Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!plix.pl!newsfeed
1.plix.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.neostrada
.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.
pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Weekendowe smakołyki.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <4td6vneurzio$.1151mv0ntd1j7$.dlg@40tude.net>
<i9fhoh$cub$1@mx1.internetia.pl>
<lrcukjz8oqzi$.95wt0mvn695u$.dlg@40tude.net>
<i9fiqf$jns$1@mx1.internetia.pl>
<q46r4gd8nhwt$.1oswne51xiq05$.dlg@40tude.net>
<4cbb599c$0$27030$65785112@news.neostrada.pl> <i9h8be$g1l$1@news.onet.pl>
<1v8wp2go09ov9.5ymuxduecx2a$.dlg@40tude.net> <i9ikqh$fh0$1@news.onet.pl>
<9fl3s2izk1fk$.qynnei5033u.dlg@40tude.net>
<4cbd6923$0$21006$65785112@news.neostrada.pl>
<lvknoac798gi$.13140mf2oouys$.dlg@40tude.net>
<4cbd6e37$0$20990$65785112@news.neostrada.pl>
<1phzy3q8xhdoi$.15ftsgm6gd4lw.dlg@40tude.net>
<4cbd77b7$0$27040$65785112@news.neostrada.pl>
<4cbd7b2a$0$22807$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Tue, 19 Oct 2010 13:11:10 +0200
Message-ID: <ju6vfty3wrr6$.12cvtgrivnp6x$.dlg@40tude.net>
Lines: 63
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.249.58
X-Trace: 1287486676 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27045 79.185.249.58:49770
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:330975
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 19 Oct 2010 13:04:10 +0200, Panslavista napisał(a):
> "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
> news:4cbd77b7$0$27040$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:1phzy3q8xhdoi$.15ftsgm6gd4lw.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:08:55 +0200, Panslavista napisał(a):
>>>
>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>> news:lvknoac798gi$.13140mf2oouys$.dlg@40tude.net...
>>>>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 11:47:18 +0200, medea napisał(a):
>>>>>
>>>>>> W dniu 2010-10-19 01:31, Ikselka pisze:
>>>>>>
>>>>>>> Ale cepeliny to nie jest oryginalna litewska nazwa, tylko niemiecka -
>>>>>>> Zeppelin. Równie dobrze mogli sobie Litwini je nazwać po litewsku,
>>>>>>> nie
>>>>>>> po
>>>>>>> niemiecku.
>>>>>>
>>>>>> No jak mogli ci Litwini zachwycić się wynalazkiem jakiegoś Niemca!?
>>>>>> Cóż
>>>>>> za brak patriotyzmu z ich strony!
>>>>>>
>>>>>> Ewa
>>>>>
>>>>> Czy Ty naprawdę nie rozumiesz, o co mi chodzi w wypowiedzi Bożeny, czy
>>>>> udajesz? Zatem cóż, pozostaje mi wyjaśnić wszem i wobec: Bożena pisze o
>>>>> swoich regionalnych odmianach TEGO SAMEGO z wyższością przerastającą
>>>>> problem, a pogardliwie deprecjonuje wiadomą potrawę u mnie mówiac "to
>>>>> tylko
>>>>> polskie pyzy". Podkreśla tym samym swoją jedynie słuszną i wspaniałą
>>>>> litewskość i moją "tylko" polskość nawet w kuchni - dla mnie nie jest
>>>>> wzorem człowieka otwartego na innych, którego kuchnia naprawdę raduje i
>>>>> odpręża.
>>>>
>>>> Sugerujesz, że jest aż taka antysemicińska?
>>>
>>> Kuchnia to świątynia - ja po prostu obecnie OLEWAM to ciepłym moczem i
>>> idę
>>> robić polskie pierogi z mięsem. Staram się przy tym mieć dobry humor, bo
>>> mi
>>> nie wyjdą i ktoś się udławi.
>>>
>>
>> a a propos pierogow z miesem - prosze o podanie przepuisu na nadzienie
>> (jakie mieso, jak dlugo gotowac, w czym itd - mowie calkiem powaznie i
>> prosze o w miare dokladny przepis :-)
>>
>> Pierogi z nadzieniem z miesa surowego - hmmmm z baraniny na ten przyklad
>> to nie tak przypadkiem kolduny? I slynny rosol z koldunami? (MNIAM !!!)
>
> Od kiedy kołduny jada się w rosole
Jada się przede wszystkim w rosole, a najlepiej w bulionie.
> - pół miski stopionego masła i w nim
> kołduny - jak pielmeni. W rosole i barszczu czerwonym tylko uszka (lub
> ravioli / raviolini).
I kołduny.
|