Data: 2002-10-25 08:47:17
Temat: Re: WASZE dziwne teorie nt. Montignaca
Od: Gosia <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
in article apavmc$bsm$...@n...gazeta.pl, Hafsa at h...@g...pl wrote on
25/10/02 10:39:
>
> Użytkownik "soomal" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:ap96oc$hd0$2@news.tpi.pl...
>> Ludzie na tej grupie odradzaja cukier, chleb z karmelem.
>> A montignac pisze, ze liczy sie wypadkowa stezenia cukru po posilku. Wiec
>> jesli w jogurcie jest malo cukru, a duzo owocow, to jest on dozwolony.
>> Na stronie 86 jest napisane rowniez, ze posilek "slony" moze zawierac
>> weglowodany o IG 35>. W posilkach bialkowo-weglowodanowychw weglowodany
>> musza miec IG 50>.
>>
>> pozdr, soomal
>>
> Wiesz,my piszemy tylko to,co sami czytamy i jak to rozumiemy.Jesli poczytasz
> dokladnie ksiazeczke,sam zobaczysz,co Monti pisze o chlebie i dodatkACH
> cukrowych do potraw,majonezow itp.Liczy sie wypadkowa stezenia cukru we
> krwi,ale wybacz,nie jestem masochistka,by po kazdym posilku robic poziom
> cukru,bo czemu ma to niby sluzyc.
> Zreszta,jak chcesz,jedz jogurty z cukrem,chleb z karmelem itd.Nie dziw sie
> potem,ze metoda jest nieskuteczna.Ja zasad przestrzegam scisle i chudne caly
> czas,systematycznie i lagodnie.I nie pisze postow-Montignac nie
> dziala.Pozdrawiam Hafsa
>
>
na zgode
:-)
na stronie Mendosy znalazlam coś takiego o mieszanych posiłkach:
(w moim tłumaczeniu)
---
Można przewidzieć indeks glikemiczny posiłków sporządzonych z produktów o
różnym indeksie glikemicznym. Po prostu trzeba pomnożyć całkowitą zawartość
węglowodanów w każdym z produktów przez ich indeks glikemiczny i doadać
rezultaty aby uzyskać indeks glikemiczny całego posiłku.
---
czyli pewnie dlatego chleb z karmelem to ma większy IG niż ten bez??
pozdrawiam
*gosia*
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|