Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tort tiramisu - jedno pytanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tort tiramisu - jedno pytanie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 31


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2007-08-25 05:49:17

Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanie
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "richo nazca" <n...@n...nospam.com.pl> napisał w wiadomości
news:fanmfe$1nv$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Ikselka napisał(a):
>
>>> Dziękujmy Włochom za Bonę! ;)
>>>
>> Przede wszystkim. To był najlepszy nabytek.
>
> A to nie była miłość?

Ale jakże rozsądna ;-)

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2007-08-25 07:52:39

Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanie
Od: Ikselka <m...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

richo nazca pisze:
> Ikselka napisał(a):
>
>>> Dziękujmy Włochom za Bonę! ;)
>>>
>> Przede wszystkim. To był najlepszy nabytek.
>
> A to nie była miłość?
>

Bona? No co Ty: kojarzenie!
Miłość - to jej syna do Barbary Radziwiłłówny...
:-)
Ale skutki pobytu Bony na polskim tronie - nie najgorsze i o tym właśnie
mówię...

--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2007-08-25 08:30:34

Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanie
Od: "Kajetana_Kinga" <k...@g...nospam.pl> szukaj wiadomości tego autora

xUżytkownik "richo nazca" <n...@n...nospam.com.pl> napisał w wiadomości
news:famv1h$4pa$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Kajetana_Kinga napisał(a):
>
>>> Schłódź.
>>
>> Przed przełożeniem?
>
> Yyyyyyyyy? Sorry! Robię tylko desery w pucharkach.
> Chodzi o przekładanie ciasta biszkoptowego? Jeśli tak to owszem. Trochę
> schłódź i pięknie - nomen omen - stoi znaczy można smarować ;)
>
> Daj przepis.
Idę zrobić masę i schłodzę, jak przełożę i będzie stało, to dam przepis :))
Gorzej jak nie będzie ;))

> --
> richo

Kinga

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2007-08-25 08:57:17

Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanie
Od: richo nazca <n...@n...nospam.com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kajetana_Kinga napisał(a):

> Idę zrobić masę i schłodzę, jak przełożę i będzie stało, to dam przepis :))
> Gorzej jak nie będzie ;))

Oddam Ci się do dyspozycji :))))

--
richo

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2007-08-25 13:09:19

Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanie
Od: "Kajetana_Kinga" <k...@g...nospam.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "richo nazca" <n...@n...nospam.com.pl> napisał w wiadomości
news:faor72$4u4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Kajetana_Kinga napisał(a):
>
>> Idę zrobić masę i schłodzę, jak przełożę i będzie stało, to dam przepis :))
>> Gorzej jak nie będzie ;))
>
> Oddam Ci się do dyspozycji :))))

wow
kulinarnej? :)

> --
> richo

Kinga

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2007-08-25 21:36:06

Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanie
Od: ZbyszekZ <z...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On Aug 24, 10:29 pm, Ikselka <m...@y...com> wrote:
>
> Powiem szczerze, że tiramisu robiłam tylko raz.

Tak więc na podstawie swoich bogatych doświadczeń z tym deserem nie
powinnaś zabierać głosu, ale skoro zabrałaś to i ja sobie potrolluję.
Powiem szczerze szarlotkę robiłem raz (no dobra wiele razy),
na pewno raz wyszła gorsza a raz lepsza a jadłem znacznie częściej.

> nie było gorsze, niż oryginalne wloskie. Nic wielkiego: ser, biszkopty,
> amaretto -

A fuj, amaretto.
Tiramisu to nic wielkiego, proste i szybkie do zrobienia (w
odróżnieniu od szarlotki) i nie wymaga sezonowych owoców. W
odróżnieniu od sernika zwykle się udaje co najmniej poprawnie.
Smak znacząco się różni w zależności od użytego koniaku i kawy.
Dodanie czekolady też powoduje istotną zmianę, a jest jeszcze kilkaset
innych wersji (podobnie jak szarlotek).

--
ZZ@priavte

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2007-08-25 21:39:37

Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanie
Od: ZbyszekZ <z...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On Aug 24, 4:18 pm, "Kajetana_Kinga" <k...@g...nospam.pl>
wrote:
> Witajcie,
>
> będę robić jutro tort tiramisu i mam jedno pytanie techniczne co do masy.
> Kiedy robię ją standardowo (500 g mascarpone, 6 jajek, 6 łyżek cukru), jest dość
> rzadka. Czy żeby była gęstsza lepiej będzie
> - zmniejszyć ilość jajek

Zmniejszyć ilość piany z jajek, zmienić ser z niemieckiego na włoski.
Ja daję kogiel mogiel z 10 i jest najczęściej OK.

> - czy dodać żelatyny?

A to tylko jak chcesz zrobić dla teściowej, żeby dobrze wyglądało na
stole.
Jak wychodzi za rzadkie to najlepiej włożyć do pucharków lub zrobić
pojedyncze porcje na talerzykach.

--
ZZ@private

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2007-08-25 21:50:48

Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanie
Od: Ikselka <m...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

ZbyszekZ pisze:
> On Aug 24, 10:29 pm, Ikselka <m...@y...com> wrote:
>> Powiem szczerze, że tiramisu robiłam tylko raz.
>
> Tak więc na podstawie swoich bogatych doświadczeń z tym deserem nie
> powinnaś zabierać głosu, ale skoro zabrałaś to i ja sobie potrolluję.

Raz robiłam ale wcześniej organoleptycznie postudiowalam dość dobrze to
"cudo" :-)


>> nie było gorsze, niż oryginalne wloskie. Nic wielkiego: ser, biszkopty,
>> amaretto -
>
> A fuj, amaretto.

No jak to? Klasyczne do tiramisu!!!

> Smak znacząco się różni w zależności od użytego koniaku

??????????
O nie.


> i kawy.
> Dodanie czekolady też powoduje istotną zmianę, a jest jeszcze kilkaset
> innych wersji (podobnie jak szarlotek).

Żadna wersja tiramisu nie zasługuje wg mnie na uznanie. Ot, jak mówiłam:
ser, kawa, kakao, amaretto, biszkopty (bleee- kupne!) Tak oni to robią -
ci Włosi. To już Amerykanie robią lepiej.


--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2007-08-26 09:59:22

Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanie
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <faq8c9$fm8$1@atlantis.news.tpi.pl>,
Ikselka <m...@y...com> wrote:

> ZbyszekZ pisze:
> > On Aug 24, 10:29 pm, Ikselka <m...@y...com> wrote:
> >> Powiem szczerze, że tiramisu robiłam tylko raz.
> >
> > Tak więc na podstawie swoich bogatych doświadczeń z tym deserem nie
> > powinnaś zabierać głosu, ale skoro zabrałaś to i ja sobie potrolluję.
>
> Raz robiłam ale wcześniej organoleptycznie postudiowalam dość dobrze to
> "cudo" :-)
>
>
> >> nie było gorsze, niż oryginalne wloskie. Nic wielkiego: ser, biszkopty,
> >> amaretto -
> >
> > A fuj, amaretto.
>
> No jak to? Klasyczne do tiramisu!!!

No cóż, ja się pewnie nie znam, więc nie wiem co to miałoby znaczyć
"klasyczne" w odniesieniu do tiramisu.

Władysław

--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2007-08-26 14:03:16

Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanie
Od: ZbyszekZ <z...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On Aug 26, 11:59 am, Wladyslaw Los <w...@o...pl> wrote:
>
> > No jak to? Klasyczne do tiramisu!!!
>
> No cóż, ja się pewnie nie znam, więc nie wiem co to miałoby znaczyć
> "klasyczne" w odniesieniu do tiramisu.
>

Chyba tylko tyle że deser z kremem zawierającym mascarpone :-)

Dla każdej włoskiej wsi tiramisu jest nieco inne, poza tym są warianty
amerykańskie i inne krajowe :-)
Wspólne chyba jest to że krem składa sie głównie z serka mascarpone
(co prawda serki dostępne w polsce też już nie bardzo są do siebie
podobne, szczególnie te w supermarketach), biszkoptów i "nasączenia" -
najczęściej zawierającego kawę (ale ponoć nawet to nie jest już
obowiązkowe).

--
ZZ@private

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Chwalę
Re: drink
Wekowanie - prosze o pomoc:)
Sałatki a wahadełko
czarna rzepa-jak spożytkować?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »