Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sos do spaghetti

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sos do spaghetti

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 29


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2005-09-18 23:12:36

Temat: Re: Sos do spaghetti
Od: "Marcin" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

OK, bede sie staral pisac pod postem :)
Ty tez chyba zrozumialas, o co mi chodzi. Nie zgadzam sie z Francuzami, bo
nigdy bym np. gotowego sosu do pasty nie kupil!! A przy oliwie z oliwek,
jeszcze o smaku intensywnym, wrecz gorzkawym ( w Hiszpanii uzywana adnotacja
na butelce "intenso") jednak pozostane, bez wzgledu na wszystko. Mniej
wiecej zuzywam ok 5 l. na kilka mies. i naprawde radze sprobowac, przede
wszystkim zmieszany zapach czosnku i w/w oliwy.... o smaku nie wspomne...

Pozdrawiam serdecznie,

Marcin

Użytkownik "interkas" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dgkloq$ufu$1@news.lublin.pl...
> Witam,
>
> spedzilem ostatnie kilkanascie minut na przeszukiwaniu archiwum grupy,
> oraz googlowalme troche, ale nic w tym temacie znalezc nie moglem,
> interesuje mnie dobry sosik do spaghetti, jakby ktos mial jakis sprawdzony
> przepis chetnie go poznam,
> z gory dzieki!!
> Pozdr. Piotrek
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2005-09-18 23:21:41

Temat: Re: Sos do spaghetti
Od: "@nn" <ann@post> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Marcin" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dgks96$4qv$1@inews.gazeta.pl...
> OK, bede sie staral pisac pod postem :)

Marnie ci idzie :>

Ania
--
~*~*~* Moje dziecki: http://tinyurl.com/bdgxw *~*~*~
*~* Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *~*
*~* Chcesz zagrać? Szukaj na Kurniku: jainaproudmoore *~*


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2005-09-18 23:25:17

Temat: Re: Sos do spaghetti
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le lundi 19 septembre 2005 ? 01:12:36, dans <dgks96$4qv$1@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :

> OK, bede sie staral pisac pod postem :)

nie udalo ci sie ;)

ustaw sobie czytnik (np. outlook express, hmm...) zeby czytac newsy :
nie jestes (wbrew pozorom) na webforumach tutaj tylko na usenecie...

> Ty tez chyba zrozumialas, o co mi chodzi. Nie zgadzam sie z Francuzami, bo
> nigdy bym np. gotowego sosu do pasty nie kupil!!

to bylo tylko przyslowie, hein

> A przy oliwie z oliwek,
> jeszcze o smaku intensywnym, wrecz gorzkawym ( w Hiszpanii uzywana adnotacja
> na butelce "intenso") jednak pozostane, bez wzgledu na wszystko.

ktory to aromat znika po usmazeniu...

> Mniej
> wiecej zuzywam ok 5 l. na kilka mies. i naprawde radze sprobowac, przede
> wszystkim zmieszany zapach czosnku i w/w oliwy.... o smaku nie wspomne...

rada : smaz na zwyklej oliwie (nie extra virgine), kiedy skonczysz
smazenie to troche pokrop extra virgine : efekt gwarantowany. no i nie
bedziesz musial kilku litrow / miesiac kupowac, troche szacunku dla
produktu :)


Ewcia

ps pod zlym watkiem mi odpowiedziales...


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2005-09-19 04:39:21

Temat: Re: Sos do spaghetti
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ncx7xd861jzi$.dlg@czarodziejka.net>,
Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> wrote:

> Dnia Mon, 19 Sep 2005 00:40:15 +0200, Waćpanna lub waćpan Marcin, w
> wiadomości <news:dgkqch$p5$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:
>
> > Dlaczego bzdura???? Czesto bywam we Woszech, tak sie tam nauczylem, sam
> > czesto robie to w domu i jest smaczne?
>
> bo smażenie na oliwie E.V. pozbawia ją wszystkich własciwości za jakie ją
> cenimy

Niby jakich?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2005-09-19 04:42:22

Temat: Re: Sos do spaghetti
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <7515186506$20050919005134@ewcia.kloups>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:

> Le lundi 19 septembre 2005 ŕ 00:40:15, dans <dgkqch$p5$1@inews.gazeta.pl>
> vous écriviez :
>
> >>> Jest wiele prostych sosow. Na szybko mozesz chwilke podsmazyc na oliwie z
> >>> oliwek Extra Vergine (!!)
> >>
> >> bzdura, przepraszam
>
> > Dlaczego bzdura???? Czesto bywam we Woszech, tak sie tam nauczylem, sam
> > czesto robie to w domu i jest smaczne?
>
> > Jakies konkrety, dlaczego bzdura??
>
> nie bierz tego osobiscie. pare razy o tym pisalam : smazenie na oliwie
> wyciskanej na zimno w celu zachowania olejkow aromatycznych (extra
> virgin) jest bez sensu. placisz wyzsza cene od normalnej oliwy
> poniewaz jest wyciskana na zimno i pozybywasz sie tego w czasie
> smazenia :-(

A smażyłaś sama na takiej i na takiej?
Ponadto co innego smażyć np. befsztyk, a co innego odsmażać czosnek na
sos.
>
> wlosi to juz dawno zrozumieli i nikt na extra virgin nie smazy (chyba
> ze nie ma innej oliwy pod reka).

Bo droga.

Władysław



Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2005-09-19 06:43:44

Temat: Re: Sos do spaghetti
Od: "turecky " <t...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał(a):

> Dnia Mon, 19 Sep 2005 00:40:15 +0200, Waćpanna lub waćpan Marcin, w
> wiadomości <news:dgkqch$p5$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:
>
> > Dlaczego bzdura???? Czesto bywam we Woszech, tak sie tam nauczylem, sam
> > czesto robie to w domu i jest smaczne?
>
> bo smażenie na oliwie E.V. pozbawia ją wszystkich własciwości za jakie ją
> cenimy

Przepis Marcina wymaga wyłącznie Extra Vergine. Szybkie sosy na bazie oliwy,
gdzie nie smażymy na gorącym tłuszczu trzeba robić na oliwie EV.
Do sosów długo gotowanych (wystarczy) czy śmietanowych (należy) dać oliwę nie
EV. Bo:
albo potrzebujemy neutralnego smaku
albo potrzebujemy wyższej temperatury smażenia.

Albo takie moje ulubione spaghetti a olio, aglio a peperoncino - oliwa tylko
EV i to ta z najwyższej półki (schowana przed innymi domownikami, żeby jej nie
sprofanowali do czegoś innego).

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2005-09-19 08:40:59

Temat: Re: Sos do spaghetti
Od: "R.i.P." <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
rzadko się wypowiadam, ale teraz musze ;)
Jeżeli chodzi o lekkie sosy to popieram Marcina, jeżeli do sosu
potrzebuję zeszklić cebule lub podsmażyć czosnek (albo to i to) to
stosuje EV, z tym, że składniki wrzucam na nie rozgrzaną patelnię. Oliwa
traci na pewno część aromatu (ach ten oszałamiający zapach w kuchni) ale
w potrawie zostaje go równie dużo. Nie wiem czy to kwestia stosowanej
oliwy czy wyczucia smaku. Jeżeli smażę coś co potrzebuje wyższej
temperatury to stosuję olej lub oliwę pomace (ale i do nich nieraz
dodaję z łyżkę EV dla aromatu ;)).
Pozdrawiam.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2005-09-19 08:47:13

Temat: Re: Sos do spaghetti
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 19 Sep 2005 06:39:21 +0200, Waćpanna lub waćpan Wladyslaw Los, w
wiadomości <news:wlalos-B8DD7B.06392119092005@news.gazeta.pl> zawarł, co
następuje:

>>> Dlaczego bzdura???? Czesto bywam we Woszech, tak sie tam nauczylem, sam
>>> czesto robie to w domu i jest smaczne?
>>
>> bo smażenie na oliwie E.V. pozbawia ją wszystkich własciwości za jakie ją
>> cenimy
>
> Niby jakich?

To, o czym Ewa pisała - aromat, ja tylko miałam chwile czasu na
przetumaczenie jej "bzdury". Sama podsmażam na oliwie E.V., jak nic w domu
innego nie ma, stąd mam pojęcie "blade" o jej właściwościach. Nie smazyłam
czosnku na sos, przyznaję się. Ale przy mięsie faktycznie traci. No i kasy
szkoda. Ale co kto lubi i na co go stać.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
"Jasna i pieprzona cholera! Zaraza, franca, trąd i mór!" [A.S.]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2005-09-19 09:01:05

Temat: Re: Sos do spaghetti
Od: Lia <L...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2005-09-19 01:25:17 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Ewa (siostra Ani) N.* skreślił te oto słowa:

> rada : smaz na zwyklej oliwie (nie extra virgine), kiedy skonczysz
> smazenie to troche pokrop extra virgine : efekt gwarantowany. no i nie
> bedziesz musial kilku litrow / miesiac kupowac, troche szacunku dla
> produktu :)

No i po co ten ton rozkazujący?
Niech smaży na EV, skoro lubi, stać go, i widzi sens przy lekkich sosach do
makaronów.
Naprawde nikomu krzywdy nie robi uzywając EV, więc ten "najazd" nie ma
najmniejszego sensu.
Masz inne zdanie na temat smażenia? OK. Przedstawiłas je, i czytający
dostaną porcję informacji, jak będą chcieli wyciągną wnioski, rozważą która
strona ich przekonała. Wystarczy.
Bo za chwilę będzie święta wojna czy smazyć na kujawskim czy na
winogronowym...


--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org

*psy mają właścicieli, koty mają służących*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2005-09-19 09:27:24

Temat: Re: Sos do spaghetti
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 19 Sep 2005 11:01:05 +0200, Waćpanna lub waćpan Lia, w wiadomości
<news:2i8c0rkhitvv.dlg@iska.from.poznan> zawarł, co następuje:

> Bo za chwilę będzie święta wojna czy smazyć na kujawskim czy na
> winogronowym...

Przydało by się, bo nudą zawiewa. Aż p.s.d. muszę czytać, żeby się rozerwać
:>
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
Pustą głową łatwiej przytakiwać.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Lasagna?
Dziś były gołąbki bez mięsa
Dni Dyni - zakupy
pożywienie sattwiczne
jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »