« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-06 05:40:31
Temat: Szukam przepisu na "Kokosanki"Wyglada to jak beza, smakuje jak kokos.
Macie moze pomysly na to, jak to sie robi.
--
Buruk El Khazaad
k...@p...onet.pl
'No Gain without Pain'
'Remember - stay in Love and Trust'
'Fights are wining during the trainings, not on the ring'
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-06 06:05:51
Temat: Re: Szukam przepisu na "Kokosanki"
Użytkownik "Buruk El Khazaad" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ck00gc$dk0$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Wyglada to jak beza, smakuje jak kokos.
> Macie moze pomysly na to, jak to sie robi.
bezy kokosanki http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1128
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-06 06:18:10
Temat: Re: Szukam przepisu na "Kokosanki"Użytkownik "Ruua" <TU.WPISZ.MÓJ.NICK@idea.WYTNIJ.net.TO.pl> napisał w
wiadomości news:ck01vv$10u6$1@mamut.aster.pl...
> bezy kokosanki http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1128
Przepraszam za złośliwość, ale jakiś bez sensu jest ten przepis (czytaj: jak
bym miał go użyć, to sam wymyśliłbym lepszy, choć w kuchni dopiero
raczkuję).
MarcinB.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-06 06:21:27
Temat: Re: Szukam przepisu na "Kokosanki"Użytkownik "MarcinB" <mn_b[a_może_by_tak_bez_spamu_?]@go2.pl> napisał w
wiadomości news:41638e25@news.home.net.pl...
>> bezy kokosanki http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1128
>
> Przepraszam za złośliwość, ale jakiś bez sensu jest ten przepis (czytaj:
> jak bym miał go użyć, to sam wymyśliłbym lepszy, choć w kuchni dopiero
> raczkuję).
Temu nic nie brakuje, ale nie sprawdzałem, czy jest dobry (komentarze są
optymistyczne):
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=182
MarcinB.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-06 06:28:33
Temat: Re: Szukam przepisu na "Kokosanki"In article <4...@n...home.net.pl>,
"MarcinB" <mn_b[a_może_by_tak_bez_spamu_?]@go2.pl> wrote:
> Użytkownik "Ruua" <TU.WPISZ.MÓJ.NICK@idea.WYTNIJ.net.TO.pl> napisał w
> wiadomości news:ck01vv$10u6$1@mamut.aster.pl...
>
> > bezy kokosanki http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1128
>
> Przepraszam za złośliwość, ale jakiś bez sensu jest ten przepis (czytaj: jak
> bym miał go użyć, to sam wymyśliłbym lepszy, choć w kuchni dopiero
> raczkuję).
A co konkretnie masz mu do zarzucenia?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-06 06:30:04
Temat: Re: Szukam przepisu na "Kokosanki"In article <41638ef4$1@news.home.net.pl>,
"MarcinB" <mn_b[a_może_by_tak_bez_spamu_?]@go2.pl> wrote:
> Użytkownik "MarcinB" <mn_b[a_może_by_tak_bez_spamu_?]@go2.pl> napisał w
> wiadomości news:41638e25@news.home.net.pl...
>
> >> bezy kokosanki http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1128
> >
> > Przepraszam za złośliwość, ale jakiś bez sensu jest ten przepis (czytaj:
> > jak bym miał go użyć, to sam wymyśliłbym lepszy, choć w kuchni dopiero
> > raczkuję).
>
> Temu nic nie brakuje, ale nie sprawdzałem, czy jest dobry (komentarze są
> optymistyczne):
> http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=182
A czym ten lepszy od poprzedniego? (W czym gorszy to widzę ;-) )
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-06 06:52:32
Temat: Re: Szukam przepisu na "Kokosanki"Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-C05F07.08283306102004@newsfeed.onet.pl..
.
> A co konkretnie masz mu do zarzucenia?
Na parę niuansów można machnąć ręką, ale, cytuję:
> * Nagrzać piekarnik.
> * Wykładać pianę łyżką na wysmarowaną tłuszczem blachę.
> * Piec aż do wysuszenia się bez.
Temperaturę _muszę_ sobie zgadnąć, czas i objawy upieczenia również. Jeśli
wiedziałbym tyle, to resztę mogę sobie wymyślić, więc taki przepis jest WMO
zbędny.
Faktem jest, że podobnie konstruuje się wiele wydawnictw: barwny album,
oszałamiające barwne fotografię i parę zdań, które nic nie mówią. Być może
można je jednak traktować jako inspirację dla doświadczonych kucharzy i
ozdobę biblioteki, ale ten "przepis" sprowadza się do: "zrobić bezy, dodając
wiórki kokosowe". Jak wiesz, jak zrobić bezy i wyczaić proporcje (jaka jest
ta paczka wiórków?), to ten przepis nie jest Ci do niczego potrzebny, jeśli
nie wiesz - i tak nic Ci nie da.
Wygooglany przeze mnie przepis jest dość szczegółowo-opisowy i dlatego
podoba mi się (_nie_ analizuję merytorycznie samego przepisu!):
> Ciasteczka pieczemy pół godziny w 130-140 stopniach. Powinny
> zostać raczej jaśniutkie, jeśli przyrumienią się na złoto, to znaczy
> że będą chrupiące, a powinny zostać lekko gumowe i miękkie w środku.
Pozdrawiam, MarcinB.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-06 06:56:15
Temat: Re: Szukam przepisu na "Kokosanki"Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-2E1698.08300406102004@newsfeed.onet.pl..
.
> W czym gorszy to widzę
To może napisz, chętnie się czegoś nowego dowiem, zwłaszcza, że naszła mnie
ochota na kokosanki.
MarcinB.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-06 07:23:44
Temat: Re: Szukam przepisu na "Kokosanki"In article <41639711$1@news.home.net.pl>,
"MarcinB" <mn_b[a_może_by_tak_bez_spamu_?]@go2.pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-2E1698.08300406102004@newsfeed.onet.pl..
.
>
> > W czym gorszy to widzę
>
> To może napisz, chętnie się czegoś nowego dowiem, zwłaszcza, że naszła mnie
> ochota na kokosanki.
Użycie syntetycznych aromatów, co może odrrzcić od najlepszego skądinąd
wypieku.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-06 07:30:41
Temat: Re: Szukam przepisu na "Kokosanki"In article <41639633$1@news.home.net.pl>,
"MarcinB" <mn_b[a_może_by_tak_bez_spamu_?]@go2.pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-C05F07.08283306102004@newsfeed.onet.pl..
.
>
> > A co konkretnie masz mu do zarzucenia?
>
> Na parę niuansów można machnąć ręką, ale, cytuję:
>
> > * Nagrzać piekarnik.
> > * Wykładać pianę łyżką na wysmarowaną tłuszczem blachę.
> > * Piec aż do wysuszenia się bez.
>
> Temperaturę _muszę_ sobie zgadnąć, czas i objawy upieczenia również. Jeśli
> wiedziałbym tyle, to resztę mogę sobie wymyślić, więc taki przepis jest WMO
> zbędny.
Rozumiem i masz po części rację. Jednak z przepisami kuchennymi jest
zawsze tak, że zakładają jakąś wiedzę i doświadczenie czytelnika,
ponadto zostawiają margines uwzględniający warunki w jakich działa. (co
komu np. z przepisów ustalających dokładne temperatury i czasy
przygotowania potraw, jeżeli nie ma zegara i termometru?).
Dlatego zdarzają się przepisy bardzo lakoniczne, a zdarzają się też
bardzo szczegółowe i jedne i drugie mają sens i rację bytu. Przepis
kuchenny bowiem zawsze podlego interpretacji.
Mam książki kucharskie z ze szczegółowymi, wielostronicowymi przepisami
przygotowania potraw. Rzadko te przepisy realizuję, bo po pórostu często
nie mam warunków i możliwości. Natomiast bez problemów wykonuję te same
potrawy według przepisów mniej szczegółowych. Inna sprawa, zdrugiej
strony, że tak znajomość detali, nawet teoretyczna, pozwala lepiej
zinterpretować te mniej szczegółowe przepisy.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |