Data: 2007-06-25 12:11:46
Temat: Re: Spleśniałe jedzenie?
Od: darked <d...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Jun 25, 10:43 am, Michał Wojtecki <u...@g...com>
wrote:
> Witam,
> Nieopatrznie zjadłem dzisiaj rano 1,5 kromki chleba, na którym (dopiero
> później niestety) zauważyłem pleśń. Pojedyncze kropki wielkości ok 1mm. Mam
> się czego obawiać?
I tak i nie. Wszystko zalezy od rodzaju plesni i dawki. Jesli miales
"szczescie" pozrec Aspergillus flavus lub A. parasiticus wytwarzajace
aflatoksyne:
http://en.wikipedia.org/wiki/Aflatoxin
to Twoja watroba nie bedzie Ci wdzieczna. W ostrej postaci moze dojsc
do ostrej nekrozy watroby. Inne plesnie moga miec mniej zjadliwe
toksyny ale chyba prawie nigdy jedzenie splesnialej zywnosci nie jest
bezpieczne. Istotne jest to ze do malych dawek jestesmy jako tako
przystosowani i poza przewleklym narazeniem jednorazowa ekspozycja
moze nie byc grozniejsza od popijawy.
Pozdr
|