« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-29 20:23:43
Temat: Suszone pomidory - przepisłatwe i tanie
Poziom trudności: 1
Składniki:
1 kg dojrzałych, ale twardych pomidorów,
tymianek,
bazylia,
3-4 ząbki czosnku,
oliwa z oliwek.
Opis wykonania:
Suszone pomidory w oliwie to rarytas coraz bardziej ceniony przez smakoszy.
Doskonała zakąska, ale też znakomity dodatek do różnych potraw, którym
nadają intensywny, pomidorowy smak, a także piękną, karminową barwę.
W sklepie za słoik suszonych pomidorów w oliwie musimy słono zapłacić.
Lepiej wykorzystać sezon i znacznie tańszym kosztem przyrządzić zapas na
zimę.
pomidory przekrawamy na pół i wkładamy przecięciem do góry do piekarnika
nagrzanego do temp. ok. 90 st. C. Suszymy kilka godzin (do 10) aż skurczą
się do 1/4 swojej objętości. Razem z pomidorami (tylko krócej) suszymy różne
zioła np. tymianek i bazylię, a także czosnek.
Dodatki te wkładamy razem z pomidorami do wysterylizowanych słoików i
zalewamy do pełna oliwą z oliwek. Pomidory przechowujemy w lodówce nawet do
6 miesięcy. Do użycia nadają się już 2-3 tygodnie po wysuszeniu.
Autorem przepisu jest Iwona Krupa
http://www.se.com.pl/se/index.jsp?place=clientViewFo
rmula&layout=kitchen&pag
e=view&idformula=2633&forum_id=28917
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-29 21:49:49
Temat: Re: Suszone pomidory - przepis
Użytkownik "Ruua" <TU.WPISZ.MÓJ.NICK@idea.WYTNIJ.net.TO.pl> napisał w
wiadomości news:cgte0a$2ned$1@mamut.aster.pl...
> łatwe i tanie
> Poziom trudności: 1
> Składniki:
Wypróbowałaś?
I z jakich ewentualnie pomidorów należałoby skorzystać? Mnie się wydaje, że
najsensowniejsze byłyby te podłużne, niezbyt duże (bawole serca? czy coś
pomyliłam?).
--
pozdrawiam, misiczka
Prawda działa jak gorzkie wino: jest przykra w smaku,
lecz dobrze wpływa na trawienie
http://www.misiczka.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-29 22:42:40
Temat: Re: Suszone pomidory - przepisLe dimanche 29 aoűt 2004 ŕ 23:49:49, misiczka a écrit :
> I z jakich ewentualnie pomidorów należałoby skorzystać? Mnie się wydaje, że
> najsensowniejsze byłyby te podłużne, niezbyt duże (bawole serca? czy coś
> pomyliłam?).
Troszke :)
To o ktorych piszesz to pewnie olivetti. Bawole serca sa duze i tak
pokarbowane troche.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 05:12:54
Temat: Re: Suszone pomidory - przepis
> > najsensowniejsze byłyby te podłużne, niezbyt duże (bawole serca? czy coś
> > pomyliłam?).
>
> Troszke :)
>
> To o ktorych piszesz to pewnie olivetti.
moze to to samo, ale w Polsce takie podłuzne, dosc twarde pomidorki to Lima.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 09:21:51
Temat: Re: Suszone pomidory - przepismisiczka wrote:
> Użytkownik "Ruua" <TU.WPISZ.MÓJ.NICK@idea.WYTNIJ.net.TO.pl> napisał w
> wiadomości news:cgte0a$2ned$1@mamut.aster.pl...
>> łatwe i tanie
>> Poziom trudności: 1
>> Składniki:
>
> Wypróbowałaś?
> I z jakich ewentualnie pomidorów należałoby skorzystać? Mnie się
> wydaje, że najsensowniejsze byłyby te podłużne, niezbyt duże (bawole
> serca? czy coś pomyliłam?).
===
W zeszłym roku pierwszy raz robiłem próbnie takie pomidory. Ponieważ nie
wiedziałem jakich użyć, wziąłem kilogram tych miąższystych i kilogram
zwykłych. Muszę powiedzieć, że ze zwykłych wyszło dużo lepsze. Są one po
porostu smaczniejsze i znacznie bardziej aromatyczne. Te drugie, to chyba
bardziej na przecier się nadają.
Pomidory muszą być absolutnie dojrzałe, i z wykrojonym tym zielonym.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 09:29:34
Temat: Re: Suszone pomidory - przepis> W zeszłym roku pierwszy raz robiłem próbnie takie pomidory.
Jak je przechowywałeś?
Ja ich troche wyprodukowałm w tym roku
W przepisie Ruua trezba je trzymać w lodówce
CZy to jest niezbedne?
CZy dobrze wysuszone zalane oliwa nie wytzrmaja w szafce?
pzdr
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 14:35:20
Temat: Re: Suszone pomidory - przepisktosia wrote:
>> W zeszłym roku pierwszy raz robiłem próbnie takie pomidory.
>
> Jak je przechowywałeś?
> Ja ich troche wyprodukowałm w tym roku
> W przepisie Ruua trezba je trzymać w lodówce
> CZy to jest niezbedne?
> CZy dobrze wysuszone zalane oliwa nie wytzrmaja w szafce?
>
> pzdr
> Ktoska
===
Jak pisałem miałem ich niedużo - wyszły dwa słoiczki, więc problemu z
przechowaniem nie było. A i tak już po miesiącu zostało wszystko zjedzone.
Teraz też się przymierzam do suszenia, ale już większej ilości i jak ty,
chętnie wysłucham porady dotyczącej przechowywania. Choć z drugiej strony,
przy dużej lodówce, nawet dziesięć słoiczków nie powinno być problemem.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 18:07:08
Temat: Re: Suszone pomidory - przepis
Użytkownik "waldek" <A...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cgvdvr$og6$1@inews.gazeta.pl...
> Teraz też się przymierzam do suszenia, ale już większej ilości i jak ty,
> chętnie wysłucham porady dotyczącej przechowywania. Choć z drugiej strony,
> przy dużej lodówce, nawet dziesięć słoiczków nie powinno być problemem.
Czy to mogą być takie "hipermarketowe" pomidory? Te okrągłe i dość twarde ?
Czy lepsze są te takie "hiszpańskie" co je sprzedają z ogonkami? Czy
malinówki w ogóle się do tego nadają? Bo może po ususzeniu nie ma to
większego znaczenia?
--
pozdrawiam, misiczka
moje aukcje na allegro:
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=618
499
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 18:43:07
Temat: Re: Suszone pomidory - przepisRuua wrote:
> Razem z pomidorami (tylko krócej) suszymy różne
> zioła np. tymianek i bazylię, a także czosnek.
>
czyli jak wsypie gotowe z paczki, wysuszone to tez bedzie ok ???
i czy czosnek tez musi byc suszony ???
a w ogole to dzieki za pomysl, bo lubie te pomidory, a gotowe sa dosc
drogie wiec nie omieszkam wyprobowac :)
pozdro
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 19:26:39
Temat: Re: Suszone pomidory - przepis
Użytkownik "Ruua" <TU.WPISZ.MÓJ.NICK@idea.WYTNIJ.net.TO.pl> napisał w
wiadomości news:cgte0a$2ned$1@mamut.aster.pl...
> łatwe i tanie
> Poziom trudności: 1
> Składniki:
> 1 kg dojrzałych, ale twardych pomidorów,
> tymianek,
> bazylia,
> 3-4 ząbki czosnku,
> oliwa z oliwek.
> Opis wykonania:
a czy po włożeniu do słoików trzeba pasteryzować?
dziękuję
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |