz inne zdanie na temat smażenia? OK. Przedstawiłas je, i czytający
> dostaną porcję informacji, jak będą chcieli wyciągną wnioski, rozważą która
> strona ich przekonała. Wystarczy.
> Bo za chwilę będzie święta wojna czy smazyć na kujawskim czy na
> winogronowym...

a czemu nie ? ;)


Ewcia



--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2005-09-19 17:26:13

Temat: Re: Sos do spaghetti
Od: "R.i.P." <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> Le lundi 19 septembre 2005 ŕ 11:01:05, dans <2...@i...from.poznan>
vous écriviez :
>
>
>>Niech smaży na EV, skoro lubi, stać go, i widzi sens przy lekkich sosach do
>>makaronów.
>>Naprawde nikomu krzywdy nie robi uzywając EV, więc ten "najazd" nie ma
>>najmniejszego sensu.
>
>
> kazdy robi jak chce... u siebie w domu.
>
> natomiast jezeli cos publicznie zaleca na newsach to akurat nie moze
> sie dziwic ze wywoluje reakcje, nie ?
>
> i czy naprawde nie czyni nikomu krzywdy ? np osobom ubozszym ktore, w
> swietle jego wskazowek beda sie szarpac na extra virgine aby w koncu
> miec taki sam efekt jak z olejem rzepakowym ?
>
>
>>Masz inne zdanie na temat smażenia? OK. Przedstawiłas je, i czytający
>>dostaną porcję informacji, jak będą chcieli wyciągną wnioski, rozważą która
>>strona ich przekonała. Wystarczy.
>>Bo za chwilę będzie święta wojna czy smazyć na kujawskim czy na
>>winogronowym...
>
>
> a czemu nie ? ;)
>
>
> Ewcia
>
>
>
ehh, a może to Ty czynisz komuś krzywdę poprzez swoje rady nie
pozwalając eksperymentować i samemu się przekonać czy rzeczywiście przy
smażeniu ucieka cały aromat oliwy. Wydaje mi się, że nie ma co się
upierać, więc dlaczego Ty to robisz chcąc koniecznie by Twoje było na
wierzchu?
Pozdrawiam.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2005-09-19 17:33:10

Temat: Re: Sos do spaghetti
Od: Lia <L...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2005-09-19 19:19:15 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Ewa (siostra Ani) N.* skreślił te oto słowa:


> natomiast jezeli cos publicznie zaleca na newsach to akurat nie moze
> sie dziwic ze wywoluje reakcje, nie ?

No świetnie. Wywołało. Napisałas swoje zdanie, podałaś uzasadnienie.
Oponenci zrobili to samo.
Reszta jest w rękach czytaczy. Naprawdę IMO nie ma sensu w kółko wbijac
młotkiem do głowy, że czegoś nie wolno robić na oliwie EV. Bo wolno.
Ja też sosy do pat robię na EV:
- bo lubię
- bo widze różnicę
- bo nie chce mi sie kupowac oliwy z drugiego tłoczenia, wygodniej jest mi
mieć jedną, oczywiście przy zachowaniu świadomości, ze jej właściwości się
teoretycznie na patelni ulatniają.

>
> i czy naprawde nie czyni nikomu krzywdy ? np osobom ubozszym ktore, w
> swietle jego wskazowek beda sie szarpac na extra virgine aby w koncu
> miec taki sam efekt jak z olejem rzepakowym ?

Jak ktoś się szarpie to tylko jego sprawa. Tym bardziej, że może wygooglac
rózne zdania na ten temat.
I jesli przy lekkich sosach nie wyczuwasz roznicy miedzy oliwą a olejem
rzepakowym to... hmmm, no ja wyczuwam. Może kilka innych osób tez wyczuwa,
i dlatego jednak mają kaprys płacenia za coś co w opinii innych jest
wyrzucaniem pieniedzy. Nasze prawo :)

>> Bo za chwilę będzie święta wojna czy smazyć na kujawskim czy na
>> winogronowym...
>
> a czemu nie ? ;)

W sumie to nie wiem. Poddaję się ;)

--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org

*psy mają właścicieli, koty mają służących*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2005-09-19 17:54:09

Temat: Re: Sos do spaghetti
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le lundi 19 septembre 2005 ŕ 19:33:10, dans <1...@i...from.poznan> vous
écriviez :

>>> Bo za chwilę będzie święta wojna czy smazyć na kujawskim czy na
>>> winogronowym...
>>
>> a czemu nie ? ;)

> W sumie to nie wiem. Poddaję się ;)

héhé :)

oki, eot


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2005-09-20 12:31:20

Temat: Re: Sos do spaghetti
Od: "muniek" <o...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

A prosiaki znowu sie kłócą ...

muniek.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2005-09-24 17:21:00

Temat: Re: Sos do spaghetti
Od: "Adal" <p...@z...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marcin" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dgm3ao$n5m$1@inews.gazeta.pl...
> Przynajmniej mam satysfakcje i ktos mi przyznal racje. Naprawde sprobujcie
> przyrzadzac lekkie sosy na bazie oliwy EV - to niepowtarzalny smak i
aromat,
> mimo ze moze traci jakies tam wlasciwosci. W krajach srodziemnomorskich
nie
> spotkalem sie,zeby ktos takie lekkie rzeczy robil na innej oliwie lub -
nie
> daj Boze - zwyklym oleju. Ja nie mialem na mysli smazenia miesa lub
robienia
> tempury na glebokim tluszczu, tylko lekkich sosow do pasty. Chociaz mieso
> zdarza mi sie podsmazyc na EV (krwista wolowine) i tez ma swietny aromat.
> Marcin
>

> Marcinie, masz racje.
Ja tez z Poludnia ciagne litrami oliwe EV (widze różnicę) i innej uzywam
sporadycznie (np. rybe, mieso smaze na EV + klarowane maselko).
Ale trzeba pokosztować czas jakis prawdziwej (powiem nawet: prostej)
południowej kuchni (a nie, tfu! ;) hotelowych obiadokolacji) żeby się
prawdziwie uzależnić i... otrzeć się o jej prawdziwą duszę.
A mieszanie różnych Kuchni....? Kiedyś widziałem Fiata 125p, który zamiast
typowych miał znaczki LANCIA FULVIA ! ;)
Smażone warzywa na innej niż EV oliwie? Profani OD rondla! ;)
Pozdr. oll
Wojtek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Lasagna?
Dziś były gołąbki bez mięsa
Dni Dyni - zakupy
pożywienie sattwiczne
jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »