Data: 2007-06-25 10:27:04
Temat: Re: Sple niałe jedzenie?
Od: Janeo <j...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 25 Cze, 11:59, J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
> On Mon, 25 Jun 2007 11:43:49 +0200, Michał Wojtecki wrote:
> >Nieopatrznie zjadłem dzisiaj rano 1,5 kromki chleba, na którym (dopiero
> >później niestety) zauważyłem pleśń. Pojedyncze kropki wielkości ok 1mm. Mam
> >się czego obawiać? W sumie kompletnie się na tym nie znam, dlatego pytam.
> W Polsce to chyba niewiele, do tych plesni jestesmy przyzwyczajeni od
> wiekow.
> Ale niektore potrafia byc bardzo szkodliwe. Trzeba uwazac.
> I pamietac ze grzyby sa rozne i nie tylko zywnosc atakuja.
Zgadzam sie calkowiecie, nalezy tu dodac, ze plesn na chlebie nie jest
z tych nieszkodliwych. Choc organizm czlowieka daje sobie jednorazowo
z nia rade, to jedzac systematycznie splesnialy chleb mamy raka na
bank.
To wszystko w przeciwienstwie do plesni serowej, do ktorej czlowiek
przez wieki - jak rozmowca zauwazyl - sie przyzwyczail z prostej
przyczyny: ser najczesciej przechowywal wiec plesnial, placki zbozowe,
chleb czy inne podplomyki jadl na biezaco :)
Pozdr. - J
|