Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sos silnie czosnkowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sos silnie czosnkowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 30


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2012-07-24 07:16:18

Temat: Re: Sos silnie czosnkowy
Od: Michał <t...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 24 Lip, 07:45, Ed <e...@i...pl> wrote:
> W dniu 2012-07-23 20:25, MarekF pisze:
>
>
>
>
>
>
>
> > Użytkownik "Ed" <e...@i...pl> napisał w wiadomości
> >news:juisp0$p3p$1@usenet.news.interia.pl...
> >> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
> >> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
> >> Czy ktoś posiada taki?
> > Przepis od Jarka
> > "Niebo czosnkowo kremowe"
> > 3 glowki czosnku
> > majonez 100g
> > smietana 36% - 150g
> > sok z cytryny - 50g
> > wodka - 50g
> > ocet balsamiczny bialy - 30g
> > przyprawy -sol pieprz cukier itp
> > Czosnek obrać ze skórki, przecisnać przez praskę. Dodać szczyptę cukru,
> > 2 szczypty soli,szczyptę kwasku cytrynowego i wymieszać.Pozostawić na 1
> > godzinę. Dodać wódkę i sok z cytryny i znowu pozostawić na godzinę.
> > Wymieszać majonez ze oesmietana ,dodać łyżeczkę pieprzu swieżo mielonego
> > i pół łyżeczki ostrej papryki oraz szczyptę majeranku. Dodać ocet biały
> > balsamiczny( lub winny 6%). Wymieszać z czosnkiem na kremowa masę( jak
> > jest za gęsta to rozcięczyć białym wytrawnym winem, gęstosć powinna
> > być jak oesmietanka).Odstawić do lodówki na 24 godz. Podawać prawie ze
> > wszystkim(zimne wędliny, jajka gotowane, galarety,pizza i kaczka na
> > zimno, oraz nóżki). Sos jest tak dobry ze nie ma daty ważnosci-zjesz go
> > szybciej niz myslisz!
> > Pozdr
> > MarekF
>
> No taki przepis to od razu przemawia do mojej wyobraźni :)
> Właśnie z sosem czosnkowym jest podobno ten problem, że ciężko zadozować
> ilość czosnku do smaku, ponieważ ten zmienia się z czasem, po którym sos
> się przegryza.

Zalezy jaki czosnek, czasem wystarczy ząbek, czasem dwa.

Mój przepis.
-mały jogurt naturalny, gesty
- 1-2 ząbki czosnku z praski
- szczypta soli i cukru
- duża łyzka majonezu
- oregano i bazylia

Wszystko razem zmieszać, odstawić do lodówki na kilka godzin.

Sos w smaku podobny do sosu czosnkowego z pizzerii da grasso.


Jakby ktos miał przepis na prosty koperkowy to chętnie poczytam.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2012-07-24 08:16:18

Temat: Re: Sos silnie czosnkowy
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-07-24 07:45, Ed pisze:
> W dniu 2012-07-23 20:25, MarekF pisze:
>>
>> Użytkownik "Ed" <e...@i...pl> napisał w wiadomości
>> news:juisp0$p3p$1@usenet.news.interia.pl...
>>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>>> Czy ktoś posiada taki?
>> Przepis od Jarka
>> "Niebo czosnkowo kremowe"
>> 3 glowki czosnku
>> majonez 100g
>> smietana 36% - 150g
>> sok z cytryny - 50g
>> wodka - 50g
>> ocet balsamiczny bialy - 30g
>> przyprawy -sol pieprz cukier itp
>> Czosnek obrać ze skórki, przecisnać przez praskę. Dodać szczyptę cukru,
>> 2 szczypty soli,szczyptę kwasku cytrynowego i wymieszać.Pozostawić na 1
>> godzinę. Dodać wódkę i sok z cytryny i znowu pozostawić na godzinę.
>> Wymieszać majonez ze œsmietana ,dodać łyżeczkę pieprzu swieżo mielonego
>> i pół łyżeczki ostrej papryki oraz szczyptę majeranku. Dodać ocet biały
>> balsamiczny( lub winny 6%). Wymieszać z czosnkiem na kremowa masę( jak
>> jest za gęsta to rozcięczyć białym wytrawnym winem, gęstosć powinna
>> być jak œsmietanka).Odstawić do lodówki na 24 godz. Podawać prawie ze
>> wszystkim(zimne wędliny, jajka gotowane, galarety,pizza i kaczka na
>> zimno, oraz nóżki). Sos jest tak dobry ze nie ma daty ważnosci-zjesz go
>> szybciej niz myslisz!
>> Pozdr
>> MarekF
>
> No taki przepis to od razu przemawia do mojej wyobraźni :)
> Właśnie z sosem czosnkowym jest podobno ten problem, że ciężko
> zadozować ilość czosnku do smaku, ponieważ ten zmienia się z czasem,
> po którym sos się przegryza.
>

Z taką ilością czosnku po 24 godzinach ten sos to będzie ohyda.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2012-07-24 08:54:39

Temat: Re: Sos silnie czosnkowy
Od: Ed <e...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-07-24 10:16, medea pisze:
> W dniu 2012-07-24 07:45, Ed pisze:
>> W dniu 2012-07-23 20:25, MarekF pisze:
>>>
>>> Użytkownik "Ed" <e...@i...pl> napisał w wiadomości
>>> news:juisp0$p3p$1@usenet.news.interia.pl...
>>>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>>>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>>>> Czy ktoś posiada taki?
>>> Przepis od Jarka
>>> "Niebo czosnkowo kremowe"
>>> 3 glowki czosnku
>>> majonez 100g
>>> smietana 36% - 150g
>>> sok z cytryny - 50g
>>> wodka - 50g
>>> ocet balsamiczny bialy - 30g
>>> przyprawy -sol pieprz cukier itp
>>> Czosnek obrać ze skórki, przecisnać przez praskę. Dodać szczyptę cukru,
>>> 2 szczypty soli,szczyptę kwasku cytrynowego i wymieszać.Pozostawić na 1
>>> godzinę. Dodać wódkę i sok z cytryny i znowu pozostawić na godzinę.
>>> Wymieszać majonez ze œsmietana ,dodać łyżeczkę pieprzu swieżo mielonego
>>> i pół łyżeczki ostrej papryki oraz szczyptę majeranku. Dodać ocet biały
>>> balsamiczny( lub winny 6%). Wymieszać z czosnkiem na kremowa masę( jak
>>> jest za gęsta to rozcięczyć białym wytrawnym winem, gęstosć powinna
>>> być jak œsmietanka).Odstawić do lodówki na 24 godz. Podawać prawie ze
>>> wszystkim(zimne wędliny, jajka gotowane, galarety,pizza i kaczka na
>>> zimno, oraz nóżki). Sos jest tak dobry ze nie ma daty ważnosci-zjesz go
>>> szybciej niz myslisz!
>>> Pozdr
>>> MarekF
>>
>> No taki przepis to od razu przemawia do mojej wyobraźni :)
>> Właśnie z sosem czosnkowym jest podobno ten problem, że ciężko
>> zadozować ilość czosnku do smaku, ponieważ ten zmienia się z czasem,
>> po którym sos się przegryza.
>>
>
> Z taką ilością czosnku po 24 godzinach ten sos to będzie ohyda.
>
> Ewa

Być może tak.
Ale z drugiej strony np. jadłem wielokrotnie u nas kurczaka po węgiersku.
Nie powiem, nie był zły.
Aż raz zjadłem kurczaka po węgiersku w Budapeszcie i raczej już więcej
nie sięgnę po tego, który wczesnej nosił tylko taką nazwę, bo ten
"węgierski" smak dawno już wyblakł.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2012-07-24 13:01:21

Temat: Re: Sos silnie czosnkowy
Od: "Justyna Vicky S." <v...@t...poczta.bez.gazeta.tego.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ed" <e...@i...pl> napisał w wiadomości
news:juj4d1$5kv$1@usenet.news.interia.pl...
>W dniu 2012-07-23 10:59, medea pisze:
>> W dniu 2012-07-23 08:59, Ed pisze:
>>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>>> Czy ktoś posiada taki?
>>
>> Siła jest kwestią smaku i przyzwyczajenia. No i nie wiadomo, na jakiej
>> konsystencji tego sosu Ci zależy, do czego ma być.
>> Ja bym do jogurtu typu greckiego, ew. twarożku homogenizowanego ze
>> śmietaną lub samej śmietany (w ilości ok. 200ml), wycisnęła ze 2-3 ząbki
>> czosnku, do tego odrobina pieprzu, soli, posiekanego koperku.
>>
>> Ewa
>
> Najlepiej właśnie, żeby sos był taki gęstszy i w miarę kremowy.
> A czosnek wyciskać najlepiej takimi ręcznymi obcęgami do czosnku?

Albo zetrzeć na drobniutkiej tarce. Wtedy mniej farfocli jest ;)
Pozdrawiam,

--
Justyna Vicky S.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2012-07-24 13:20:30

Temat: Re: Sos silnie czosnkowy
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 23 Jul 2012 08:59:51 +0200, Ed napisał(a):

> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
> Czy ktoś posiada taki?

O matko, każdy będzie "silnie czosnkowy", jak dasz dużo czosnku.
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2012-07-24 13:21:40

Temat: Re: Sos silnie czosnkowy
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 23 Jul 2012 11:10:00 +0200, Ed napisał(a):

> Rozdrobnić je maksymalnie i wymieszać, czy do sosu ich się raczej nie daje?

Skłądniki jak na winegret, dodać czosnek i zmiksować - będzie dobre i
gęste.
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2012-07-24 14:51:27

Temat: Re: Sos silnie czosnkowy
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-07-24 10:54, Ed pisze:
> W dniu 2012-07-24 10:16, medea pisze:
>> W dniu 2012-07-24 07:45, Ed pisze:
>>> W dniu 2012-07-23 20:25, MarekF pisze:
>>>>
>>>> Użytkownik "Ed" <e...@i...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:juisp0$p3p$1@usenet.news.interia.pl...
>>>>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>>>>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>>>>> Czy ktoś posiada taki?
>>>> Przepis od Jarka
>>>> "Niebo czosnkowo kremowe"
>>>> 3 glowki czosnku
>>>> majonez 100g
>>>> smietana 36% - 150g
>>>> sok z cytryny - 50g
>>>> wodka - 50g
>>>> ocet balsamiczny bialy - 30g
>>>> przyprawy -sol pieprz cukier itp
>>>> Czosnek obrać ze skórki, przecisnać przez praskę. Dodać szczyptę
>>>> cukru,
>>>> 2 szczypty soli,szczyptę kwasku cytrynowego i wymieszać.Pozostawić
>>>> na 1
>>>> godzinę. Dodać wódkę i sok z cytryny i znowu pozostawić na godzinę.
>>>> Wymieszać majonez ze œsmietana ,dodać łyżeczkę pieprzu swieżo
>>>> mielonego
>>>> i pół łyżeczki ostrej papryki oraz szczyptę majeranku. Dodać ocet
>>>> biały
>>>> balsamiczny( lub winny 6%). Wymieszać z czosnkiem na kremowa masę( jak
>>>> jest za gęsta to rozcięczyć białym wytrawnym winem, gęstosć powinna
>>>> być jak œsmietanka).Odstawić do lodówki na 24 godz. Podawać prawie ze
>>>> wszystkim(zimne wędliny, jajka gotowane, galarety,pizza i kaczka na
>>>> zimno, oraz nóżki). Sos jest tak dobry ze nie ma daty
>>>> ważnosci-zjesz go
>>>> szybciej niz myslisz!
>>>> Pozdr
>>>> MarekF
>>>
>>> No taki przepis to od razu przemawia do mojej wyobraźni :)
>>> Właśnie z sosem czosnkowym jest podobno ten problem, że ciężko
>>> zadozować ilość czosnku do smaku, ponieważ ten zmienia się z czasem,
>>> po którym sos się przegryza.
>>>
>>
>> Z taką ilością czosnku po 24 godzinach ten sos to będzie ohyda.
>>
>> Ewa
>
> Być może tak.
> Ale z drugiej strony np. jadłem wielokrotnie u nas kurczaka po węgiersku.
> Nie powiem, nie był zły.
> Aż raz zjadłem kurczaka po węgiersku w Budapeszcie i raczej już więcej
> nie sięgnę po tego, który wczesnej nosił tylko taką nazwę, bo ten
> "węgierski" smak dawno już wyblakł.
>

Nie chodzi o ostrość, ale o to, co dzieje się z czosnkiem po takim
czasie. Oczywiście wszystko jest kwestią gustu, ale ja sosy czosnkowe
przygotowuję krótko przed spożyciem (zwłaszcza te na bazie śmietany lub
twarożku), wtedy są najlepsze. Na drugi dzień nabierają jakiegoś takiego
żelazistego smaku i są po prostu jak dla mnie nie do zaakceptowania. Po
sosie czosnkowym najlepiej wyczuć, czy jest świeżo przygotowany.
Oczywiście nie dotyczy to sosów przemysłowych.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2012-07-24 14:54:49

Temat: Re: Sos silnie czosnkowy
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-07-24 15:21, Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 23 Jul 2012 11:10:00 +0200, Ed napisał(a):
>
>> Rozdrobnić je maksymalnie i wymieszać, czy do sosu ich się raczej nie daje?
> Skłądniki jak na winegret, dodać czosnek i zmiksować - będzie dobre i
> gęste.

Do mięsa może być, ale do grillowanych lub gotowanych warzyw najlepszy
jest sos na bazie twarożku IMO. Ja bardzo lubię np. gotowane (parowane)
brokuły lub grillowaną cukinię z sosem z serka mascarpone z dodatkiem
czosnku i ziół. O, albo warzywa w cieście piwnym zrobione w fondue z
takim sosem (oraz innymi też). Mmmm... rozmarzyłam się. :)


Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2012-07-25 09:27:53

Temat: Re: Sos silnie czosnkowy
Od: "lemonka" <...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ed" <e...@i...pl> napisał w wiadomości
news:juisp0$p3p$1@usenet.news.interia.pl...
> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
> Czy ktoś posiada taki?

Jasne. Weź dużo czosnku, umyj, włóż razem z łupinami do piekarnika na 20-30
minut w 150 st., wyjmij, zdejmij łupinki i przetrzyj przez sitko albo
zmiksuj. Ostudzony możesz pomieszać z czym chcesz, wystarczy sama sól,
keczup albo majonez. Gotowe.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2012-07-25 15:28:58

Temat: Re: Sos silnie czosnkowy
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 25 Jul 2012 11:27:53 +0200, lemonka napisał(a):

> Użytkownik "Ed" <e...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:juisp0$p3p$1@usenet.news.interia.pl...
>> Poszukuję przepisu na sos silnie czosnkowy do grilla.
>> Ale naprawdę silnie czosnkowy.
>> Czy ktoś posiada taki?
>
> Jasne. Weź dużo czosnku, umyj, włóż razem z łupinami do piekarnika na 20-30
> minut w 150 st., wyjmij, zdejmij łupinki i przetrzyj przez sitko albo
> zmiksuj. Ostudzony możesz pomieszać z czym chcesz, wystarczy sama sól,
> keczup albo majonez. Gotowe.

No ale to już nie będzie czosnek, tylko czosnkowa pieczeń...
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sałatka tajska...
Kapusta na surówkę - surówka z kapusty
Masakra - rosół z kurczaka i wołowiny
Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?
Co zrobić z nadmiarem kopru nasiennego?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »