Data: 2003-04-15 08:51:16
Temat: Re: Substytuty cukru
Od: "Deliberator " <d...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jest takie zielsko o nazwie Stevia rebaudiana (spolszczona nazwa to
Stewia). Hoduje sie to w doniczce albo na ogrodku, potem sie scina, suszy i
przerabia na proszek. Jest o wiele slodsze niz cukier (podobno 200 razy) i
nie zawiera prawie ZADNYCH weglowodanow. Jak "zagooglujesz" to dostaniesz
calkiem sporo stron na ten temat, jest tez kilka po polsku.
Powodzenia
Deliberator
Raingod <r...@j...pl> napisał(a):
> Witam.
> Pytanie: co mozecie polecic jako substytut cukru? Powineinem ograniczyc
> spozywanie, ale wypicie kawy czy herbaty na gorzko jest dla mnie nie do
> przyjecia... pomimo prob wielu.
> Probowalem slodzic slodzikiem a aspartamem, jednakze pozniej natknalem sie
> na kilka ciekawych opracowan, dotyczacych tego specyfiku i troche mi sie
> slabo zrobilo. Moze jest jeszcze jakis zamiennik, o ktorym nei wiem a majacy
> mneij skutkow ubocznych niz aspartam?
> pozdrawiam
> Raingod
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|