| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-12 09:38:28
Temat: Sos typu dressing, dip itd. - jak go zagęścić?Witam
Byłem wczoraj w Sphinx'ie, pałaszowałem oczywiście shoarmę, no i zapragnąłem
zrobić sobie takie sosiki, jakie oni podają do dań mięsnych.
Szczególnie interesuje mnie czerwony pikantny i biały czosnkowy.
Powiedzmy, że do smaku jakoś tam dojdę metodą prób i błędów, natomiast
dręczą mnie pytania:
- czy takie sosy miesza się na zimno czy ciepło (biały na pewno na zimno,
ale czerwony)?
- jak zagęścić taki sos, żeby po wystygnięciu miał właśnie odpowiednią
"keczupowatą" konsystencję? (próbowałem kiedyś robić przy jakiejś okazji sos
do polania burrito, na gorąco, zagęściłem go mąką ziemniaczaną, ale po
wystygnięciu to była konsystencja kisielowato-kluskowata, a nie o to chodzi)
A może po prostu ktoś mi poda jakieś chytre przepisy na takie sosy od
początku do końca?
Pozdrawiam
Miet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-12 18:47:20
Temat: Re: Sos typu dressing, dip itd. - jak go zagęścić?
> - jak zagęścić taki sos, żeby po wystygnięciu miał właśnie odpowiednią
> "keczupowatą" konsystencję
ostatnio sł;yszałam, że dodaje się żelfixu 9taki jak do dzemów, tylko z małą
ilością cukru lub bez curku), ale sama nie próbowałam
D.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-13 08:07:07
Temat: Re: Sos typu dressing, dip itd. - jak go zagęścić?
Użytkownik "Dorota***" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bcahsn$1nk$1@news.onet.pl...
>
> > - jak zagęścić taki sos, żeby po wystygnięciu miał właśnie odpowiednią
> > "keczupowatą" konsystencję
>
> ostatnio sł;yszałam, że dodaje się żelfixu 9taki jak do dzemów, tylko z
małą
> ilością cukru lub bez curku), ale sama nie próbowałam
> D.
>
Sory
ale wystarczy do tego krochmal zwykły krochmal....jest tańszy
Ale w wersji dla siebie to czemu nie..:)
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |