Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.
tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wojciech Gołąbowski" <w...@g...art.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Substytuty cukru
Date: Tue, 15 Apr 2003 10:36:22 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <b7gg9o$bu6$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <b7gc9t$2nm3$1@omega.artcom.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.48.246.196
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1050395770 12230 80.48.246.196 (15 Apr 2003 08:36:10
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 15 Apr 2003 08:36:10 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:17028
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Raingod"
> Pytanie: co mozecie polecic jako substytut cukru? Powineinem ograniczyc
> spozywanie, ale wypicie kawy czy herbaty na gorzko jest dla mnie nie do
> przyjecia... pomimo prob wielu.
Też tak kiedyś myślałem. Ale wystarczyło zmienić herbatę :)
Znaczy, do kawy jest polecana tłusta śmietana, do herbaty plasterek cytryny
lub kilka kropel soku z grejfruta. I generalnie wystarcza regularnie słodzić
coraz mniej. To oczywiście trwa... Ale myślę, że po roku-pół znacznie
ograniczysz cukier lub z niego zrezygnujesz (przynajmniej w powyższych
zastosowaniach).
> Probowalem slodzic slodzikiem a aspartamem, jednakze pozniej natknalem sie
> na kilka ciekawych opracowan, dotyczacych tego specyfiku i troche mi sie
> slabo zrobilo. Moze jest jeszcze jakis zamiennik, o ktorym nei wiem a
majacy
> mneij skutkow ubocznych niz aspartam?
Niestety, chyba z nich wszystkich najmniej szkodliwy jest... cukier.
--
, Wojciech "Voqo" Gołąbowski
. / ,'. ,'| ,'. http://www.golabowski.art.pl
\/ `.' `.| `.' "Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Potrafię godzinami
---------- | --- siedzieć i przyglądać się jej." Jerome K. Jerome
|