Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Weekendowe smakołyki.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Weekendowe smakołyki.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 196


« poprzedni wątek następny wątek »

111. Data: 2010-10-19 11:04:34

Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:55:48 +0200, Panslavista napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:df0h1prriqf8.sq481saaw27x.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:26:17 +0200, Panslavista napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:mdknxo19qtg7$.w0l03040u93i.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 11:47:18 +0200, medea napisał(a):
>>>>
>>>>> W dniu 2010-10-19 01:31, Ikselka pisze:
>>>>>
>>>>>> Ale cepeliny to nie jest oryginalna litewska nazwa, tylko niemiecka -
>>>>>> Zeppelin. Równie dobrze mogli sobie Litwini je nazwać po litewsku, nie
>>>>>> po
>>>>>> niemiecku.
>>>>>
>>>>> No jak mogli ci Litwini zachwycić się wynalazkiem jakiegoś Niemca!? Cóż
>>>>> za brak patriotyzmu z ich strony!
>>>>>
>>>>
>>>> Oryginalność nazwy oznacza jej użycie wyłącznie w odniesieniu do danej
>>>> rzeczy. Jak np "oscypek", "kwaśnica", "makowiec" itp. Słowo "Zeppelin"
>>>> jest
>>>> nazwiskiem, a dopiero potem nazwą sterowca, a potem... już tylko
>>>> litewskiej
>>>> pyzy.
>>>
>>> Jak beff Strogonov...
>>
>>
>> Beef Stroganoff
>> Boeuf Strogonoff
>> Boeuf Strogonow
>> boeuf stroganow
>>
> Juz poprawiłem, choć nie wiem jak doszło do tego błędu.

Tylko nie pisz, że to cepeliny, bo Cię zabiją ;-PPP

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


112. Data: 2010-10-19 11:04:35

Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: Maciej Jastrzębski <M...@c...lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

medea wrote:

> To Tobie brak bezstronności. Dla Bożeny polskie są TYLKO, ponieważ nie
> lubi gotowanego farszu, a nie dlatego, że SĄ polskie. Czy to naprawdę
> tak trudno zrozumieć?

Niektórym najwyraźniej trudno. Zwłaszcza Prawdziwym Polakom (TM). Dla
normalnej reszty jest to raczej oczywiste.

--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


113. Data: 2010-10-19 11:06:16

Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:59:44 +0200, Panslavista napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1di3v3p9vqlvy.27ly18a4vq5a$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:26:37 +0200, krys napisał(a):
>>
>>> Bożena nie przepada za pyzami i nie lubi farszu z gotowanego mięsa.
>>> Zapewne
>>> wychowała się w innych zwyczajach kulinarnych. To nie powód, żeby zaraz
>>> odsądzać ją od czci i wiary.
>>
>> Przecież to nie ja ją odsądzam, tylko ona mnie i to ze zjeżonymi włosami
>> oraz "tylko polskością".
>> Ale rozumiem, ze nie jesteś w stanie tego bezstronnie zauważyć.
>
> A uczesałaś się rano czy to z tej złości włosy ci się "zjerzyły". :-)))
awsze

Czeszę się odruchowo, zaraz po wstaniu z łóżka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


114. Data: 2010-10-19 11:07:28

Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 19 Oct 2010 13:00:24 +0200, medea napisał(a):

> W dniu 2010-10-19 12:32, Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:18:36 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2010-10-19 12:09, Ikselka pisze:
>>>
>>>> Powiedz to tej pani, która mówi:
>>>>
>>>> "Dla mnie polskie pyzy są "tylko", tak samo pierogi z
>>>> mięsem - nie umiem się przyzwyczaić do farszu z gotowanego mięsa. Jadłam
>>>> już
>>>> różne pierogi, w tym takie nad którymi wszyscy się rozpływali z zachwytu,
>>>> ale dalej to były tylko pierogi z gotowanym mięsem."
>>>
>>> No przecież to jest TYLKO kwestia gustu.
>>> Ja o wiele bardziej lubię pierogi z gotowanym farszem.
>>>
>>> Ewa
>>
>> Ech... Szkoda słow, gadał dziad do obrazu.
>
> To Tobie brak bezstronności. Dla Bożeny polskie są TYLKO, ponieważ nie
> lubi gotowanego farszu, a nie dlatego, że SĄ polskie. Czy to naprawdę
> tak trudno zrozumieć?
>

Każdy rozumie jak chce. Istnieje jeszcze delikatność i wyczucie, ale cóż,
muszę pewnie "walnąć" o "tylko żydowskiej macy", bo wolę polski chleb...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


115. Data: 2010-10-19 11:08:50

Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 19 Oct 2010 13:00:58 +0200, Panslavista napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:bro4wqz8qvww$.oekvcjaeqzpb.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:45:36 +0200, Panslavista napisał(a):
>>
>>> "Maciej Jastrzębski" <M...@c...lublin.pl> wrote in message
>>> news:i9jsjh$ueb$1@news.lublin.pl...
>>>> Panslavista wrote:
>>>>
>>>>>> Oraz żurek, w końcu nazwa powstała od niemieckiego słowa "sur" czyli
>>>>>> "kwaśny" :)
>>>>>>
>>>>>> Bożena.
>>>>>
>>>>> Raczej od ruskiego żyr - tłuszcz czyli żyrnyj borszcz - tłusty
>>>>> barszcz.
>>>>
>>>> Bzdura.
>>>
>>> Mój Boże, jakże na to czekałem! Na stwierdzenie, ze wpływy niemieckie
>>> tak
>>> daleko sięgały, że białe barszcze nam popodmieniały.
>>
>> No ale po co się spierać z kimś, kto jak widać nie ma bladego pojęcia o
>> wspólnych źródłosłowach w naszych pokrewnych językach...
>
> Ot, dla mnie nie ważne, ale okazja do rozrywki JEST !!!

Nieładnie się wyżywać na ludziach tylko dlatego, że nie mają
literackiego/językowego wykształcenia ;-PPP

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


116. Data: 2010-10-19 11:10:11

Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 19 Oct 2010 13:03:06 +0200, Misiek napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:zbksf23c2vzj.1l6y1jcgkc2v2.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 17 Oct 2010 18:20:13 -0600, Kozdra napisał(a):
>>
>>> Ikselka wrote:
>>>> Boczuś:
>>>> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/df8f2693975220fe
.html
>>>
>>> Czy to jest dietetyczny niskokaloryczny boczek czy zwykly? :-)
>>
>> Tak, dietetyczny - dieta optymistyczna :-)
>>
>
> Dieta Kwasniewskiego :-) Optymalna :-)

No nie całkiem - tam nie ma mowy o szarlotce ani o drożdżówce :-D

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


117. Data: 2010-10-19 11:11:10

Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 19 Oct 2010 13:04:10 +0200, Panslavista napisał(a):

> "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
> news:4cbd77b7$0$27040$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:1phzy3q8xhdoi$.15ftsgm6gd4lw.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:08:55 +0200, Panslavista napisał(a):
>>>
>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>> news:lvknoac798gi$.13140mf2oouys$.dlg@40tude.net...
>>>>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 11:47:18 +0200, medea napisał(a):
>>>>>
>>>>>> W dniu 2010-10-19 01:31, Ikselka pisze:
>>>>>>
>>>>>>> Ale cepeliny to nie jest oryginalna litewska nazwa, tylko niemiecka -
>>>>>>> Zeppelin. Równie dobrze mogli sobie Litwini je nazwać po litewsku,
>>>>>>> nie
>>>>>>> po
>>>>>>> niemiecku.
>>>>>>
>>>>>> No jak mogli ci Litwini zachwycić się wynalazkiem jakiegoś Niemca!?
>>>>>> Cóż
>>>>>> za brak patriotyzmu z ich strony!
>>>>>>
>>>>>> Ewa
>>>>>
>>>>> Czy Ty naprawdę nie rozumiesz, o co mi chodzi w wypowiedzi Bożeny, czy
>>>>> udajesz? Zatem cóż, pozostaje mi wyjaśnić wszem i wobec: Bożena pisze o
>>>>> swoich regionalnych odmianach TEGO SAMEGO z wyższością przerastającą
>>>>> problem, a pogardliwie deprecjonuje wiadomą potrawę u mnie mówiac "to
>>>>> tylko
>>>>> polskie pyzy". Podkreśla tym samym swoją jedynie słuszną i wspaniałą
>>>>> litewskość i moją "tylko" polskość nawet w kuchni - dla mnie nie jest
>>>>> wzorem człowieka otwartego na innych, którego kuchnia naprawdę raduje i
>>>>> odpręża.
>>>>
>>>> Sugerujesz, że jest aż taka antysemicińska?
>>>
>>> Kuchnia to świątynia - ja po prostu obecnie OLEWAM to ciepłym moczem i
>>> idę
>>> robić polskie pierogi z mięsem. Staram się przy tym mieć dobry humor, bo
>>> mi
>>> nie wyjdą i ktoś się udławi.
>>>
>>
>> a a propos pierogow z miesem - prosze o podanie przepuisu na nadzienie
>> (jakie mieso, jak dlugo gotowac, w czym itd - mowie calkiem powaznie i
>> prosze o w miare dokladny przepis :-)
>>
>> Pierogi z nadzieniem z miesa surowego - hmmmm z baraniny na ten przyklad
>> to nie tak przypadkiem kolduny? I slynny rosol z koldunami? (MNIAM !!!)
>
> Od kiedy kołduny jada się w rosole

Jada się przede wszystkim w rosole, a najlepiej w bulionie.

> - pół miski stopionego masła i w nim
> kołduny - jak pielmeni. W rosole i barszczu czerwonym tylko uszka (lub
> ravioli / raviolini).

I kołduny.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


118. Data: 2010-10-19 11:13:40

Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:4cbd79c9$0$27046$65785112@news.neostrada.pl...

> Zgoda na ta nazwe - befsztyk tatarski to potrawa przygotowywana z surowego
> miesa (poledwicy) i takoz podawana i spozywana.

Befsztyk i tatar powinny być ze struganego mięsa.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


119. Data: 2010-10-19 11:22:45

Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:4cbd7aa5$0$27047$65785112@news.neostrada.pl...
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:36:36 +0200, krys napisał(a):
>>
>>> Być może dla podkreślenia ich pochodzenia.
>>
>> Gdybym napisała tutaj "tylko żydowska maca" - dopiero by tu zawrzało!
>> Ale "tylko polskie pyzy" to zwykłą niefortunność...
>
> Serio? Ale ta maca musiałaby być z krwi niemowląt.
> Panslavista ciągle ma jakieś "ale" i nie wrze...
>>
>>
>>> I innej techniki wytwarzania.
>>> Doszukujesz się zamachu tam, gdzie jest co najwyżej niefortunne
>>> sformułowanie.
>>
>> Ależ skąd - to tylko litewska pycha... upss... pyza.
>
> Jak litewska - to cepelin(a).
> J.
> EOT.

Nie mam "ale". Mój "przodek" (biskup katolicki miasta Lwowa) chrzcił
grupę mosków chazarskich zwaną grupą Franka, co dało im prawo do nabycia
ziemi w obrębie Korony. Ta grupa zeznała przed sądem biskupim (bp. Dębski) o
rytualnych mordach mośków i wskazała pisma powiązane z talmudami z opisem
takich rytuałów, przez co sąd biskupi nakazał zebranie talmudów i ich
spalenie.
Moski otruli za to biskupa Dębskiego.

Przodek w cudzymsłowiu, ponieważ jako biskup umarł bezdzietnie.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


120. Data: 2010-10-19 11:29:12

Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-10-19 12:58, Misiek pisze:
>
> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:4cbd6fb8$0$22801$65785112@news.neostrada.pl...
>> W dniu 2010-10-19 12:06, Ikselka pisze:
>>
>>> Czy Ty naprawdę nie rozumiesz, o co mi chodzi w wypowiedzi Bożeny, czy
>>> udajesz? Zatem cóż, pozostaje mi wyjaśnić wszem i wobec: Bożena pisze o
>>> swoich regionalnych odmianach TEGO SAMEGO
>>
>> Według mnie podała, czym faktycznie SĄ cepeliny. Dla mnie to
>> zasadnicza różnica - nadzienie z mięsa gotowanego, czy z surowego.
>> Mniej więcej taka, jak pomiędzy tatarem a befsztykiem.
>
> Blad w rozumowaniu
> tatar jest podawany i JEDZONY na surowo
> Befsztyk - zaleznie od stopnia wysmazenia, ale nigdy nie jest SUROWY :-)

Najpierw spróbuj dobrze zrozumieć, o czym pisałam, o potem zarzucaj mi
błędy w rozumowaniu.
Podałam w moim przekonaniu analogiczną różnicę pomiędzy litewskimi
cepelinami a naszymi pyzami oraz befsztykiem i tatarem. To, że tatar je
się na surowo, nie ma tu większego znaczenia.

> Zgoda na ta nazwe - befsztyk tatarski to potrawa przygotowywana z
> surowego miesa (poledwicy) i takoz podawana i spozywana.
> NIgdy jednak nie slyszalem o pierogach z surowym nadzieniem (owszem,
> nadziewane ciasto surowuym miesem, nastepnie GOTOWANE)

Ale to nie jest istotne w tym momencie. Równie dobrze mogłabym się
posłużyć różnicą między ogórkiem kiszonym a konserwowym - to i to
ogórek, ale różnica jest zasadnicza.

> Wiem, ze jest roznica i w smaku i w sposobie przygotowywania i gotowania
> (nadzienie z surowego lub gotowanego miesa).

No właśnie, o to chodzi.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 11 . [ 12 ] . 13 ... 20


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Simple Hack To Get $1000 To your Paypal
OD WCZORAJ...
jadłem niekoszerne danie
podajcie proszę SWÓJ przepis
fizyka w praktyce czyli czajnik elektryczny

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »