« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-15 06:51:05
Temat: Suszenie grzybów na termoobieguWitam,
Sezon grzybowy w pełni więc stąd pytanie: Suszył ktoś już grzyby na
termoobiegu? Jak najlepiej ustawić piekarnik (temperatura, grzałka)? I czy
drzwiczki powinny być uchylone czy nie?
Pozdrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-15 07:12:36
Temat: Re: Suszenie grzybów na termoobiegu
Użytkownik "Marek MAX Marecki" <m...@A...o2.pl> napisał w
wiadomości news:ci8ouu$h0u$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam,
> Sezon grzybowy w pełni więc stąd pytanie: Suszył ktoś już grzyby na
> termoobiegu? Jak najlepiej ustawić piekarnik (temperatura, grzałka)? I czy
> drzwiczki powinny być uchylone czy nie?
Nie mam termoobiegu w moim piekarniku, ale moja matka ma i ma taka funkcje,
dzieki ktorej powietrze z piekarnika moze sobie uciekac przez specjalne
wyloty na plycie kuchenki, Jesli tak jest z Twoim piekarnikiem, to na pewno
nie musisz zostawiac uchylonych drzwiczek w czasie suszenia. nadmiar wilgoci
ucieknie przez te wyloty.
A temperatura to max 100 st C
--
pozdrawiam
Ktoska
*Staram sie nie popelniac bledow ortograficznych, ani literowek. Jestem
niedoskonala, roztragniona dyslektyczka i pomio tych staran zdarzaja mi sie
gafy*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-15 07:30:11
Temat: Re: Suszenie grzybów na termoobieguUżytkownik "Marek MAX Marecki"
> Witam,
> Sezon grzybowy w pełni więc stąd pytanie: Suszył ktoś już grzyby na
> termoobiegu? Jak najlepiej ustawić piekarnik (temperatura, grzałka)? I
czy
> drzwiczki powinny być uchylone czy nie?
Najlepiej ułożyć na kratce i temp. 40-50*C max 70*C i drzwiczki
uchylone.
Im dłużej suszysz i w niższej temp. tym dla grzybów lepiej.
Zamkniecie drzwiczek spowoduje, ze grzyby zaczną się pocić.
Nic nie zastąpi sznurka i kuchni węglowej.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.762 / Virus Database: 510 - Release Date: 04-09-13
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-15 07:55:46
Temat: Re: Suszenie grzybów na termoobieguUżytkownik Marek MAX Marecki napisał:
> Sezon grzybowy w pełni więc stąd pytanie: Suszył ktoś już grzyby na
> termoobiegu? Jak najlepiej ustawić piekarnik (temperatura, grzałka)? I czy
> drzwiczki powinny być uchylone czy nie?
Początkowo daję temp. 70 stopni, bez termoobiegu, drzwiczki uchylone,
jak się trochę zmarszczą (następnego dnia) - 50 stopni i termoobieg.
Sprawdza sie.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-15 08:08:35
Temat: Re: Suszenie grzybów na termoobiegu> Im dłużej suszysz i w niższej temp. tym dla grzybów lepiej.
Lepiej to znaczy, że zachowują bardziej jakieś swoje walory odżywcze czy też
zapachowo/smakowe?
> Zamkniecie drzwiczek spowoduje, ze grzyby zaczną się pocić.
Właśnie u mnie na początku pociły się nieco, ale jak mają dużo wody w sobie
to chyba normalne?
> Nic nie zastąpi sznurka i kuchni węglowej.
Hehe, jak byłem mały to mieliśmy taką kuchnię "JAWOR FMW" czy jakoś tak,
kiedyś suszyliśmy grzyby albo drewno w duchówce. Ja myślałem że jak
drzwiczki zamknę to szybciej się ususzy, nawet otworzyłem taką wajchę do
nagrzewania duchówki z boku kuchenki i....skończyło się na szczęście tylko
zadymą jak na meczu po strzeleniu gola...Eh podpłomyki - to były czasy
Pozdrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-15 08:18:46
Temat: Re: Suszenie grzybów na termoobiegu"Marek MAX Marecki" <m...@A...o2.pl> writes:
> Sezon grzybowy w pełni więc stąd pytanie: Suszył ktoś już grzyby na
> termoobiegu? Jak najlepiej ustawić piekarnik (temperatura, grzałka)?
> I czy drzwiczki powinny być uchylone czy nie?
Ja wlasnie suszylem. Polozylem na takich jednorazowych tackach do
grilowania, jedna tacke na kratke, druga na blache (bo wiecej kratek
nie mam 8-) ), uchylone drzwiczki i termoobieg 70 stopni, a "w drugiej
sesji" nastepnego dnia dalem 80 stopni. Od czasu do czasu obracalem i
zamienialem tacki. I wyszly bardzo ladne na obydwu tackach, ale nie
upieram sie, ze to sa najlepsze temperatury i w ogole warunki. Na
pewno nie mozna dac za wysokiej temperatury, bo maja sie suszyc, a nie
gotowac...
MJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-15 08:41:07
Temat: Re: Suszenie grzybów na termoobieguDnia Wed, 15 Sep 2004 10:08:35 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Marek MAX
Marecki*, w wiadomości news:<news:ci8tg2$ej5$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł,
co następuje:
>> Im dłużej suszysz i w niższej temp. tym dla grzybów lepiej.
> Lepiej to znaczy, że zachowują bardziej jakieś swoje walory odżywcze czy też
> zapachowo/smakowe?
O tym pierwszym trudno mówić w przypadku grzybów... ;)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-15 10:03:16
Temat: Re: Suszenie grzybów na termoobieguUżytkownik "Ti`Ana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
> Marecki*, w wiadomości news:<news:ci8tg2$ej5$1@nemesis.news.tpi.pl>
zawarł,
> >> Im dłużej suszysz i w niższej temp. tym dla grzybów lepiej.
> > Lepiej to znaczy, że zachowują bardziej jakieś swoje walory odżywcze
czy też
> > zapachowo/smakowe?
Dokładnie to i to :-)
> O tym pierwszym trudno mówić w przypadku grzybów... ;)
Poza odżywczymi walorami sa grzyby, które maja duże walory lecznicze i
nie tylko.
Medycyna ludowa wie coś o tym.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.762 / Virus Database: 510 - Release Date: 04-09-13
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-15 10:07:46
Temat: Re: Suszenie grzybów na termoobieguUżytkownik JerzyN napisał:
> Poza odżywczymi walorami sa grzyby, które maja duże walory lecznicze i
> nie tylko.
Szczególnie "nie tylko" - w Gorcach zatrzęsienie owych grzybków
widziałam niedawno :)
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 12:39:38
Temat: Re: Suszenie grzybów na termoobieguMarek MAX Marecki wrote:
> Witam,
> Sezon grzybowy w pełni więc stąd pytanie: Suszył ktoś już grzyby na
> termoobiegu? Jak najlepiej ustawić piekarnik (temperatura, grzałka)? I czy
> drzwiczki powinny być uchylone czy nie?
>
> Pozdrawiam
> Marek
>
>
A ja susze zwykla suszarka do wlosow. Na tacke, suszarka w odleglosci
okolo pol metra i za dwie - trzy godziny sa gotowe. Na pewno nigdy sie
nie przypala -))
BK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |