Data: 2010-10-19 11:31:10
Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: Maciej Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka wrote:
> Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:40:49 +0200, Maciej Jastrzębski napisał(a):
>
>> Panslavista wrote:
>>
>>>> Oraz żurek, w końcu nazwa powstała od niemieckiego słowa "sur" czyli
>>>> "kwaśny" :)
>>>>
>>>> Bożena.
>>>
>>> Raczej od ruskiego żyr - tłuszcz czyli żyrnyj borszcz - tłusty barszcz.
>>
>> Bzdura.
>
> Znasz rosyjski?
Znam źródłosłów słowa "żur" w języku polskim, rosyjski zaś tylko o tyle, o
ile. "???" to po rosyjsku tłuszcz, polskie "żur" natomiast oznacza przede
wszystkim zupę kwaśną, a nie tłustą i pochodzi od starogermańskiego "sür". Co
tu jeszcze wyjaśniać? Podobieństwo do rosyjskiego tłuszczu jest przypadkowe.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}
|