Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.p
l!not-for-mail
From: Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: wykwintne sosy do ryby i przepis Gordona :D
Date: Wed, 6 Oct 2004 14:13:36 +0000 (UTC)
Organization: lubman
Lines: 25
Message-ID: <ck0uig$ehu$1@news.lublin.pl>
References: <cjuu1g$oc0$1@shodan.interia.pl>
NNTP-Posting-Host: apollo.man.lublin.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1097072016 14910 212.182.63.154 (6 Oct 2004 14:13:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 6 Oct 2004 14:13:36 +0000 (UTC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:217673
Ukryj nagłówki
> Ostatnio nabylismy babmusowe urzadzenie do gotowania na parze - ryba w ten
> sposob przyrzadzona wychodzi super ale poszukuje nowych sosow. DO tej pory
> robilam sos bazyliowy na bazie vermouthu autorstwa Gordona Ramsaya
> (przepis za chwile) ale chcialabym poszerzyc "oferte" - chodzi mi "mocne"
> sosy na bazie alkoholi robione przez redukcje, tkie jak podaja w dorbrych
> restauracjach rybnych.
Co prawda nie jest to mocny sos na alkoholu, ale mnie bardzo smakowało,
chociaż za rybami nie przepadam. Zrobił mi to kiedyś kolega i od tego czasu
parękroć tej metody użyłem z pozytywnym rezultatem. Używam dzwonek z łososia,
ale pewnie z inną ryba też można. Rybę wsadzamy do garnka do gotowania na
parze, przykrywamy julienne z selera, marchewki, pietruszki i pora, polewamy
dość obficie sosem sojowym (część sosu ścieknie do wody - tak ma być).
Gotujemy to wszystko na parze, wykładamy na talerz i teraz clou programu -
polewamy wrzącym olejem z pestek dyni. Tylko ma być naprawdę gorący -
rozgrzewamy aż zacznie dymić. Warzywa polane olejem jeszcze się trochę
dosmażą. I tyle.
Pedro.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}
|