Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Szklistość kapusty kiszonej na ciepło - jak ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Szklistość kapusty kiszonej na ciepło - jak ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-12-20 21:25:47

Temat: Szklistość kapusty kiszonej na ciepło - jak ?
Od: "TomekD" <t...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zdarzyło mi się jeść kapustę kiszoną na ciepło która była przezroczysta, inaczej
mówiąc szklista.
Nie chodzi mi tutaj o 'połysk' jaki daje np. tłuszcz ale przezroczystość samych
kawałków warzywa.
Nie wiem czy smak miał związek z tą przezroczystością ale jak pamiętam był
doskonały.

Takiego efektu mi nie udaje się uzyskać, moja kapusta zawsze jest matowa i
mleczna.
Wie może ktoś z Was od czego zależy ta 'przezroczystość' i czy przekłada się
faktycznie jakoś na jej smak ?

TomekD



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-12-21 14:37:35

Temat: Re: Szklistość kapusty kiszonej na ciepło - jak ?
Od: Krzysztof <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 20 Dec 2005 22:25:47 +0100, TomekD <t...@p...onet.pl>
napisał:

> Zdarzyło mi się jeść kapustę kiszoną na ciepło która była przezroczysta,
> inaczej mówiąc szklista.
Moze po prostu byla ugotowana.


> Nie chodzi mi tutaj o 'połysk' jaki daje np. tłuszcz ale przezroczystość
> samych kawałków warzywa.

A co to byla za potrawa?


> Nie wiem czy smak miał związek z tą przezroczystością ale jak pamiętam
> był doskonały.
>
> Takiego efektu mi nie udaje się uzyskać, moja kapusta zawsze jest matowa
> i mleczna.
Kisisz sam, czy kupujesz?

> Wie może ktoś z Was od czego zależy ta 'przezroczystość' i czy przekłada
> się faktycznie jakoś na jej smak ?
IMHO tylko eksperymenty z wlasnorecznie kiszona kapusta doprowadza Cie do
mistrzostwa.
Ja samodzielnie kisze 70 kg, co roku i pewnosci co do rezultatu nigdy nie
mam.
Za duzo czynnikow ode mnie niezaleznych.
Krzysztof - kisiciel - mistrz swiata od bigosu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-12-22 13:38:21

Temat: Re: Szklistość kapusty kiszonej na ciepło - jak ?
Od: "Wojtek Girtler" <w...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja mam dwie możliwości obie związane z beczką, widziałem i jadłem kiedyś
taką kapustą kiszoną moim zdaniem szklistość kapusty uzyskuję się bądź przez
ukiszenie jej w całości tzn. całej główki, albo przemrożenie na dworze
takiej kapusty ukiszonej w całośći, nie wiem dokładnie który z czynników ma
decydujące znaczenie, ale wydaje mi się że raczej kiszenie kapusy w całe
główce

Pzdr.
Vlodek


Użytkownik "TomekD" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:do9sss$i1g$1@news.onet.pl...
> Zdarzyło mi się jeść kapustę kiszoną na ciepło która była przezroczysta,
inaczej
> mówiąc szklista.
> Nie chodzi mi tutaj o 'połysk' jaki daje np. tłuszcz ale przezroczystość
samych
> kawałków warzywa.
> Nie wiem czy smak miał związek z tą przezroczystością ale jak pamiętam był
> doskonały.
>
> Takiego efektu mi nie udaje się uzyskać, moja kapusta zawsze jest matowa i
> mleczna.
> Wie może ktoś z Was od czego zależy ta 'przezroczystość' i czy przekłada
się
> faktycznie jakoś na jej smak ?
>
> TomekD
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-12-26 19:51:50

Temat: Re: Szklistość kapusty kiszonej na ciepło - jak ?
Od: "TomekD" <t...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Wojtek Girtler" <w...@h...pl> wrote in message
news:doea8j$ntu$1@inews.gazeta.pl...
> Ja mam dwie możliwości obie związane z beczką, widziałem i jadłem kiedyś
> taką kapustą kiszoną moim zdaniem szklistość kapusty uzyskuję się bądź przez
> ukiszenie jej w całości tzn. całej główki, albo przemrożenie na dworze
> takiej kapusty ukiszonej w całośći, nie wiem dokładnie który z czynników ma
> decydujące znaczenie, ale wydaje mi się że raczej kiszenie kapusy w całe
> główce

Pomysł z przemrożeniem jest ciekawy, pewnie wypróbuję !

Przed Świętami poszukując pomysłów znalazłem też pomysły takie jak 'wystawić na
mróz, odgrzać' ale pogoda nie sprzyjała a lodówka pełna :-)

Kapustę kiszę sporadycznie sam, najczęściej ze względu na liście na gołąbki i te
rzeczywiście miejscami stają się szkliste, główki ze względu na ograniczenia
techniczne nie kisiłem.

Dzięki Wojtku za pomysły,



TomekD




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-12-26 20:10:36

Temat: Re: Szklistość kapusty kiszonej na ciepło - jak ?
Od: "TomekD" <t...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Krzysztof" <k...@o...pl> wrote in message
news:op.s141kxt8a55zo4@krzysztof...
> Dnia Tue, 20 Dec 2005 22:25:47 +0100, TomekD <t...@p...onet.pl>
> napisał:
> Moze po prostu byla ugotowana.
>
> A co to byla za potrawa?
>
> Kisisz sam, czy kupujesz?
>
> Ja samodzielnie kisze 70 kg, co roku i pewnosci co do rezultatu nigdy nie mam.
> Za duzo czynnikow ode mnie niezaleznych.

Jak ugotuję kiszoną kapustę zawsze jest mleczna i matowa, zresztą u znajomych
podobnie. Potrawa o której pisałem i którą pamiętam przypominała po prostu
kiszoną kapustę na ciepło :-)
Najczęściej kupuję, ale jak mnie weźmie to kiszę ze dwa razy w roku na liście do
gołąbków. To czy własna czy kupna wydaje się nie mieć znaczenia, jest tak samo
jak ją zrobić na ciepło.
U mnie na obliczalność kapusty nie mogę narzekać, za to kiszenie ogórków to
dopiero jazda bez trzymanki. Ale za to właśnie je uwielbiam, kiszę i marynuję na
potęgę w różnych wersjach i ciągle mnie potrafią zaskoczyć, szczęśliwie
najczęściej ciekawie :-)

pozdrawiam,
TomekD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

karpie i co dalej?
pasztet
Smacznego
Jak zrobic kwas chlebowy
sledzie w papryce- jak?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »