Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!newsgate.
news.xs4all.nl!194.109.133.84.MISMATCH!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed5.news.xs4all
.nl!xs4all!feeder.news-service.com!feeder3.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!
209.197.12.246.MISMATCH!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neo
strada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neos
trada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <4td6vneurzio$.1151mv0ntd1j7$.dlg@40tude.net>
<i9fhoh$cub$1@mx1.internetia.pl>
<lrcukjz8oqzi$.95wt0mvn695u$.dlg@40tude.net>
<i9fiqf$jns$1@mx1.internetia.pl>
<q46r4gd8nhwt$.1oswne51xiq05$.dlg@40tude.net>
<4cbb599c$0$27030$65785112@news.neostrada.pl> <i9h8be$g1l$1@news.onet.pl>
<1v8wp2go09ov9.5ymuxduecx2a$.dlg@40tude.net> <i9ikqh$fh0$1@news.onet.pl>
<9fl3s2izk1fk$.qynnei5033u.dlg@40tude.net>
<4cbd6923$0$21006$65785112@news.neostrada.pl>
<lvknoac798gi$.13140mf2oouys$.dlg@40tude.net>
<4cbd6e37$0$20990$65785112@news.neostrada.pl>
<1phzy3q8xhdoi$.15ftsgm6gd4lw.dlg@40tude.net>
<4cbd77b7$0$27040$65785112@news.neostrada.pl>
<4cbd7b2a$0$22807$65785112@news.neostrada.pl>
<ju6vfty3wrr6$.12cvtgrivnp6x$.dlg@40tude.net>
Subject: Re: Weekendowe smakołyki.
Date: Tue, 19 Oct 2010 13:30:32 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
Lines: 75
Message-ID: <4cbd8158$0$20987$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.230.189
X-Trace: 1287487832 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 20987 83.6.230.189:4451
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:330979
Ukryj nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:ju6vfty3wrr6$.12cvtgrivnp6x$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 19 Oct 2010 13:04:10 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
>> news:4cbd77b7$0$27040$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:1phzy3q8xhdoi$.15ftsgm6gd4lw.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:08:55 +0200, Panslavista napisał(a):
>>>>
>>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>>> news:lvknoac798gi$.13140mf2oouys$.dlg@40tude.net...
>>>>>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 11:47:18 +0200, medea napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> W dniu 2010-10-19 01:31, Ikselka pisze:
>>>>>>>
>>>>>>>> Ale cepeliny to nie jest oryginalna litewska nazwa, tylko
>>>>>>>> niemiecka -
>>>>>>>> Zeppelin. Równie dobrze mogli sobie Litwini je nazwać po litewsku,
>>>>>>>> nie
>>>>>>>> po
>>>>>>>> niemiecku.
>>>>>>>
>>>>>>> No jak mogli ci Litwini zachwycić się wynalazkiem jakiegoś Niemca!?
>>>>>>> Cóż
>>>>>>> za brak patriotyzmu z ich strony!
>>>>>>>
>>>>>>> Ewa
>>>>>>
>>>>>> Czy Ty naprawdę nie rozumiesz, o co mi chodzi w wypowiedzi Bożeny,
>>>>>> czy
>>>>>> udajesz? Zatem cóż, pozostaje mi wyjaśnić wszem i wobec: Bożena pisze
>>>>>> o
>>>>>> swoich regionalnych odmianach TEGO SAMEGO z wyższością przerastającą
>>>>>> problem, a pogardliwie deprecjonuje wiadomą potrawę u mnie mówiac "to
>>>>>> tylko
>>>>>> polskie pyzy". Podkreśla tym samym swoją jedynie słuszną i wspaniałą
>>>>>> litewskość i moją "tylko" polskość nawet w kuchni - dla mnie nie jest
>>>>>> wzorem człowieka otwartego na innych, którego kuchnia naprawdę raduje
>>>>>> i
>>>>>> odpręża.
>>>>>
>>>>> Sugerujesz, że jest aż taka antysemicińska?
>>>>
>>>> Kuchnia to świątynia - ja po prostu obecnie OLEWAM to ciepłym moczem i
>>>> idę
>>>> robić polskie pierogi z mięsem. Staram się przy tym mieć dobry humor,
>>>> bo
>>>> mi
>>>> nie wyjdą i ktoś się udławi.
>>>>
>>>
>>> a a propos pierogow z miesem - prosze o podanie przepuisu na nadzienie
>>> (jakie mieso, jak dlugo gotowac, w czym itd - mowie calkiem powaznie i
>>> prosze o w miare dokladny przepis :-)
>>>
>>> Pierogi z nadzieniem z miesa surowego - hmmmm z baraniny na ten przyklad
>>> to nie tak przypadkiem kolduny? I slynny rosol z koldunami? (MNIAM !!!)
>>
>> Od kiedy kołduny jada się w rosole
>
> Jada się przede wszystkim w rosole, a najlepiej w bulionie.
>
>> - pół miski stopionego masła i w nim
>> kołduny - jak pielmeni. W rosole i barszczu czerwonym tylko uszka (lub
>> ravioli / raviolini).
>
> I kołduny.
W końcu to też pierogi - tyle że mało mięskie, żyrne, bo połowa to łój
wołowy...
:-))))))))))))))))))))))))
|