| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2007-08-25 05:49:17
Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanieUżytkownik "richo nazca" <n...@n...nospam.com.pl> napisał w wiadomości
news:fanmfe$1nv$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Ikselka napisał(a):
>
>>> Dziękujmy Włochom za Bonę! ;)
>>>
>> Przede wszystkim. To był najlepszy nabytek.
>
> A to nie była miłość?
Ale jakże rozsądna ;-)
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2007-08-25 07:52:39
Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytaniericho nazca pisze:
> Ikselka napisał(a):
>
>>> Dziękujmy Włochom za Bonę! ;)
>>>
>> Przede wszystkim. To był najlepszy nabytek.
>
> A to nie była miłość?
>
Bona? No co Ty: kojarzenie!
Miłość - to jej syna do Barbary Radziwiłłówny...
:-)
Ale skutki pobytu Bony na polskim tronie - nie najgorsze i o tym właśnie
mówię...
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2007-08-25 08:30:34
Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytaniexUżytkownik "richo nazca" <n...@n...nospam.com.pl> napisał w wiadomości
news:famv1h$4pa$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Kajetana_Kinga napisał(a):
>
>>> Schłódź.
>>
>> Przed przełożeniem?
>
> Yyyyyyyyy? Sorry! Robię tylko desery w pucharkach.
> Chodzi o przekładanie ciasta biszkoptowego? Jeśli tak to owszem. Trochę
> schłódź i pięknie - nomen omen - stoi znaczy można smarować ;)
>
> Daj przepis.
Idę zrobić masę i schłodzę, jak przełożę i będzie stało, to dam przepis :))
Gorzej jak nie będzie ;))
> --
> richo
Kinga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2007-08-25 08:57:17
Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanieKajetana_Kinga napisał(a):
> Idę zrobić masę i schłodzę, jak przełożę i będzie stało, to dam przepis :))
> Gorzej jak nie będzie ;))
Oddam Ci się do dyspozycji :))))
--
richo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2007-08-25 13:09:19
Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanieUżytkownik "richo nazca" <n...@n...nospam.com.pl> napisał w wiadomości
news:faor72$4u4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Kajetana_Kinga napisał(a):
>
>> Idę zrobić masę i schłodzę, jak przełożę i będzie stało, to dam przepis :))
>> Gorzej jak nie będzie ;))
>
> Oddam Ci się do dyspozycji :))))
wow
kulinarnej? :)
> --
> richo
Kinga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2007-08-25 21:36:06
Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanieOn Aug 24, 10:29 pm, Ikselka <m...@y...com> wrote:
>
> Powiem szczerze, że tiramisu robiłam tylko raz.
Tak więc na podstawie swoich bogatych doświadczeń z tym deserem nie
powinnaś zabierać głosu, ale skoro zabrałaś to i ja sobie potrolluję.
Powiem szczerze szarlotkę robiłem raz (no dobra wiele razy),
na pewno raz wyszła gorsza a raz lepsza a jadłem znacznie częściej.
> nie było gorsze, niż oryginalne wloskie. Nic wielkiego: ser, biszkopty,
> amaretto -
A fuj, amaretto.
Tiramisu to nic wielkiego, proste i szybkie do zrobienia (w
odróżnieniu od szarlotki) i nie wymaga sezonowych owoców. W
odróżnieniu od sernika zwykle się udaje co najmniej poprawnie.
Smak znacząco się różni w zależności od użytego koniaku i kawy.
Dodanie czekolady też powoduje istotną zmianę, a jest jeszcze kilkaset
innych wersji (podobnie jak szarlotek).
--
ZZ@priavte
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2007-08-25 21:39:37
Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanieOn Aug 24, 4:18 pm, "Kajetana_Kinga" <k...@g...nospam.pl>
wrote:
> Witajcie,
>
> będę robić jutro tort tiramisu i mam jedno pytanie techniczne co do masy.
> Kiedy robię ją standardowo (500 g mascarpone, 6 jajek, 6 łyżek cukru), jest dość
> rzadka. Czy żeby była gęstsza lepiej będzie
> - zmniejszyć ilość jajek
Zmniejszyć ilość piany z jajek, zmienić ser z niemieckiego na włoski.
Ja daję kogiel mogiel z 10 i jest najczęściej OK.
> - czy dodać żelatyny?
A to tylko jak chcesz zrobić dla teściowej, żeby dobrze wyglądało na
stole.
Jak wychodzi za rzadkie to najlepiej włożyć do pucharków lub zrobić
pojedyncze porcje na talerzykach.
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2007-08-25 21:50:48
Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanieZbyszekZ pisze:
> On Aug 24, 10:29 pm, Ikselka <m...@y...com> wrote:
>> Powiem szczerze, że tiramisu robiłam tylko raz.
>
> Tak więc na podstawie swoich bogatych doświadczeń z tym deserem nie
> powinnaś zabierać głosu, ale skoro zabrałaś to i ja sobie potrolluję.
Raz robiłam ale wcześniej organoleptycznie postudiowalam dość dobrze to
"cudo" :-)
>> nie było gorsze, niż oryginalne wloskie. Nic wielkiego: ser, biszkopty,
>> amaretto -
>
> A fuj, amaretto.
No jak to? Klasyczne do tiramisu!!!
> Smak znacząco się różni w zależności od użytego koniaku
??????????
O nie.
> i kawy.
> Dodanie czekolady też powoduje istotną zmianę, a jest jeszcze kilkaset
> innych wersji (podobnie jak szarlotek).
Żadna wersja tiramisu nie zasługuje wg mnie na uznanie. Ot, jak mówiłam:
ser, kawa, kakao, amaretto, biszkopty (bleee- kupne!) Tak oni to robią -
ci Włosi. To już Amerykanie robią lepiej.
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2007-08-26 09:59:22
Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanieIn article <faq8c9$fm8$1@atlantis.news.tpi.pl>,
Ikselka <m...@y...com> wrote:
> ZbyszekZ pisze:
> > On Aug 24, 10:29 pm, Ikselka <m...@y...com> wrote:
> >> Powiem szczerze, że tiramisu robiłam tylko raz.
> >
> > Tak więc na podstawie swoich bogatych doświadczeń z tym deserem nie
> > powinnaś zabierać głosu, ale skoro zabrałaś to i ja sobie potrolluję.
>
> Raz robiłam ale wcześniej organoleptycznie postudiowalam dość dobrze to
> "cudo" :-)
>
>
> >> nie było gorsze, niż oryginalne wloskie. Nic wielkiego: ser, biszkopty,
> >> amaretto -
> >
> > A fuj, amaretto.
>
> No jak to? Klasyczne do tiramisu!!!
No cóż, ja się pewnie nie znam, więc nie wiem co to miałoby znaczyć
"klasyczne" w odniesieniu do tiramisu.
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2007-08-26 14:03:16
Temat: Re: Tort tiramisu - jedno pytanieOn Aug 26, 11:59 am, Wladyslaw Los <w...@o...pl> wrote:
>
> > No jak to? Klasyczne do tiramisu!!!
>
> No cóż, ja się pewnie nie znam, więc nie wiem co to miałoby znaczyć
> "klasyczne" w odniesieniu do tiramisu.
>
Chyba tylko tyle że deser z kremem zawierającym mascarpone :-)
Dla każdej włoskiej wsi tiramisu jest nieco inne, poza tym są warianty
amerykańskie i inne krajowe :-)
Wspólne chyba jest to że krem składa sie głównie z serka mascarpone
(co prawda serki dostępne w polsce też już nie bardzo są do siebie
podobne, szczególnie te w supermarketach), biszkoptów i "nasączenia" -
najczęściej zawierającego kawę (ale ponoć nawet to nie jest już
obowiązkowe).
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |