« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-12 20:47:32
Temat: Vinegrette z octu balsamicznegoWlasnie niedawno wyprobowalam wlasnej roboty vinegrette i zdaje sie, ze
teraz juz tylko takie bede uzywac ;)
1 szklanka wody lub wywaru warzywnego
2 lyzki skrobii kukurydzianej, lub maki ziemniaczanej
1/2 szklanki octu balsamicznego
1-3 zabki czosnku
1 1/2 lyzeczki soli
mozna dodatkowo dodac 2 lyzki brazowego cukru
Wode i skrobie (make) wymieszac, zagotowac ciagle mieszajac, az stanie sie
gesty. Zdjac z ognia, dodac pozostale skladniki, wymieszac, przelac do
naczynia, np butelki i wstawic do lodowki. Z mojego doswiadczenia 3 zabki
czosnku to troche za duzo (a lubie czosnek) i zdecydowanie vinegrette
smakuje lepiej po dniu, niz zaraz po wykonaniu.
W lodowce mozna przechowywac przez kilka tygodni.
pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-12 20:50:39
Temat: Re: Vinegrette z octu balsamicznego> Wlasnie niedawno wyprobowalam wlasnej roboty vinegrette i zdaje sie, ze
> teraz juz tylko takie bede uzywac ;)
> 1 szklanka wody lub wywaru warzywnego
> 2 lyzki skrobii kukurydzianej, lub maki ziemniaczanej
> 1/2 szklanki octu balsamicznego
> 1-3 zabki czosnku
> 1 1/2 lyzeczki soli
> mozna dodatkowo dodac 2 lyzki brazowego cukru
>
> Wode i skrobie (make) wymieszac, zagotowac ciagle mieszajac, az stanie sie
> gesty. Zdjac z ognia, dodac pozostale skladniki, wymieszac, przelac do
> naczynia, np butelki i wstawic do lodowki. Z mojego doswiadczenia 3 zabki
> czosnku to troche za duzo (a lubie czosnek) i zdecydowanie vinegrette
> smakuje lepiej po dniu, niz zaraz po wykonaniu.
> W lodowce mozna przechowywac przez kilka tygodni.
> pozdrawiam
> Kasia
a oliwa??????
a pieprz?????
pozdrawiam
Kalina
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-12 21:12:05
Temat: Re: Vinegrette z octu balsamicznegon...@m...ch wrote:
>>Wlasnie niedawno wyprobowalam wlasnej roboty vinegrette i zdaje sie, ze
>>teraz juz tylko takie bede uzywac ;)
>>1 szklanka wody lub wywaru warzywnego
>>2 lyzki skrobii kukurydzianej, lub maki ziemniaczanej
>>1/2 szklanki octu balsamicznego
>>1-3 zabki czosnku
>>1 1/2 lyzeczki soli
>>mozna dodatkowo dodac 2 lyzki brazowego cukru
>>
>>Wode i skrobie (make) wymieszac, zagotowac ciagle mieszajac, az stanie sie
>>gesty. Zdjac z ognia, dodac pozostale skladniki, wymieszac, przelac do
>>naczynia, np butelki i wstawic do lodowki. Z mojego doswiadczenia 3 zabki
>>czosnku to troche za duzo (a lubie czosnek) i zdecydowanie vinegrette
>>smakuje lepiej po dniu, niz zaraz po wykonaniu.
>>W lodowce mozna przechowywac przez kilka tygodni.
>>pozdrawiam
>>Kasia
>>
>
> a oliwa??????
>
> a pieprz?????
>
> pozdrawiam
> Kalina
To jest taki bez oliwy, na linie dobry ;) a pieprzu niet, bo jest tam
czosnek (ale przeciez mozna sobie dodac cokolwiek, no nie?) Kalinko, na
prawde sprobuj, ja sie tez dziwilam, teraz juz nie ;)
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 13:29:50
Temat: Re: Vinegrette z octu balsamicznegoWitam,
Tak przy okazji może macie jakies propozycje do czego mozna stosowac OCET
BALSAMICZNY? Do czego pasuje itepe. Bede wdzięczna za wskazówki.
m.
> Wlasnie niedawno wyprobowalam wlasnej roboty vinegrette i zdaje sie, ze
> teraz juz tylko takie bede uzywac ;)
> 1 szklanka wody lub wywaru warzywnego
> 2 lyzki skrobii kukurydzianej, lub maki ziemniaczanej
> 1/2 szklanki octu balsamicznego
> 1-3 zabki czosnku
> 1 1/2 lyzeczki soli
> mozna dodatkowo dodac 2 lyzki brazowego cukru
>
> Wode i skrobie (make) wymieszac, zagotowac ciagle mieszajac, az stanie sie
> gesty. Zdjac z ognia, dodac pozostale skladniki, wymieszac, przelac do
> naczynia, np butelki i wstawic do lodowki. Z mojego doswiadczenia 3 zabki
> czosnku to troche za duzo (a lubie czosnek) i zdecydowanie vinegrette
> smakuje lepiej po dniu, niz zaraz po wykonaniu.
> W lodowce mozna przechowywac przez kilka tygodni.
> pozdrawiam
> Kasia
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 13:32:21
Temat: Re: Vinegrette z octu balsamicznego
"FeLicja (Kasia)" wrote:
>
> Wlasnie niedawno wyprobowalam wlasnej roboty vinegrette i zdaje sie, ze
> teraz juz tylko takie bede uzywac ;)
> 1 szklanka wody lub wywaru warzywnego
> 2 lyzki skrobii kukurydzianej, lub maki ziemniaczanej
> 1/2 szklanki octu balsamicznego
> 1-3 zabki czosnku
> 1 1/2 lyzeczki soli
> mozna dodatkowo dodac 2 lyzki brazowego cukru
hm..maka ziemniaczana zamiast oliwy i musztardy? interesujace :)
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 22:22:11
Temat: Re: Vinegrette z octu balsamicznegom...@p...onet.pl wrote:
> Witam,
> Tak przy okazji może macie jakies propozycje do czego mozna stosowac OCET
> BALSAMICZNY? Do czego pasuje itepe. Bede wdzięczna za wskazówki.
>
> m.
Ja dodaje do najnormalniejszej salaty zielonej z ogorkiem, pomodorkiem i
czym tam jeszcze pod reka. Ale nie wiem, moze grzesze? ;)
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |