Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Weekendowe smakołyki. Re: Weekendowe smakołyki.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Weekendowe smakołyki.

« poprzedni post następny post »
Data: 2010-10-19 12:56:17
Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Dnia Tue, 19 Oct 2010 14:31:45 +0200, Misiek napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:sif9ueylhmv7$.12833m9nhj0g9$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 12:49:35 +0200, Misiek napisał(a):
>>
>>
>>> a a propos pierogow z miesem - prosze o podanie przepuisu na nadzienie
>>> (jakie mieso, jak dlugo gotowac, w czym itd - mowie calkiem powaznie i
>>> prosze o w miare dokladny przepis :-)
>>
>> Mięso wołowe (szponder i tzw. oczko) z rosołu (u mnie z gotowanego
>> najmniej
>> 3-4 godzinki, powolutku, więc mięciutkie), odcedzone i wystudzone zemleć
>> dosyć drobno, dodajac zeszkloną na bladozłoto cebulę, sól, pieprz (sporo
>> pieprzu, ma być pikantne), nieco gałki muszkatołowej, ale nie za dużo,
>> żeby
>> jej smak był lekko wyczuwalny, ale nie zdominował nadzienia bo będzie to
>> pasztet, trochę czosnku (swieży potraktowany na patelni razem z cebulą,
>> albo granulowany), trochę rosołu z tegoż mięsa (inaczej nadzienie będzie
>> suche) - ilość dostosowac na bieżąco mieszając, nadzienie ma być łatwe do
>> nabierania łyżeczką. Dobrze wymieszać.
>
> O toto mi chodzilo, tylko... 3-4 godzin? Toc ze szpondra trociny zostana...

No i dobrze, bo to, co zostanie, to w sam raz na pierogi, a reszta w
pysznym bulioniku. Daję dużo mięsa do rosołu, ma byc esencja, a nie woda.

> a co to to "oczko" ?

Antrykot z takim tłustym białym w srodku :-)
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.niam.p
l/photos/PRODUCT/BACKUP/26171-rib_eye_steak.jpg&imgr
efurl=http://www.niam.pl/produkty/produkt/5067-rib_e
ye_steak&usg=__xDw3x4mt1GFyIcpslUJdnz5TL6o=&h=275&w=
436&sz=24&hl=pl&start=15&zoom=1&tbnid=o3JpzW_2hrMi-M
:&tbnh=118&tbnw=187&prev=/images%3Fq%3Doczko%2Bwo%25
C5%2582owina%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a
%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26biw%3D1280%26bih%
3D646%26tbs%3Disch:10%2C455&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=
954&vpy=201&dur=2258&hovh=178&hovw=283&tx=103&ty=201
&ei=tpS9TOnMGIHGswagudSuDQ&oei=oJS9TP39MIWxtAaR9a3ED
Q&esq=7&page=2&ndsp=18&ved=1t:429,r:5,s:15&biw=1280&
bih=646

> ja np. do rosolu wolowego kupuje :
> 1. pręga

Obowiazkowo, oczywiście.Zapomniałam o niej, bo jej do pierogów nie używam,
bo szkoda - wyciągam i zjadam jako rosołową sztukę mięsa.

> 2. mostek
> (po okolo pol kilo najmniej, nawet do kilograma)
> 3. szponder (zadko, przewaznie wychodzi suchy, trocinowaty, twardy... nie
> wiem czemu)

Widocznie sprzedają stary. Ja mam cały czas dostęp do młodej wołowiny,
takiej w sam raz - mięso jest mięciutkie.

>
> Gdzie te czasy ze sie rosol gotowalo z Polskiego Antrykotu, rosbefu...
> Teraz ceny takie ze...
>
>>>
>>> Pierogi z nadzieniem z miesa surowego - hmmmm z baraniny na ten przyklad
>>> to
>>> nie tak przypadkiem kolduny?
>>
>> ...plus tuk/szpik wołowy posiekany. Wtedy tak, kołduny. Ale to i tak TYLKO
>> pierogi ;-PPP
>>
>>
>>> I slynny rosol z koldunami? (MNIAM !!!)
>>
>> Tak, ten z "Pana Tadeusza".
>>
>
> Nie:-) Ten z Jastrzebiej Gory, podawany przez pania w "kiosku" z zarciem. W
> zyciu byscie sie tam nie zatrzymali taki widok :-)
> a miala tam wlasnie wlasnej roboty pyszny rosol z koldunami (klejonymi na
> waszych oczach)
> frytki ze swiezych ziemniakow (obierane i ciete tez przy was)
> szaszlyk barani (mieso tez ciete na waszych oczach)
> szaszlyk z poledwicy wieprzowej

Mniam 3-)


> SWIEZO WYCISKANY sok z pomaranczy
> No i .. tradycyjne inne potrawy... ryba smazona niestety z mrozonej juz
> robiona
> gofry (z roznymi dodatkami, ale bita smietana ubijana rowniez na
> poczekaniu).
> jako taborety robily pniaki drzew, stoliki juz "normalne". Nie bylo nawet
> tak bardzo drogo w porownaniu do innych knajpek, za to pyszotka normalnie
> :-)
> Po 3-ch latach postawila juz "normalna" jadlodajnie i niestety... poszla na
> ilosc - zepsulo sie zarcie...

Zupełnie jak moja koleżanka i jej "domowa" cukiernia...

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
19.10 Ikselka
19.10 Maciej Jastrzębski
19.10 Aicha
19.10 Aicha
19.10 Aicha
19.10 Ikselka
19.10 Panslavista
19.10 Panslavista
19.10 medea
19.10 medea
19.10 Ikselka
19.10 Bożena
19.10 Ikselka
19.10 medea
19.10 Qrczak
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem