Data: 2008-02-09 23:33:55
Temat: Re: Tomku Wilicki-opuść tą grupę-prosimy Cię!!!!!
Od: tomek wilicki <t...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Janusz Kornaga wrote:
> Dnia 06-02-2008 o 22:35:32 tomek wilicki <t...@w...pl> napisał(a):
>
>> http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c21Ue.ht
ml - mąka razowa
>>
>> http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c22PI.ht
ml - biała mąka
>
> Mnie nie trzeba przekonywać o zaletach pieczywa razowego, od wielu lat
> zjadam przede wszystkim razowe, jest smaczniejsze i ma bardzo korzystny
> wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, nie wiem, co to zaparcia.
> Jeżeli mąka z pełnego przemiału ma 13 - 14% procent białka, to chleb z tej
> mąki, zawierający ok. 50% wody musi mieć połowę z tego.
>
+/- się zgadza. Wychodzi, że 100 gram pieczywa bez dodatku ziaren, nie
licząc też innych dodatków białkowych (ot, chociażby tego co np drożdże
mogą wytworzyć), ma 7 gram białka, ergo 800 gram pokrywa dzienne
zapotrzebowanie. Chleby z dodatkami mają białka lekko licząc 2 razy tyle,
ergo 400 gram pokrywa dzienne zapotrzebowanie, oczywiście ilościowe nie
jakościowe.
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl Nie jestem lekarzem .
|