Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!not-for-mail
From: "iska" <s...@g...zbedne.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: wykwintne sosy do ryby i przepis Gordona :D
Date: Tue, 5 Oct 2004 22:02:50 +0200
Organization: INTERIA.PL -> http://www.interia.pl
Lines: 45
Message-ID: <cjuu1g$oc0$1@shodan.interia.pl>
NNTP-Posting-Host: 3e6b3564.rev.stofanet.dk
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: shodan.interia.pl 1097005936 24960 62.107.53.100 (5 Oct 2004 19:52:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 5 Oct 2004 19:52:16 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-Priority: 3
X-Authenticated-User: julgluk % interia+pl
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:217587
Ukryj nagłówki
Czesc,
Ostatnio nabylismy babmusowe urzadzenie do gotowania na parze - ryba w ten
sposob przyrzadzona wychodzi super ale poszukuje nowych sosow. DO tej pory
robilam sos bazyliowy na bazie vermouthu autorstwa Gordona Ramsaya
(przepis za chwile) ale chcialabym poszerzyc "oferte" - chodzi mi "mocne"
sosy na bazie alkoholi robione przez redukcje, tkie jak podaja w dorbrych
restauracjach rybnych.
Ewentualnie w czym zamarynowac rybe zeby wyszla jeszcze lepsza - na razie
planuje poeksperymentowac z tunczykiem, winem i moze octem ale jestem
otwarta na propzycje :D
Sos Gordona (moja wersja uproszczona)
Pol szklanki vermouthu (Martini lub Noilly Prat)
4 posiekane szalotki (z braku moga byc dwie w miare mlode cebule)
Pol peczka bazyli (liscie z lodyzkami)
Gotowac powoli razem az zmniejszy sie o polowe.
Wlac troche wiecej niz szklane bulionu rybnego - mozna wsypac sam proszek
jesli ma sie takowy zamiast kostki.
Pogotowac znow az sie zredukuje o polowe.
Wlac pol litra slodkiej smietany kremowki i znow gotowac.
Sprobowac - sos powinien wydawac sie mocno za slony - w ten sposob bedzie
mocnym akcentem do delkatnej ryby na parze - slonosc osiaga sie bulionem z
ryby, nie sola.
Na koniec podkrecic ogien - sos musi sie gotowac - wtedy wlac sok z
polowy cytryny - jesli sos nie bedzie sie gotowal, zwazy sie.
Gotowac powolutku jeszcze z 15 minut.
Przed podaniem przecedzic zeby odseparowac bazylie i cebule.
Ja wylewam troche sosu na talerz, na do ukladam kawalki ugotowanego na
parze selera wloskiego lub "lisciastego". Na to rybe, na rybe ugotowane na
parze spring onions (nie znam polskiehj nazwy) - pokropic z wierzchu
sosem - ziemniaki w oddzielnym naczyniu.
Wychodzi bardzo wykwintnie :D
Pozdrawiam i czekam na wasze propozycje...
iska
--
"Uroda jest dodatkiem. Tak jak papier, w ktory opakowuje sie upominek, nie
jest upominkiem."
John Fowles "Mag"
|