Data: 2004-05-15 09:44:25
Temat: Re: Wapń
Od: g...@w...pl (Grażyna K.)
Pokaż wszystkie nagłówki
Jurek wrote:
> W jakich produktach jest najwięcej wapnia ?
Bogatym źródłem wapnia są: sery żółte, szproty, sardynki, natka
pietruszki, żółtko jajka i mleko krowie.
Trzeba też pamiętać, że wapń wchłania się w jelitach i żeby się wchłonął
musi byc spełnionych kilka warunków. Przede wszystkim odpowiednia ilość
witaminy D i odpowiednia ilość fosforu. Wchłanianiu wapnia sprzyja również
obecność białka. Środowisko kwaśne ułatwia wchłanianie wapnia ( dlatego
tak lubimy zsiadłe mleko i twaróg). Pozdrawiam. Grażyna K.
--
Wiadomość wysłana z Portalu Młodzieży Optymalnej
http://mlodziez.optymalni.one.pl
|