| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-05 20:02:50
Temat: wykwintne sosy do ryby i przepis Gordona :DCzesc,
Ostatnio nabylismy babmusowe urzadzenie do gotowania na parze - ryba w ten
sposob przyrzadzona wychodzi super ale poszukuje nowych sosow. DO tej pory
robilam sos bazyliowy na bazie vermouthu autorstwa Gordona Ramsaya
(przepis za chwile) ale chcialabym poszerzyc "oferte" - chodzi mi "mocne"
sosy na bazie alkoholi robione przez redukcje, tkie jak podaja w dorbrych
restauracjach rybnych.
Ewentualnie w czym zamarynowac rybe zeby wyszla jeszcze lepsza - na razie
planuje poeksperymentowac z tunczykiem, winem i moze octem ale jestem
otwarta na propzycje :D
Sos Gordona (moja wersja uproszczona)
Pol szklanki vermouthu (Martini lub Noilly Prat)
4 posiekane szalotki (z braku moga byc dwie w miare mlode cebule)
Pol peczka bazyli (liscie z lodyzkami)
Gotowac powoli razem az zmniejszy sie o polowe.
Wlac troche wiecej niz szklane bulionu rybnego - mozna wsypac sam proszek
jesli ma sie takowy zamiast kostki.
Pogotowac znow az sie zredukuje o polowe.
Wlac pol litra slodkiej smietany kremowki i znow gotowac.
Sprobowac - sos powinien wydawac sie mocno za slony - w ten sposob bedzie
mocnym akcentem do delkatnej ryby na parze - slonosc osiaga sie bulionem z
ryby, nie sola.
Na koniec podkrecic ogien - sos musi sie gotowac - wtedy wlac sok z
polowy cytryny - jesli sos nie bedzie sie gotowal, zwazy sie.
Gotowac powolutku jeszcze z 15 minut.
Przed podaniem przecedzic zeby odseparowac bazylie i cebule.
Ja wylewam troche sosu na talerz, na do ukladam kawalki ugotowanego na
parze selera wloskiego lub "lisciastego". Na to rybe, na rybe ugotowane na
parze spring onions (nie znam polskiehj nazwy) - pokropic z wierzchu
sosem - ziemniaki w oddzielnym naczyniu.
Wychodzi bardzo wykwintnie :D
Pozdrawiam i czekam na wasze propozycje...
iska
--
"Uroda jest dodatkiem. Tak jak papier, w ktory opakowuje sie upominek, nie
jest upominkiem."
John Fowles "Mag"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-06 14:13:36
Temat: Re: wykwintne sosy do ryby i przepis Gordona :D> Ostatnio nabylismy babmusowe urzadzenie do gotowania na parze - ryba w ten
> sposob przyrzadzona wychodzi super ale poszukuje nowych sosow. DO tej pory
> robilam sos bazyliowy na bazie vermouthu autorstwa Gordona Ramsaya
> (przepis za chwile) ale chcialabym poszerzyc "oferte" - chodzi mi "mocne"
> sosy na bazie alkoholi robione przez redukcje, tkie jak podaja w dorbrych
> restauracjach rybnych.
Co prawda nie jest to mocny sos na alkoholu, ale mnie bardzo smakowało,
chociaż za rybami nie przepadam. Zrobił mi to kiedyś kolega i od tego czasu
parękroć tej metody użyłem z pozytywnym rezultatem. Używam dzwonek z łososia,
ale pewnie z inną ryba też można. Rybę wsadzamy do garnka do gotowania na
parze, przykrywamy julienne z selera, marchewki, pietruszki i pora, polewamy
dość obficie sosem sojowym (część sosu ścieknie do wody - tak ma być).
Gotujemy to wszystko na parze, wykładamy na talerz i teraz clou programu -
polewamy wrzącym olejem z pestek dyni. Tylko ma być naprawdę gorący -
rozgrzewamy aż zacznie dymić. Warzywa polane olejem jeszcze się trochę
dosmażą. I tyle.
Pedro.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |