Data: 2010-10-19 11:30:32
Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:ju6vfty3wrr6$.12cvtgrivnp6x$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 19 Oct 2010 13:04:10 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
>> news:4cbd77b7$0$27040$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:1phzy3q8xhdoi$.15ftsgm6gd4lw.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:08:55 +0200, Panslavista napisał(a):
>>>>
>>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>>> news:lvknoac798gi$.13140mf2oouys$.dlg@40tude.net...
>>>>>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 11:47:18 +0200, medea napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> W dniu 2010-10-19 01:31, Ikselka pisze:
>>>>>>>
>>>>>>>> Ale cepeliny to nie jest oryginalna litewska nazwa, tylko
>>>>>>>> niemiecka -
>>>>>>>> Zeppelin. Równie dobrze mogli sobie Litwini je nazwać po litewsku,
>>>>>>>> nie
>>>>>>>> po
>>>>>>>> niemiecku.
>>>>>>>
>>>>>>> No jak mogli ci Litwini zachwycić się wynalazkiem jakiegoś Niemca!?
>>>>>>> Cóż
>>>>>>> za brak patriotyzmu z ich strony!
>>>>>>>
>>>>>>> Ewa
>>>>>>
>>>>>> Czy Ty naprawdę nie rozumiesz, o co mi chodzi w wypowiedzi Bożeny,
>>>>>> czy
>>>>>> udajesz? Zatem cóż, pozostaje mi wyjaśnić wszem i wobec: Bożena pisze
>>>>>> o
>>>>>> swoich regionalnych odmianach TEGO SAMEGO z wyższością przerastającą
>>>>>> problem, a pogardliwie deprecjonuje wiadomą potrawę u mnie mówiac "to
>>>>>> tylko
>>>>>> polskie pyzy". Podkreśla tym samym swoją jedynie słuszną i wspaniałą
>>>>>> litewskość i moją "tylko" polskość nawet w kuchni - dla mnie nie jest
>>>>>> wzorem człowieka otwartego na innych, którego kuchnia naprawdę raduje
>>>>>> i
>>>>>> odpręża.
>>>>>
>>>>> Sugerujesz, że jest aż taka antysemicińska?
>>>>
>>>> Kuchnia to świątynia - ja po prostu obecnie OLEWAM to ciepłym moczem i
>>>> idę
>>>> robić polskie pierogi z mięsem. Staram się przy tym mieć dobry humor,
>>>> bo
>>>> mi
>>>> nie wyjdą i ktoś się udławi.
>>>>
>>>
>>> a a propos pierogow z miesem - prosze o podanie przepuisu na nadzienie
>>> (jakie mieso, jak dlugo gotowac, w czym itd - mowie calkiem powaznie i
>>> prosze o w miare dokladny przepis :-)
>>>
>>> Pierogi z nadzieniem z miesa surowego - hmmmm z baraniny na ten przyklad
>>> to nie tak przypadkiem kolduny? I slynny rosol z koldunami? (MNIAM !!!)
>>
>> Od kiedy kołduny jada się w rosole
>
> Jada się przede wszystkim w rosole, a najlepiej w bulionie.
>
>> - pół miski stopionego masła i w nim
>> kołduny - jak pielmeni. W rosole i barszczu czerwonym tylko uszka (lub
>> ravioli / raviolini).
>
> I kołduny.
W końcu to też pierogi - tyle że mało mięskie, żyrne, bo połowa to łój
wołowy...
:-))))))))))))))))))))))))
|