« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-14 21:24:23
Temat: WapńW jakich produktach jest najwięcej wapnia ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2004-05-15 09:44:25
Temat: Re: WapńJurek wrote:
> W jakich produktach jest najwięcej wapnia ?
Bogatym źródłem wapnia są: sery żółte, szproty, sardynki, natka
pietruszki, żółtko jajka i mleko krowie.
Trzeba też pamiętać, że wapń wchłania się w jelitach i żeby się wchłonął
musi byc spełnionych kilka warunków. Przede wszystkim odpowiednia ilość
witaminy D i odpowiednia ilość fosforu. Wchłanianiu wapnia sprzyja również
obecność białka. Środowisko kwaśne ułatwia wchłanianie wapnia ( dlatego
tak lubimy zsiadłe mleko i twaróg). Pozdrawiam. Grażyna K.
--
Wiadomość wysłana z Portalu Młodzieży Optymalnej
http://mlodziez.optymalni.one.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2004-05-24 13:46:05
Temat: Re: WapńUżytkownik "Grażyna K." <g...@w...pl> napisał w wiadomości
>mleko krowie.
> odpowiednia ilość fosforu.
>
Tylko, że w mleku krowim tego fosforu jest za dużo, co praktyczine
uniemożliwia przyswajanie wapnia. To tłumaczy, dlaczego w krajach o
największym spozyciu mleka (USA), jest najwięcej przypadków osteoporozy,
praktycznie nie znanej tam gdzie mleka krowiego się nie spożywa.
--
Pozdrawiam
Trapez
www.trapezonet.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |