« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-17 20:26:12
Temat: Super błyszcząca polewa (P)Witam,
Ktoś pytał, a teraz nie moge znależć posta, więc odpowiadam w nowym
Jeśli chodzi o super polewę, to serdecznie polecam polewę z jajem. Mam ten
przepis jeszcze z czasów komuny – znaleziony w jakiejś gazecie. Jest świetna,
bo dokładnie ma zmieszane wszelkie składniki (jajo super je wiąże) i cudownie
błyszczy, niczym tafla lodu na placku. Aż żal go kroić..
Jeśli boisz się salmonelli, to sparz jajo wrzątkiem. Ja się tam nie obawiam,
bo jaja kupuję nie w marketach, ale małym zaprzyjaźnionym sklepiku – (są
duże, żółte jak słoneczko w środku i często dwużółtkowe).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
POLEWA WEDŁUG OLI
Składniki na 14-18 porcji ciasta:
1\2 masła roślinnego, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 1 jajo
Rozpuścić w garnuszku masło, dodać kakao, cukier i podgrzać mocno, ale nie
zagotować. Zdjąć z ognia i mieszać, aż masa przestygnie. Wbić jajo i jeszcze
raz wymieszać. Polewa jest ładnie szklista.
P.S. Pierwszy raz gdy wbiłam jajo, to się przeraziłam, bo zrobiły mi się
gluty i wszystkie składniki się pooddzielały :), ale nie panikuj, kilka
energicznych wymachów łyżką w garnuszku i promieniejesz na widok uzyskanego
efektu.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pamiętaj też o tym, że:
Aby polewa czekoladowa lub lukrowa łatwo się rozsmarowywała i miała gładką
powierzchnię nóż, którym będziemy ją rozprowadzać, należy przez chwilę
potrzymać pod strumieniem zimnej wody.
Aby polewa nie pękała w W czasie krojenia tortu, w trakcie rozpuszczania
polewy wlej do niej 1-2 łyżki jogurtu i dokładnie wymieszaj
Gdy rozpuszczamy czekoladę natomiast na polewę, to musimy uważać, aby jej nie
przegrzać, dlatego nie róbmy tego na gazie, tylko najlepiej na parze, ale
garnek z wodą powinien gotować się łagodnie na małym ogniu. To ważne, bo
przegrzana czekolada nie zachowuje połysku.
A jeśli chcesz wymieszać polewę z kawą rozpuszczalną, to lekko ją rozpuść w
ociupinie wody, bo w tłuszczu się ona raczej nie rozpuszcza – sprawdzone.
Jest pyszna nawet wtedy, ale chrebeścim w zębach – efekt piasku.
Pozdrawiam serdecznie, Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-17 21:20:49
Temat: Re: Super błyszcząca polewa (P)
Użytkownik "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:b55b14$i6n$1@inews.gazeta.pl...
>
> Jeśli boisz się salmonelli, to sparz jajo wrzątkiem
A ja słyszałam, że Salmonella enteritidis jeśli się znajduje w jajku to nie
tylko na skorupce ale i we wnętrzu (żółtko). Kiedyś wnętrze jajka uważane
było za bakteriologicznie czyste i za wystarczający środek bezpieczeństwa
uznawano dokładne mycie skorupek.
Pozdrowienia flybee.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |