« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-15 11:55:43
Temat: Uważajcie co jecie!Wg. dr. Stanisława Serkowskiego, kierownika pracowni Naukowej
Warszawskiego Towarzystwa Lekarskiego:
Produkty spożywcze bywają często fałszowane lub zepsute, a jako takie
mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia.[...]
Ażeby mleko wydawało się bardziej gęste i nie kwaśniało, mleczarze
często dodają do niego sodę
[...] najbardziej rozpowszechnione jest fałszowanie masła obcemi
tłuszczami, zwierzęcego, a częściej roślinnego pochodzenia [...] w
sklepach warszawskich i łódzkich połowa wszystkich prób masła jest
zafałszowana.
[...] mięso albo kiełbasę często [...] sztucznie barwią koszenilą,
karminem lub fuchsyną
[do pieczywa] czasami dodają [...] koperwasu miedzianego
[makaron] utrwalają różnymi sztucznymi sposobami [...] dodają doń
proszek zwany "acidofago", składający się z ałunu, sody i anilinowego
barwnika, a więc szkodliwy dla zdrowia. [...] używają różne szkodliwe
barwniki, a nawet kwas pikrynowy. Najczęściej używan u nas do barwienia
makaronów żółta farba jest t.zw. żółć naftowa ("Naphtogelb S")
Zdarza się bardzo często "miód", nie zawierający ani śladu naturalnego,
a składa się z syropu kartoflanego, sacharyny, mąki i t.d., prócz tego
zawierać może glinę, kredę, gips, opiłki drzewne.
(do piwa stosowane są domieszki] strychniny [...], blekotu, środków
utrwalających, sacharyny itd.
[gorsze gatunki kawy ziarnistej] bywają sztucznie glazurowane, aby
imitowały lepsze, a także sztucznie barwione kurkumą, tlenkiem ołowiu,,
ochrą żelazistą [...] [kawa mielona] bywa bardzo gorzką, jeśli zawiera
łubin [...]
[kakao i czekolada] rzadko bywają u nas niezafałszowane, w wielu próbach
sprzedawanego u nas kakao znajdowałem połowę tlenku żelaza! [...]
Również szkodliwe jest kakao zabarwione kakaololem. Prócz zafałszowań
łupinkami, cykorią, żytem palonem, cukrem, tlenkiem żelaza
Tak ku przestrodze, byście uważali
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-15 12:01:23
Temat: Re: Uważajcie co jecie!
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
>
> (do piwa stosowane są domieszki] strychniny [...], blekotu, środków
>
Acha, blekotu
Pozdrowionka - Agnieszka
P.S. a najbardziej szkodliwe jest samo życie jako takie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-15 12:43:39
Temat: Re: Uważajcie co jecie!
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:20040315125546248+0100@news.onet.pl...
> Wg. dr. Stanisława Serkowskiego, kierownika pracowni Naukowej
> Warszawskiego Towarzystwa Lekarskiego:
>
>
A jak ja mam sprawdzić czy w mleku jest soda, czy farbują kiełbasę a w
chlebie koperwas miedziany? Przecież nie założę w domu laboratorium
chemicznego? IMO nie ma nawet sensu tego wszystkiego czytać - tylko się
człowiek denerwuje...
--
Pozdrawiam, Elske
GG# 5141425
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-15 12:47:13
Temat: NIE JEDZCIE!/Re: Uważajcie co jecie!
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:20040315125546248+0100@news.onet.pl...
> Wg. dr. Stanisława Serkowskiego, kierownika pracowni Naukowej
> Warszawskiego Towarzystwa Lekarskiego:
///
> Tak ku przestrodze, byście uważali
Wniosek nasuwa się sam.
JM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-15 12:55:03
Temat: Re: Uważajcie co jecie!
Elske:
>
> A jak ja mam sprawdzić czy w mleku jest soda, czy farbują kiełbasę a w
> chlebie koperwas miedziany? Przecież nie założę w domu laboratorium
> chemicznego? IMO nie ma nawet sensu tego wszystkiego czytać - tylko się
> człowiek denerwuje...
a jak jest po polsku koperwas miedziany, bo jakoś nie mogę skontaktować
drania?
Poza tym, jak wiadomo życie jest szkodliwe dla zdrowia i zawsze kończy
się śmiertelnie.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-15 12:55:20
Temat: Re: Uważajcie co jecie!
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> Produkty spożywcze bywają często fałszowane lub zepsute, a jako takie
> mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia.[...]
>
> Ażeby mleko wydawało się bardziej gęste i nie kwaśniało, mleczarze
> często dodają do niego sodę
Dobra, Władysławie drogi, teraz zdradz nam rok napisania tego tekstu,
poniewaz styl sugeruje czasy dawniejsze :)
Pozdrawiam
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-15 12:57:07
Temat: Re: Uważajcie co jecie!Elske napisał(a):
> A jak ja mam sprawdzić czy w mleku jest soda, czy farbują kiełbasę a w
> chlebie koperwas miedziany? Przecież nie założę w domu laboratorium
> chemicznego? IMO nie ma nawet sensu tego wszystkiego czytać - tylko
> się człowiek denerwuje...
====
A jest sens to jeść i truć się? Może jednak lepiej poczytać i zastanowić się
(na spokojnie) dlaczego trzy różne masła kosztują 4zł-5zł a inne trzy
2,50-4,00zł? W końcu karmimy tym dzieci, które powinny zdrowo przeżyć
znacznie dłuższy czas niż my, dorośli.
Uważam, że należy jak najwięcej pisać o żywności i uświadamiać, zwłaszcza
młode pokolenie, które w ogóle nie zna już normalnej żywności i jej smaku.
Tylko porzez informowanie można wpływać na wybór towaru w sklepie, a co za
tym idzie na sposób ich produkcji.
waldek
====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-15 13:04:22
Temat: Re: Uważajcie co jecie!Użytkownik Magdalena W. napisał:
>
> Dobra, Władysławie drogi, teraz zdradz nam rok napisania tego tekstu,
> poniewaz styl sugeruje czasy dawniejsze :)
Typuję jakies lata trzydzieste XX w, na co wskazywałaby (poza
archaizmami) pisownia - "obcemi", "żytem palonem"... Nie chce mi się
teraz sprawdzać, kiedy była zmiana pisowni, ale sądzę, że tekst ma z 70
lat z hakiem.
Cóż, niektorzy żyja przeszłością ;)
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-15 13:08:37
Temat: Re: Uważajcie co jecie!In <c348l1$9ui$1@nemesis.news.tpi.pl> Elske wrote:
>
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:20040315125546248+0100@news.onet.pl...
>> Wg. dr. Stanisława Serkowskiego, kierownika pracowni Naukowej
>> Warszawskiego Towarzystwa Lekarskiego:
>>
>>
> A jak ja mam sprawdzić czy w mleku jest soda,
cytuję:
mleko z sodą nie ścina się, jeżeli do mleka kilka kropel octu
> czy farbują kiełbasę a w
jeżeli oblejemy kawałeczki takiego farbowanego mięsa monopolowym
spirytusem w kieliszku, to anilinowe barwniki przejdą do spirytusu,
który się zabarwi; w drugim kieliszku trzeba oblać mięso rozwodnioną na
pół gliceryną, która po pewnym czasie zafarbuje się, o ile mięso posiada
koszenilę.
> chlebie koperwas miedziany?
A co do tego prof. Serkowski w przytaczanym przeze mnie teksście się nie
wypowiada
> Przecież nie założę w domu laboratorium
> chemicznego?
Jednak prof. Serkowski zaleca rozważnym i dabjącym o zdrowie rodziny
gospodyniom zaopatrzenie się przynajmniej w azotan srebra, chloroform,
roztwór chromianu potasu, alkohol amylowy, wodę siarkowodorową, kwas
siarkowy, ług potasowy, amoniak i papierki lakmusowe, a nadto kilka
szklanych cylindrów, areometr i przyrząd Gerbera. Szczegóły można
znaleźć w pracach profesora, zwłaszcza "Fałszowanie produktów
spżywczych", "O badaniu produktów spożywczych", "Mleko i mleczarstwo"
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-15 13:09:24
Temat: Re: Uważajcie co jecie!In <4...@u...fu-berlin.de> Waldemar Krzok wrote:
>
>
> Elske:
>
>>
>> A jak ja mam sprawdzić czy w mleku jest soda, czy farbują kiełbasę a
>> w chlebie koperwas miedziany? Przecież nie założę w domu laboratorium
>> chemicznego? IMO nie ma nawet sensu tego wszystkiego czytać - tylko
>> się człowiek denerwuje...
>
> a jak jest po polsku koperwas miedziany, bo jakoś nie mogę
> skontaktować drania? Poza tym, jak wiadomo życie jest szkodliwe dla
> zdrowia i zawsze kończy się śmiertelnie.
A to po prostu siarczan miedzi.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |