| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-22 18:05:20
Temat: Re: SzynkowarUżytkownik IlonaW napisał:
> Witam wszystkich !
> Od jakiegos czasu czytam i szukam w archiwum cos nt. szynkowaru. Mam to
> urzadzonko od znajomej, tzn. pozyczam od niej, i w zwiazku z tym mam
> pytanie... czy ktos wie gdzie mozna takie cudo kupic? Wiem, ze Czesi to
> produkowali, ale znajomy, ktory tam pracuje dowiedzial sie tylko "ze to
> wymysl komunistyczny i juz tego nie produkuja..." a szkoda. Szynkowar, ktory
> mam od znajomej jest produkcji polskiej ale ma ze 20 lat. Moze jednak gdzies
> mozna to kupic...
>
A to nie czasem szybkowar?
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-22 18:34:59
Temat: Re: Szynkowar
Użytkownik "walkie" <walkie@no_spam_wroclaw.net.pl> napisał w wiadomości
news:c691gp$j5v$4@wroclaw.net.pl...
> Użytkownik IlonaW napisał:
> >
> A to nie czasem szybkowar?
A moze to taki bardzo wyspecjalizowany szybkowar tylko do szynki? ;)
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-22 19:12:23
Temat: Re: SzynkowarNie, to nie jest SZYBKOWAR tylko SZYNKOWAR. To jest aluminiowy pojemnik
wysokosci 17 cm i srednicy 10cm. Mieso odpowiednio przyprawione, zrolowane,
lub jak kto woli.. wklada sie do niego, przykrywa sie pokryweczka,(9cm
srednicy) na ktora naklada sie pionowo duza sprezyne i na to przychodzi
pokrywka, ktora dociska pokryweczke nr 1 do miesa, aby to bylo mocno
scisniete. Ta gorna pokrywka-zakretka nie zamyka szczelnie pojemnika, jest
podlyw powietrza do miesa. Nastepnie calosc wklada sie do garnka z woda i
gotuje 1,5 - 2 godziny. Zostawia do wystygniecia w wodzie i pozniej do
lodowki, aby sos, ktory wytworzyl sie z miesa zamienil sie w cudowna
galaretke. Wystarczy juz tylko wyjac mieso z szynkowaru i jesc :)
--
Pozdrawiam Ilona
Gdynia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-22 19:17:41
Temat: Re: SzynkowarDodam tylko, ze wspaniale z tego wychodza wszelkie rolady z boczku,
cieleciny, karkowki, szynki. Nawet ostatnio robilam z indyka !! Fantazja !!
--
Pozdrawiam Ilona
Gdynia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-22 22:04:30
Temat: Re: Szynkowar
"IlonaW" <i...@o...pl> skrev i meddelandet
news:c695ed$833$1@news.onet.pl...
> Nastepnie calosc wklada sie do garnka z woda i
> gotuje 1,5 - 2 godziny.
A czy woda ma byc osolona? W jakich proporcjach? (Powiedzmy tak jak
sie soli makaron czy ziemniaki?)
magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-23 07:24:04
Temat: Re: Szynkowar
Użytkownik "IlonaW" <i...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c695ob$sa4$1@news.onet.pl...
> Dodam tylko, ze wspaniale z tego wychodza wszelkie rolady z boczku,
> cieleciny, karkowki, szynki. Nawet ostatnio robilam z indyka !! Fantazja
!!
A czy mozesz podać troszkę więcej szczegółów na temat przygotowania mięsa -
znaczy jak doprawiasz, ile czasu marynujesz. Wydaje mi się, ze u mojej Mamy
jest coś takiego, więc z chęcią wyprobuję to ustrojstwo.
pozdrawiam serdecznie
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-23 09:24:58
Temat: Re: SzynkowarJak doprawiam.... To zalezy jakie mieso: boczek smaruje musztarda, daje
czosnek, oczywiscie sol (soli troche wiecej niz normalnie) pieprz swiezo
mielony (najlepszy jak dla mnie jest zielony). Standardowo do wszystkich
mies i innych potraw dodaje wegete zielona lub paprykowa (produkcji
czeskiej). Do karkowki lub szynki dodaje ponadto mielony jalowiec i
majeranek. Mieso doprawiam, zwijam i odstawiam na 4-5 godzin do lodowki. Do
tego szynkowaru zmiesci sie max. 80 dag miesa. Karkowke czy szynke rozcinam
oczywiscie na plat, zeby zrobic z tego rolade.
--
Pozdrawiam Ilona
Gdynia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |