Data: 2004-10-05 20:02:50
Temat: wykwintne sosy do ryby i przepis Gordona :D
Od: "iska" <s...@g...zbedne.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Czesc,
Ostatnio nabylismy babmusowe urzadzenie do gotowania na parze - ryba w ten
sposob przyrzadzona wychodzi super ale poszukuje nowych sosow. DO tej pory
robilam sos bazyliowy na bazie vermouthu autorstwa Gordona Ramsaya
(przepis za chwile) ale chcialabym poszerzyc "oferte" - chodzi mi "mocne"
sosy na bazie alkoholi robione przez redukcje, tkie jak podaja w dorbrych
restauracjach rybnych.
Ewentualnie w czym zamarynowac rybe zeby wyszla jeszcze lepsza - na razie
planuje poeksperymentowac z tunczykiem, winem i moze octem ale jestem
otwarta na propzycje :D
Sos Gordona (moja wersja uproszczona)
Pol szklanki vermouthu (Martini lub Noilly Prat)
4 posiekane szalotki (z braku moga byc dwie w miare mlode cebule)
Pol peczka bazyli (liscie z lodyzkami)
Gotowac powoli razem az zmniejszy sie o polowe.
Wlac troche wiecej niz szklane bulionu rybnego - mozna wsypac sam proszek
jesli ma sie takowy zamiast kostki.
Pogotowac znow az sie zredukuje o polowe.
Wlac pol litra slodkiej smietany kremowki i znow gotowac.
Sprobowac - sos powinien wydawac sie mocno za slony - w ten sposob bedzie
mocnym akcentem do delkatnej ryby na parze - slonosc osiaga sie bulionem z
ryby, nie sola.
Na koniec podkrecic ogien - sos musi sie gotowac - wtedy wlac sok z
polowy cytryny - jesli sos nie bedzie sie gotowal, zwazy sie.
Gotowac powolutku jeszcze z 15 minut.
Przed podaniem przecedzic zeby odseparowac bazylie i cebule.
Ja wylewam troche sosu na talerz, na do ukladam kawalki ugotowanego na
parze selera wloskiego lub "lisciastego". Na to rybe, na rybe ugotowane na
parze spring onions (nie znam polskiehj nazwy) - pokropic z wierzchu
sosem - ziemniaki w oddzielnym naczyniu.
Wychodzi bardzo wykwintnie :D
Pozdrawiam i czekam na wasze propozycje...
iska
--
"Uroda jest dodatkiem. Tak jak papier, w ktory opakowuje sie upominek, nie
jest upominkiem."
John Fowles "Mag"
|